Ascultă Radio România Constanța Live

”Sardeluţă marinată fabricată potrivit tradiţiei din România”, o reţetă transmisă de la o generaţie la alta de peste 30 de ani

”Sardeluţă marinată fabricată potrivit tradiţiei din România”, o reţetă transmisă de la o generaţie la alta de peste 30 de ani

Publicat de Doina Sirbu, 17 iulie 2024, 12:12

Denumirea produsului „Sardeluţă marinată fabricată potrivit tradiţiei din România” a dobândit protecţia pe sistemul de calitate Specialitate Tradiţională Garantată (STG), în baza Regulamentului (UE) nr. 1151/2012 privind sistemele din domeniul calităţii produselor agricole şi alimentare, fiind o reţetă tradiţională, transmisă de la o generaţie la alta de peste 30 de ani, informează miercuri Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Denumirea „Sardeluţă marinată – STG” a primit denumirea „Sardeluţă marinată fabricată potrivit tradiţiei din România – STG”, în urma finalizării opoziţiei cu Republica Bulgară.

„‘Sardeluţă marinată fabricată potrivit tradiţiei din România’ – Specialitate Tradiţională Garantată (STG) devine al 14-lea produs românesc recunoscut şi înregistrat la nivel european. În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, 2024/1966 (seria L), s-a publicat astăzi, 17 iulie 2024, Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2024/1966 al Comisiei din 16 iulie 2024, de înregistrare a unei denumiri în Registrul specialităţilor tradiţionale garantate [‘Sardeluţă marinată’ (STG)]. Astfel, celor 13 produse româneşti recunoscute şi înregistrate la nivel european li se adaugă cel de-al 14-lea produs, Specialitate Tradiţională Garantată, respectiv ‘Sardeluţă marinată fabricată potrivit tradiţiei din România’ – STG”, se menţionează într-un comunicat al MADR.

Produsele României protejate la nivelul UE sunt clasificate astfel: 11 produse cu Indicaţii Geografice Protejate (IGP): Magiun de prune de Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Ţara Bârsei, Scrumbie afumată de Dunăre, Telemea de Sibiu, Cârnaţi de Pleşcoi, Caşcaval de Săveni, Salata cu icre de ştiucă de Tulcea, Pită de Pecica, Salinate de Turda; un produs cu Denumire de Origine Protejată (DOP) – Telemea de Ibăneşti şi două produse cu Specialitate Tradiţională Garantată (STG), respectiv – Salată tradiţională cu icre de crap (înregistrată din anul 2021) şi, de miercuri, 17 iulie 2024, Sardeluţa marinată fabricată potrivit tradiţiei din România – STG.

Potrivit MADR, România mai are şi alte produse care se află în etapa de verificare, la nivelul Comisiei Europene, în vederea înregistrării şi dobândirii Indicaţiei Geografice Protejate, respectiv Batog deltaic de sturion, Babic de Buzău şi Cârnaţi din topor din Vâlcea.

În ceea ce priveşte produsul „Sardeluţă marinată fabricată potrivit tradiţiei din România STG”, materia primă este şprotul – peşte mic, marin (peşte din specia Sprattus sprattus phalericus şi Sprattus), folosit de mai multe decenii în preparate marinate, semiconserve şi conserve. Şprotul este un peşte pelagic cu o consistenţă fragedă, suculentă, de dimensiuni mici, predominant de 65-90 mm, cu corpul alungit, comprimat medio-lateral, având flancurile şi partea ventrală argintii, iar partea dorsală cu reflexii albastru-închis, verzui, explică ministerul, în comunicat.

Ingredientele folosite de-a lungul timpului pentru marinare şi soluţiile de acoperire sunt: sare gemă neiodată, oţet din vin, vin alb, zahăr, ulei de floarea-soarelui, boia de ardei dulce, ardei iute tip chili, piper negru boabe, foi de dafin, ienibahar boabe, coriandru boabe.

„Sardeluţă marinată fabricată potrivit tradiţiei din România STG” este obţinută printr-un proces de marinare a materiei prime, şprot, obţinându-se trei variante diferite, prin dozarea în ambalaj a unor soluţii de acoperire distincte. Prin adăugarea la şprotul marinat a sosului de vin, a uleiului de floarea-soarelui, a uleiului de floarea-soarelui picant precum şi aromatizarea distinctă cu ingrediente, produsele capătă o identitate gustativă aparte, cu calităţi organoleptice deosebite. În funcţie de soluţia de acoperire folosită, denumirea produsului pe etichetă trebuie completată cu elemente specifice de informare, astfel: în vin, în ulei de floarea-soarelui, în ulei de floarea-soarelui picant.

„Principalele caracteristici ale produselor sunt aspectul, consistenţa, culoarea, aroma şi gustul, mirosul. Aspectul este de peşti decapitaţi, evisceraţi, cu structură fermă, fără abdomen spart şi fără piele jupuită. Sardeluţa este fragedă, suculentă, în lichid de acoperire specific fiecărui produs. Păstrează culorile peştelui proaspăt, partea superioară a corpului este de culoare gri verzui, iar flancurile şi partea ventrală, argintii, prezentând un joc de culori cu reflexii. Pentru produsul ‘Sardeluţă marinată’ (în vin) şi ‘Sardeluţă marinată’ (în ulei de floarea-soarelui), culoarea soluţiei de acoperire este translucidă cu reflexii argintii. La produsul ‘Sardeluţă marinată’ (în ulei picant), lichidul este translucid cu reflexe argintii şi nuanţă roşiatică. Aroma produselor este dată de ingredientele folosite, respective ienibahar, coriandru, piper negru, foi de dafin. Pentru ‘Sardeluţă marinată’ (în ulei picant), aroma este dată de ardeiul iute (chili) şi boiaua de ardei dulce”, se specifică în document.

