30 noiembrie – Ziua Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul spiritual al României
Conform tradiției, Sfântul Andrei este apostolul care a ajuns pe teritoriul țării noastre, în Dobrogea, unde a întemeiat primele comunități creștine.
Publicat de Adina Sîrbu, 30 noiembrie 2024, 08:59
Credincioşii ortodocşi îl sărbătoresc, sâmbătă, 30 noiembrie, pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României.
Frate al Sfântului Apostol Petru, Sfântul Apostol Andrei a propovăduit învăţătura lui Iisus Hristos în teritoriile din jurul Mării Negre. Există mărturii istorice că el a răspândit creştinismul la sciţi, o populaţie din nordul şi din vestul Mării Negre. De aici se trage concluzia că Sfântul Andrei a ajuns pe teritoriul Dobrogei de astăzi, unde a hirotonit preoţi şi episcopi. Aceştia au dus mesajul creştin şi populaţiei dacice dintre Dunăre şi Carpaţi. De aceea Sfântul Andrei este considerat apostolul stră-românilor şi ocrotitorul spiritual al României. El a murit ca martir în oraşul Patras din Grecia, răstignit pe o cruce în formă de X, căreia i s-a spus mai pe urmă ”Crucea Sfântului Andrei”.
Peștera Sfântului Andrei, cea mai veche biserică creştină din România
Tradiţia şi folclorul românesc amintesc despre prezenţa Sfântului Andrei în părţile Dobrogei, unde apostolul şi însoţitorii săi şi-au găsit loc de odihnă într-o peşteră. Peștera în care se crede ca a viețuit Sfântul Apostol Andrei, cât timp a propovăduit pe teritoriul românesc, se află la aproximativ 4 km sud-est de localitatea Ion Corvin, judetul Constanța. În actuala biserică din peșteră, în pronaos, într-o nișă, se află un fel de pat, scobit inițial în piatră, despre care tradiția spune că pe el se odihnea apostolul Andrei. În anul 1943, episcopul Chesarie Păunescu al Dunării de Jos a sfinţit acest aşezământ cu numele de Peştera Sfântului Apostol Andrei. La scurt timp dupa aceasta, trupele rusești invadatoare au distrus-o. Abia dupa 1990, biserica a fost refăcută și locul sfânt a fost redat credincioşilor. În timp, Peştera a devenit loc de pelerinaj pentru românii de pretutindeni, mai ales în apropierea zilei de 30 noiembrie, când creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei.
Sfântul Andrei, Ocrotitorul României
Sfântul Sinod al Biserici Ortodoxe Române a hotărât în anul 1995 ca sărbătoarea Sfântului Andrei sa fie însemnată cu cruce roșie în calendarul bisericesc, iar în anul 1997 Sfântul Apostol Andrei a fost proclamat Ocrotitorul României. Ziua prăznuirii sale a devenit sărbătoare bisericească naţională, ca urmare a Hotărârii Sfântului Sinod din 14 noiembrie 2001, iar din 2012, ziua de 30 noiembrie este zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează.
Aproape un milion de români, care poartă numele de Andrei sau Andreea şi derivate din acestea, îşi celebrează onomastica de Sfântul Apostol Andrei.