Ascultă Radio România Constanța Live

AGENDĂ ELECTORALĂ | Alegeri locale şi europarlamentare

AGENDĂ ELECTORALĂ | Alegeri locale şi europarlamentare

Publicat de Doina Sirbu, 31 mai 2024, 19:01

Alegeri locale

Candidatul independent la Primăria Municipiului Constanța, Valentin Berechet, va fi prezent sâmbătă, 01 iunie, la ora 18.00, pe faleza din Constanța, în zona statuii poetului Mihai Eminescu.

Cu acest prilej, candidatul la Primărie va răspunde întrebărilor și așteaptă propuneri și sugestii din partea cetățenilor.


Deputatul Bogdan Bola candidează pe lista Alianţei Dreapta Unită pentru un post de consilier în judeţul Constanţa. El anunţă principalele obiective aflate în programul electoral al formaţiunii.

“O infrastructură mai bună, transportul județean de persoane, de asemenea, transportul județean al elevilor. Știm bine că suferă foarte mult la capitolul acesta, capitolul educație. Multe dintre școli au toaletele încă în curte, nu există laboratoare de specialitate. Nu știu cum vrem noi să ne ținem copiii și tinerii în județ și în orașele noastre, atâta timp cât nu ne ocupăm de educația lor. Sperăm că de pe 9 iunie putem să aducem o schimbare reală în județul nostru”, spune Bogdan Bola.


Candidatul PSD pentru funcția de primar al municipiului Constanța consideră că, pentru o mai bună organizare a activității Primăriei, ar trebui să se înființeze primării de cartier. Horia Constantinescu crede că este nevoie de un contact real cu cetățenii, dar și proiecte de dezvoltare în fiecare zonă a orașului.

“Primăriile de cartier descongestionează activitatea Primăriei, structurii centrale, este mult mai aproape de cetățeni și, alături de dispensar, sediul Poliției Locale și toate cele pe care le-am propus, oferă cetățenilor în imediata vecinătate a locuinței, toate serviciile de care au nevoie. Mai mult decât atât, supraveghează lucrările, exact așa cum o făceam eu în urmă cu 3 ani. Este nevoie ca Primăria să fie prezentă în cartiere alături de proiecte și, bineînțeles, alături de cetățeni”, a declarat Horia Constantinescu.


Alegeri europarlamentare

Administraţiile liberale sunt cele care au atras cele mai multe fonduri europene, afirmă Rareş Bogdan, candidatul Alianţei PSD – PNL pentru un nou mandat de europarlamentar. El le-a vorbit celor prezenți la evenimentul de lansare a candidaților PNL în județul Argeș, despre importanţa atragerii de bani europeni pentru dezvoltarea comunităţilor locale.    

“Faceți tot ce-i omenește posibil să veniți cu administrații liberale, care prețuiesc banul european, care înțeleg să folosească Anghel Saligny și să-l bage în investiții. Noi, liberalii, am venit cu cel mai amplu proiect de investiții pentru zona rurală și urbanul mic – 50 de miliarde de lei, 10 miliarde de euro, Anghel Saligny, și fiecare primar al nostru a beneficiat și fiecare primar, indiferent de culoare politică, dacă a vrut să ridice nivelul comunităților lor”, a spus Rareș Bogdan.


Europarlamentarul UDMR Iuliu Wincler, candidat pentru un nou mandat în Parlamentul European afirmă că va susține o politică comună de apărare și securitate a Uniunii Europene.  În opinia sa, această politică este extrem de importantă și ar trebui să fie complementară cu NATO.  

“Sprijinim o asemenea politică comună de apărare și securitate, ba mai mult, Partidul Popular European, din care facem noi parte, vine cu o propunere concretă, și anume în compoziția noii Comisii Europene, să existe un comisar european pentru politica de apărare. Noi ne gândim și sprijinim o politică de apărare europeană care să fie complementară cu NATO”, a declarat Iuliu Winkler.


Violeta Alexandru candidat la Parlamentul European pe lista alianței Dreapta Unită promite că va susține drepturile privind protecția socială a muncitorilor români care lucrează peste hotare. Ea crede că aceștia ar trebui să fie atenți la contractele pe care le semnează cu angajatorii, care la rândul lor au anumite obligații, spune Violeta Alexandru.

“Voi pleda concomitent cu acest mesaj pe care l-am purtat și când eram ministru și după, că cele două părți trebuie să fie atente la ce semnează și că am încredere că fiecare își cunoaște cel mai bine interesul. Am încredere și voi milita pentru ca în fiecare țară să existe, pe de o parte, instituții puternice de control, care să se implice și să stopeze abuzurile, respectiv să se finalizeze procesul european privind o minimă protecție socială, indiferent de țara în care lucrezi”, a spus Violeta Alexandru.

La rândul său, Cristian Barbu candidat din partea Partidului Umanist Social Lliberal pentru europarlamentare, spune că pentru respectarea drepturilor angajaților în spațiul Uniunii Europene, este nevoie de o mai bună colaborare între state. Condițiile în care muncitorii lucrează într-un alt stat european ar trebui să fie reglementate mai bine la nivelul statului de origine, mai crede Cristian Barbu.