„Sardeluţă marinată – STG” a primit denumirea „Sardeluţă marinată fabricată potrivit tradiţiei din România – STG”, în urma finalizării opoziţiei cu Republica Bulgară. Comisia Europeană a declarat admisibilă opoziţia Bulgariei, prin motivarea că respectă prevederile din legislaţia pe sisteme de calitate europene (Reg. nr. 1151/2012), respectiv art. 18 [] „3) Dacă se demonstrează, în cadrul procedurii de opoziţie menţionate la articolul 51 că denumirea este, de asemenea, utilizată într-un alt stat membru sau într-o ţară terţă, pentru a distinge produse comparabile sau produse care au o denumire identică sau similară, decizia privind înregistrarea, luată în conformitate cu articolul 52 alineatul (3), poate prevedea ca denumirea specialităţii tradiţionale garantate să fie însoţită de menţiunea ‘fabricat potrivit tradiţiilor’, urmată imediat de numele ţării sau regiunii respective. […]”.

În vederea dobândirii protecţiei europene, documentaţia a fost înaintată Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) de grupul aplicant Asociaţia „RO Pescador” (format din operatorii economici: Deltaica Seafood SRL (procesator) şi furnizor materie primă: Interfrig Fish SRL şi BBG ACCES Consult SRL).

Grupul aplicant are un rol important, conferit de art. 45 din Regulamentul nr.1151/2012 conform căruia acesta trebuie să contribuie la garantarea calităţii, reputaţiei şi autenticităţii produsului „Sardeluţă marinată fabricată potrivit tradiţiei din România – STG” pe piaţă, prin monitorizarea utilizării comerciale a denumirii şi informarea autorităţilor competente în vederea asigurării protecţiei juridice. Totodată, grupul aplicant trebuie să desfăşoare activităţi de informare şi promovare a produsului către consumatori.

Sursă: AGERPRES / Redactor online:  Doina Sîrbu / Foto: MADR

Accident 2 Mai/ Vlad Pascu rămâne cu pedeapsa de 10 ani închisoare
Ştiri marți, 16 decembrie 2025, 18:45

Accident 2 Mai/ Vlad Pascu rămâne cu pedeapsa de 10 ani închisoare

Vlad Pascu, șoferul drogat care în august 2023 a accidentat mortal doi tineri și a rănit alți trei în localitatea 2 Mai, rămâne cu pedeapsa...

Accident 2 Mai/ Vlad Pascu rămâne cu pedeapsa de 10 ani închisoare
Răzvan Cuc, fost ministru al Transporturilor, reținut pentru complicitate la dare de mită
Ştiri marți, 16 decembrie 2025, 17:58

Răzvan Cuc, fost ministru al Transporturilor, reținut pentru complicitate la dare de mită

Fostul ministru al Transporturilor Alexandru-Răzvan Cuc a fost reținut, marți, de procurorii anticorupție într-un dosar în care este acuzat de...

Răzvan Cuc, fost ministru al Transporturilor, reținut pentru complicitate la dare de mită
Judecătorul care a făcut dezvăluiri în documentarul Recorder a promovat interviul de la CSM și va deveni procuror
Ştiri marți, 16 decembrie 2025, 17:55

Judecătorul care a făcut dezvăluiri în documentarul Recorder a promovat interviul de la CSM și va deveni procuror

Judecătorul Laurențiu Ionel Beșu, care a făcut dezvăluiri în documentarul Recorder, a promovat marți interviul susținut la Consiliul Superior...

Judecătorul care a făcut dezvăluiri în documentarul Recorder a promovat interviul de la CSM și va deveni procuror
Problemele de pe litoralul românesc, dezbătute cu reprezentantul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului
Ştiri marți, 16 decembrie 2025, 17:49

Problemele de pe litoralul românesc, dezbătute cu reprezentantul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului

Timp de două zile, la Constanța, operatori de plaje și agenți economici membri RESTO s-au întâlnit cu Secretarul de Stat din Ministerul...

Problemele de pe litoralul românesc, dezbătute cu reprezentantul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului
Ştiri marți, 16 decembrie 2025, 16:42

UPDATE / Protestul CT BUS continuă și în cursul zilei de miercuri. Au fost scrise mai multe demisii

UPDATE În urmă cu scurt timp, directorul Fănel Popa a anunțat că nu-și va da demisia din funcție. Mai multe surse din cadrul CT BUS au...

UPDATE / Protestul CT BUS continuă și în cursul zilei de miercuri. Au fost scrise mai multe demisii
Ştiri marți, 16 decembrie 2025, 16:24

„Spectacol de Crăciun”, pe scena Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”

Miercuri, 17 decembrie, începând cu ora 18:00, scena Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” va vibra în acord cu...

„Spectacol de Crăciun”, pe scena Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”
Ştiri marți, 16 decembrie 2025, 16:03

CONSTANȚA: Polițiștii și jandarmii au intervenit în cazul protestului CT BUS

Astăzi, în jurul orei 13.45, polițiști din cadrul Poliției municipiului Constanța – Secția 4, au fost sesizați prin apel 112, de către...

CONSTANȚA: Polițiștii și jandarmii au intervenit în cazul protestului CT BUS
Ştiri marți, 16 decembrie 2025, 15:42

130 de ani de la inaugurarea Podului peste Dunăre de la Cernavodă, celebrați printr-o expoziție și lansare de carte

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) împreună cu Asociația Filateliștilor „Tomis” Constanța organizează vineri,...

130 de ani de la inaugurarea Podului peste Dunăre de la Cernavodă, celebrați printr-o expoziție și lansare de carte