Ascultă Radio România Constanța Live

APIA: Fermierii nu riscă să-şi piardă subvenţiile prin acţiunea de monitoring

teren agricol, parcela pamant, pamant, camp, parcela - foto - unsplash
Foto: unsplash.com

Publicat de Doina Sirbu, 29 august 2024, 19:12

Având în vedere informațiile eronate lansate în spațiul public prin care se induce ideea că fermierii riscă să piardă subvențiile de la APIA fiindcă nu știu să folosească internetul și nu dețin telefoane performante”, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură face precizări cu privire la acțiunea de monitoring la care se face referire în articolele apărute, astfel:

Începând cu anul de cerere 2023, APIA are obligația să instituie un sistem de monitorizare (checks by monitoring) a suprafețelor așa cum prevede Regulamentul de punere în aplicare nr. 1173/2022 de stabilire a normelor de aplicare ale Regulamentului (UE) nr. 2116/2021 al Parlamentului European și al Consiliului, în ceea ce privește sistemul integrat de administrare și control din cadrul noii Politici Agricole Comune (2023-2027).

Gestionarea cererilor de plată aferente Campaniei 2024, în vederea acordării plăților directe cât și a plăților pentru măsurile de dezvoltare rurală în cadrul noii Politici Agricole Comune, presupune respectarea Regulamentelor care stau la baza punerii în aplicare a Sistemului Integrat și include întregul flux de lucru, începând cu primirea cererilor, procesarea lor, prelucrarea datelor, realizarea de controale prin monitorizare, controalelor administrative și pe teren, până la efectuarea plăţilor, atât în avans cât și a plăților regulare.

În ce privește instituirea controlului prin monitorizare, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură are trei obiective principale:

  1. Detectarea din timp a condițiilor de eligibilitate neîndeplinite aferente cererilor de sprijin;
  2. Informarea fermierilor de condițiile de eligibilitate neîndeplinite, de prezența unor suprafețe neeligibile, de folosirea neeligibilă a terenului sau modificarea categoriei de folosință agricolă;
  3. Posibilitatea modificării de către fermieri a cererilor de sprijin în vederea prevenirii și nu a aplicării de sancțiuni.

Astfel, se clarifică neconformitățile identificate, cum ar fi prezența unei/unor alte culturi, prezenţa unor suprafeţe neeligibile, modificarea categoriei suprafeţei agricole, prezenţa unei utilizări neeligibile a terenurilor etc.

Tinând cont de articolul 7 din Regulamentul 1173/2022, în conformitate cu prevederile art. 11 din Ordinul nr. 125/2024, cererile de ajutor pot fi modificate sau retrase total sau parţial, fără penalități, de către fermieri, în cazul intervenţiilor care fac obiectul sistemului de monitorizare a suprafeţelor, pâna la data de 20 septembrie 2024.

Prin acțiunile de clarificare, APIA dorește eliminarea tuturor discrepanțelor/ neconformităților până la finalul perioadei de control, respectiv 11 octombrie 2024, astfel încât la data de 15 octombrie 2024 să poată face plățile în avans așteptate de toți fermierii, fără a exista nicio suspiciune de fraudare a fondurilor europene.

În Anexă sunt prezentate informații suplimentare cu privire la controlul prin monitorizare desfășurat de APIA în această perioadă.

ANEXĂ

Art. 10 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 1173/2022 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) 2116/2021 al Parlamentului European şi al Consiliului instituie Sistemul de monitorizare a suprafețelor agricole, care are ca

  • Scop verificarea condițiilor de eligibilitate în vederea gestionării corespunzătoare a cererilor de sprijin depuse de fermieri
  • Pentru toate intervențiile legate de suprafață finanțate din FEGA
  • Pentru anumite intervenții legate de suprafață finanțate din FEADR

prin utilizarea datelor furnizate de sateliții Sentinel din cadrul programului Copernicus.

Prin urmare monitorizarea este o procedură de observare, de urmărire și de evaluare regulată și sistematică a tuturor criteriilor de eligibilitate, angajamentelor sau altor obligații care pot fi monitorizate cu ajutorul datelor obținute de la sateliții Sentinel ai programului Copernicus sau al altor date cu valoare cel puțin echivalentă, în decursul unei perioade de timp care să permită, atunci când este necesar, activități de urmărire adecvate pentru a se ajunge la o concluzie cu privire la eligibilitatea ajutorului sau a sprijinului solicitat.

Procesarea automatizată a seriilor cronologice de date de-a lungul perioadei de vegetație face posibilă identificarea culturilor și monitorizarea anumitor practici agricole desfășurate pe parcelele declarate de fermieri în cererile de sprijin. Astfel, controalele prin monitorizare combină datele obținute la fiecare cinci zile de la sateliții Sentinel cu informațiile prezentate de fermieri în cererile de sprijin, iar prin intermediul învățării automate se obțin informații privind tipurile de culturi și activitatea agricolă de pe toate parcelele declarate pentru fiecare schemă de ajutor şi pe baza cărora se vor evalua parcelele agricole utilizând un sistem de semaforizare.

În fapt sistemul de monitorizare a suprafeţelor certifică condițiile de eligibilitate ale suprafețelor monitorizate utilizând date satelitare obţinute cu ajutorul sateliţilor Sentinel din cadrul programului Copernicus sau alte date cu o valoare cel puţin echivalentă.

Rezultatele controlului prin monitorizare sunt evaluate de către prestatorul serviciilor într-un sistem de tip semafor care generează informațiile minime necesare pentru a accepta/respinge conformitatea/neconformitatea parcelelor agricole declarate de fermieri (verde: acceptat, roșu: respins).

