Tot mai multe școli constănțene vor intra în reabilitare, iar numărul elevilor relocați va depăși 14.000
Publicat de Adina Sîrbu, 9 septembrie 2024, 11:19
Peste 2.000 de elevi şi preşcolari din judeţul Constanţa au început noul an şcolar în alte spaţii, decât şcolile sau grădiniţele de care aparţin.
Aflat la deschiderea anului școlar la Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu”, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Constanța, Sorin Mihai, spune că una dintre cauzele supraaglomerării unor unități de învățământ este reabilitarea:
La un moment dat, administrația locală a dorit să depună un proiect pe școli verzi și acolo criteriu de eligibilitate era dat de preluarea datelor de la INS și presupunea să fie o creștere a populației școlare. Nici municipiul Constanța, nici municipiul Mangalia n-au putut depune proiecte, pentru că se află în descreștere școlară, deși la nivelul întregului județ nu avem o scădere de populație școlară. La acest moment, sunt 15 unități de învățământ care au elevi relocați și mai avem și alte unități de învățământ care au intrat în reabilitare. Dau un exemplu: Liceul Tomis, care nu necesită relocarea elevilor. Este și o a 16-a, Școala de la Albești, elevii vor fi relocați tot în UAT, tot așa este într-un proces de reabilitare, ei speră ca în 2 săptămâni să termine.
Viceprimarul Constanței, Ionuț Rusu, spune că, în următorii ani, peste 14.000 de elevi constănțeni vor fi relocați, pentru că autoritățile constănțene vor începe mai multe proiecte de renovare a școlilor, cu fonduri europene. În plus, este luată în calcul și soluția micșorării duratei orei de curs în unele situații:
Avem ceva spațiu, unde-i putem reloca, dar vor fi spații insuficiente. Am avut câteva discuții avansate cu domnul inspector general, astfel încât să ne asigurăm că nu vor fi făcute ore online, acolo unde nu putem să-i relocăm. Poate împreună cu domnia sa să găsim soluții de micșorare a orelor, astfel încât să fie în trei schimburi, aceasta fiind, de altfel, o ultimă soluție, dacă nu reușim să găsim locuri unde să relocăm copiii.
La capitolul siguranță în școli, prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, susține că nivelul este mai ridicat față de anii anteriori:
Nivelul de siguranță care va fi oferit copiilor în acest an școlar este peste cel de anul trecut, care era peste cel din urmă cu 2 ani și, în felul acesta, progresăm și îi susținem și noi pe copii cu ceea ce trebuie să facem.
Redactor: Adrian Băncilă/ Redactor online: Adina Sîrbu