“În momentul în care un angajat dorește să lucreze într-o țară, este partea scriptică, contractul, dar fapticul e altul și aici trebuie să luptăm încât statul de origine să poată să urmărească evoluția lucrătorului în timp, acolo unde el face această activitate transfrontalieră și să poată să corecteze unele aspecte pe care le semnalează acest angajat, că lucrurile uneori pot merge către sensul mai puțin favorabil al angajatului”, este de părere Cristian Barbu.


Candidatul independent la alegerile europarlamentare, Dumitru Silvestru Șoșoacă spune că va susține introducerea unei pensii minime la nivel european. În opinia sa, acest proiect este realizabil chiar dacă admite că propunerea va întâmpina și opozanți în Parlamentul European.

“Dacă am reuși să impunem o pensie minimă de 700-800 euro la nivel al Uniunii Europene, poate putem cere și 900-1000. Cu siguranță, țările mari nu se vor opune, pentru că ei au pensia minimă mult mai mare decât atât. Problemele vor fi totuși la țările din est Bulgaria, România, Polonia, Ungaria, care s-ar putea să nu fie foarte mulțumite, pentru că bugetul lor de pensii va fi foarte afectat. E un proiect realizabil”, a spus Dumitru Silvestru Șoșoacă.


Avocatul Gheorghe Piperea candidează din partea Alianței pentru Unirea Românilor la Parlamentul European. El consideră că odată ajunși pe fotoliile de eurodeputați, toti membrii delegației României ar trebui să se bată pentru interesele țării.    

“În Uniunea Europeană trebuie să ne păstrăm independența și libertatea de mișcare, interesele europene putând fi ținte ale politicii noastre doar în măsura în care nu aduc atingere interesului național și dacă pot contribui la bunăstarea poporului, așa cum, de altfel, rezultă clar din tratatele Uniunii Europene. Europarlamentarii AUR vor lupta în Parlamentul European și în toate forurile europene pentru păstrarea moștenirii noastre culturale și istorice”, a declarat Gheorghe Piperea.

Redactor: Valentin Lungeanu / Editor online: Doina Sîrbu

alegeri, vot, stampila
Actualitate duminică, 4 mai 2025, 09:24

UPDATE | Alegeri prezidențiale 2025. Prezența la vot, la ora 9.00, în România – 6,47%

Actualizare ora 9.00: În primele două ore de la deschiderea urnelor, au votat 1.164.054 de alegători, prezența la urne la nivel național fiind...

UPDATE | Alegeri prezidențiale 2025. Prezența la vot, la ora 9.00, în România – 6,47%
„Poduri de romanță” – tema ediției Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur” 2025
Actualitate duminică, 4 mai 2025, 08:47

„Poduri de romanță” – tema ediției Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur” 2025

Cel mai longeviv festival de muzică din România, desfășurat fără întrerupere din 1967,  a ajuns la ediția a 58-a și se va desfășura la...

„Poduri de romanță” – tema ediției Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur” 2025
Prezidențiale 2025: Cetățenii care nu pot vota într-o secție de votare pot solicita urna mobilă
Actualitate duminică, 4 mai 2025, 08:39

Prezidențiale 2025: Cetățenii care nu pot vota într-o secție de votare pot solicita urna mobilă

Urna mobilă poate fi folosită la alegerile prezidențiale de duminică în cazul alegătorilor din țară care, din motive de boală, invaliditate...

Prezidențiale 2025: Cetățenii care nu pot vota într-o secție de votare pot solicita urna mobilă
AUDIO | Ce povești ascunde Muzeul Național al Marinei Române din Constanța
Actualitate duminică, 4 mai 2025, 08:29

AUDIO | Ce povești ascunde Muzeul Național al Marinei Române din Constanța

Minivacanța de 1 mai continuă la malul mării, una dintre destinațiile preferate de români în această perioadă. Dacă ați fost pe plajă,...

AUDIO | Ce povești ascunde Muzeul Național al Marinei Române din Constanța
Actualitate duminică, 4 mai 2025, 08:06

Prezidențiale 2025: Numărarea voturilor în secții va fi înregistrată audio-video

Numărarea voturilor la finalul primului tur al alegerilor prezidențiale de duminică se va înregistra pe tabletă, iar președintele biroului...

Prezidențiale 2025: Numărarea voturilor în secții va fi înregistrată audio-video
Actualitate duminică, 4 mai 2025, 08:01

Prezidențiale2025/ Votul multiplu – infracțiune; măsuri în cazul în care SIMPV semnalează că alegătorul a mai votat o dată

Alegătorii vor vota o singură dată la scrutinul din 4 mai, tentativa unei persoane de a-și exercita dreptul constituțional de mai multe ori la...

Prezidențiale2025/ Votul multiplu – infracțiune; măsuri în cazul în care SIMPV semnalează că alegătorul a mai votat o dată
Actualitate duminică, 4 mai 2025, 07:33

Prezidențiale 2025: Ultima zi de vot pentru românii din diaspora

Duminică este a treia zi de vot în diaspora. Votarea în afara țării va începe la ora locală 07.00 și se va încheia la ora 21.00, ora locală...

Prezidențiale 2025: Ultima zi de vot pentru românii din diaspora
Actualitate duminică, 4 mai 2025, 07:08

Prezidențiale 2025: A început votul în cele aproape 19.000 de secţii organizate în toată țara

Aproape 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică, 4 mai,  la urne pentru a-şi alege preşedintele pentru următorii cinci ani dintre...

Prezidențiale 2025: A început votul în cele aproape 19.000 de secţii organizate în toată țara