TEMA ZILEI | Sănătatea dentară – prevenție, igienă orală și servicii stomatologice gratuite. Invitat: medic primar Cristina Nucă

Publicat de Adina Sîrbu, 18 aprilie 2024, 09:23
Doi din zece români nu au fost la stomatolog în ultimul an şi doar 4% dintre aceştia merg la controale de rutină, arată cele mai recente studii ale Institutului Naţional de Sănătate Publică. Cele mai mari probleme de sănătate dentară sunt la sat, inclusiv în rândul tinerilor. În zonele urbane există puţin peste 14 cabinete stomatologice la 10.000 de locuitori, în timp ce în rural raportul scade până la doar 2 cabinete la 10.000 de locuitori.
Peste 50% dintre copiii cu vârste între 6 și 8 ani au avut o carie la cel puțin unul dintre dinții de lapte, iar mai bine de jumătate dintre adolescenții cu vârsta cuprinsă între 12 și 19 ani au avut o carie la cel puțin unul dintre dinții permanenți. Copiii din familii cu venituri mici au de două ori mai multe șanse de a avea carii decât cei din familii cu venituri mai mari, iar unul din 4 adulţi cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani are în prezent carii.
Costul ridicat al tratamentelor la stomatolog contribuie la sănătatea orală precară, însă există și servicii medicale acordate gratuit, chiar și pentru persoanele neasigurate.
Aurelia Drăgoi, purtător de cuvânt al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța, despre pachetele de asistenţă medicală dentară din Contractul cadru cu CNAS, în vigoare din iulie 2023:
Avem două pachete de servicii medicale: un pachet de bază, de care beneficiază asigurații, pachet care cuprinde aproximativ 30 de tipuri de servicii medicale dentare, precum și un pachet minimal de servicii de care beneficiază persoanele neasigurate. Acest pachet minimal cuprinde aproximativ 9 tipuri de servicii medicale. De regulă, sunt acele servicii medicale de urgență, dar sunt și reparații de proteză, spre exemplu, chiar și pentru persoanele care nu sunt asigurate. Persoanele asigurate au la dispoziție acest pachet de bază, care cuprinde aproximativ 30 de servicii medicale. De asemenea, proteza acrilică mobilizabilă pe arcadă este și aceasta decontată 100% indiferent de categoria din care facem parte. Adică, chiar dacă persoana asigurată nu face parte din nicio lege specială, are la dispoziția aceasta decontare de 100%, proteză care se decontează o dată la 4 ani, și, de asemenea, sunt incluse și reparațiile sau rebazările protezelor. Aceste pachete de servicii medicale sunt postate atât pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, precum și pe site-ul CJAS Constanța. Așa că asigurații interesați sau chiar și persoanele neasigurate, dacă vor să afle mai multe informații despre drepturile pe care le au în ceea ce privește serviciile de medicină dentară, pot să acceseze site-ul nostru sau, bineînțeles, ne pot suna pentru a-și afla drepturile și pentru a afla care sunt serviciile de care beneficiază gratuit, datorită calității de asigurat.
Astăzi, după știrile orei 14.00, în emisiunea „Tema zilei” moderată de Liliana Moldoveanu, discutăm despre sănătatea dentară din Dobrogea, importanța educației și prevenției, conduita zilnică și regulile elementare de igienă orală cu dr. Cristina Nucă, medic primar ortodonție și vicepreședinte Colegiul Medicilor Stomatologi Constanța.
Redactor: Adina Sîrbu