Parlamentare 2024 | S-a încheiat campania electorală pentru alegerea viitorului Legislativ
Este interzisă continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei.
Publicat de Adina Sîrbu, 30 noiembrie 2024, 08:35
Campania electorală pentru pentru alegerea Senatului și a Camerei Deputaților s-a încheiat astăzi, la ora 7,00.
Autoritatea Electorală Permanentă le reamintește competitorilor electorali că trebuie să respecte prevederile legale în vigoare și să nu continue propaganda electorală după încheierea campaniei.
Prin continuarea propagandei electorale după data încheierii campaniei se înţelege: afişarea, lansarea sau distribuirea de materiale electorale de orice tip care se referă la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024; difuzarea de mesaje electorale care se referă la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024 în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice, private sau prin intermediul unor vehicule special amenajate; sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze anumiţi candidaţi la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor.
Totodată, după încheierea campaniei, menţinerea conţinutului cu caracter electoral referitor la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024, ce a fost publicat pe durata campaniei electorale pe paginile de internet şi pe platformele online de socializare şi care nu face obiectul unei promovări active plătite pentru afişarea respectivului conţinut ulterior încheierii campaniei electorale, nu constituie acţiune de continuare a propagandei electorale după încheierea campaniei.
În perioada cuprinsă între momentul încheierii campaniei electorale, 30 noiembrire, ora 7.00, şi până la încheierea votării, 01 decembrie, ora 21.00, organizatorii evenimentelor de orice gen şi participanţii la acestea nu pot derula acţiuni de propagandă electorală.
Este interzisă acordarea sau formularea promisiunii de acordare a unor beneficii şi recompense de orice gen pentru participarea la vot.
Totodată, în ziua votării este interzisă prezentarea sondajelor realizate la ieşirea de la urne înainte de încheierea votării, respectiv înainte de ora 21.00, ora României,
Un număr de 31 de partide şi alianţe, 19 organizaţii ale minorităţilor naţionale și 2 independenți participă la scrutinul din 1 decembrie, pentru alegerea celor 330 de deputați și 136 de senatori.
Românii din străinătate au la dispoziție două zile pentru a își alege reprezentanții în viitorul legislativ – sâmbătă, 30 noiembrie, și duminică, 1 decembrie, între orele 7.00 și 21.00 (ora locală). În ţară votarea se desfăşoară pe 1 decembrie, în intervalul orar 7,00 – 21,00.