Parcelele în cazul cărora rezultatul algoritmului nu corespunde declarației fermierului sunt marcate cu un steguleț roșu și fac obiectul unei acțiunii follow-up de clarificare cu fermierul a neconformităților identificate.

Fluxul de lucru al controlului prin monitorizare presupune efectuarea mai multor interpretări (iterații) urmate de acțiuni follow-up  de clarificare cu fermierul a codurilor de neconformitate respectiv parcele codificate cu semaforizare roșie. Astfel, în perioada 13–30 august 2024 are loc acțiunea follow-up de clarificare cu fermierul a neconformităților identificate ca urmare a controlului prin monitorizare aferent primei interpretări.

Ca urmare a solicitărilor de clarificare primite, fermierii se prezintă la acțiunea de follow-up, în locația și la termenul stabilit, unde li se vor aduce la cunoștință neconformitățile constatate în cadrul controlului prin monitorizare. Fermierii, prin clarificările aduse, au posibilitatea să efectueze modificări ale culturilor și/sau a suprafețelor declarate, adăugarea unei subculturi la parcela existentă sau modificări de amplasament ale parcelelor agricole.

În cadrul întâlnirilor cu fermierii în acțiunea de follow-up, pentru a prezenta în mod obiectiv rezultatele controlului prin monitorizare, funcţionarii APIA utilizează aplicația geospațială IPA-online, astfel încât să fie vizibile imaginile satelitare Sentinel captate în perioada aprilie-mai 2024 dar și rezultatele controlului.

În conformitate cu prevederile art.11 din Regulamentul (UE) nr.1173/2022, în stabilirea conformității și eligibilității parcelelor agricole, pot fi utilizate și alte date cu o valoare cel puţin echivalentă  ca  dovezi verificabile  respectiv fotografii  cu identificare geografică (fotografii digitale cu informații spațiale, temporale și/sau textuale suplimentare) cât și Procesele-verbale de constatare a pagubelor produse de secetă pedologică (procese-verbale de calamitate a culturilor agricole).

Redactor online: Doina Sîrbu / Foto: unsplash.com

 

Prezidențiale 2025: Ultima zi de vot pentru românii din diaspora
Actualitate duminică, 4 mai 2025, 07:33

Prezidențiale 2025: Ultima zi de vot pentru românii din diaspora

Duminică este a treia zi de vot în diaspora. Votarea în afara țării va începe la ora locală 07.00 și se va încheia la ora 21.00, ora locală...

Prezidențiale 2025: Ultima zi de vot pentru românii din diaspora
Prezidențiale 2025: A început votul în cele aproape 19.000 de secţii organizate în toată țara
Actualitate duminică, 4 mai 2025, 07:08

Prezidențiale 2025: A început votul în cele aproape 19.000 de secţii organizate în toată țara

Aproape 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică, 4 mai,  la urne pentru a-şi alege preşedintele pentru următorii cinci ani dintre...

Prezidențiale 2025: A început votul în cele aproape 19.000 de secţii organizate în toată țara
CONSTANȚA: Buletinele de vot pentru scrutinul de duminică au ajuns în secțiile de votare din județ
Actualitate sâmbătă, 3 mai 2025, 22:05

CONSTANȚA: Buletinele de vot pentru scrutinul de duminică au ajuns în secțiile de votare din județ

În județul Constanța, misiunile de asigurare a protecției buletinelor de vot și a celorlalte materiale necesare votării pe timpul transportului...

CONSTANȚA: Buletinele de vot pentru scrutinul de duminică au ajuns în secțiile de votare din județ
Prezență record la vot a românilor din diaspora la scrutinul prezidențial
Actualitate sâmbătă, 3 mai 2025, 21:42

Prezență record la vot a românilor din diaspora la scrutinul prezidențial

Peste 374.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până sâmbătă, la ora 21.00 (ora României), pentru a vota la primul tur al...

Prezență record la vot a românilor din diaspora la scrutinul prezidențial
Actualitate sâmbătă, 3 mai 2025, 20:28

MAMAIA: Accident rutier în stațiune. Trei victime au ajuns la spital

Echipajele ISU Dobrogea au fost solicitate să intervină, sâmbătă seara, în stațiunea Mamaia, în dreptul Hotelului „Majestic”, la un...

MAMAIA: Accident rutier în stațiune. Trei victime au ajuns la spital
Actualitate sâmbătă, 3 mai 2025, 20:12

BEJ Constanța a suplimentat numărul buletinelor de vot în mai multe secții de pe litoral

Având în vedere numărul mare de persoane care se află în stațiunile de la Marea Neagră la finalul săptămânii, Biroul Electoral Județean...

BEJ Constanța a suplimentat numărul buletinelor de vot în mai multe secții de pe litoral
Actualitate sâmbătă, 3 mai 2025, 18:43

CONSTANȚA: Sursa mirosului persistent de produse petroliere din oraș, neidentificată

Autorităţile sunt în alertă după ce în municipiul Constanţa persistă, de câteva zile, un miros de produse petroliere, situaţie reclamată...

CONSTANȚA: Sursa mirosului persistent de produse petroliere din oraș, neidentificată
Actualitate sâmbătă, 3 mai 2025, 18:26

Județul CONSTANȚA: Program prelungit pentru eliberarea actelor de identitate

În contextul desfășurării alegerilor pentru Președintele României, turul I în data de 4 mai 2025 și turul II în data de 18 mai 2025, pentru...

Județul CONSTANȚA: Program prelungit pentru eliberarea actelor de identitate