Încă un focar de rujeolă în județul Constanța! Aproape 950 de noi cazuri și un deces au fost raportate la nivel național

Publicat de Adina Sîrbu, 16 aprilie 2024, 17:09
Direcția de Sănătate Publică din Constanța anunță înregistrarea unui nou focar familial de rujeolă, al treilea în mai puțin de o lună.
Dacă primele focare au fost în municipiul Constanța, acum 5 îmbolnăviri au fost semnalate în cadrul unei familii din Medgidia.
În total, în a doua săptămână din aprilie au fost înregistrate 17 cazuri de rujeolă, iar județul Constanța se apropie de 100 de îmbolnăviri de la începutul anului trecut și până în prezent.
La nivel național, Institutul Național de Sănătate Publică anunță că, în doar o săptămână, au fost raportate aproape 950 de cazuri și încă un român a murit din cauza rujeolei. Este vorba despre un bărbat de 41 de ani, din județul Sibiu, contact cu fiul său cu simptomatologie clinică de rujeolă. Bărbatul avea și comorbitdități – obezitate, hipertensiune arterială și bronhopneumopatie cronică obstructivă (BPOC).
De la 1 ianuarie 2023 și până în 14 aprilie 2024, au fost confirmate 12.346 de cazuri de rujeolă și 13 decese.
Medicii atrag atenţia că mulți copii nevaccinaţi ajung să fie internaţi cu rujeolă, iar unii dintre ei dezvoltă complicaţii grave, care pot fi evitate prin administrarea serului ROR, un vaccin combinat care oferă protecţie pentru 3 boli: rujeola, oreionul şi rubeola. Serul este inclus în Calendarul Naţional de Vaccinare și se administrează gratuit.
În plus, deși s-a vorbit mult timp despre rujeolă ca fiind o boală a copilăriei, specialiştii avertizează că şi adulţii se pot îmbolnăvi, iar evoluţia poate fi foarte severă, pacientul să aibă nevoie de spitalizare și să dezvolte complicații, cele mai periculoase fiind pneumonia și insuficienţa respiratorie, dar şi afectările neurologice precum encefalita.
Dr. Ana Maria Iancu, de la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa, spune că, în prezent, în unitatea sanitară sunt internaţi atât copii, cât şi adulţi, atrăgând atenţia că boala se transmite extrem de uşor în familie, în colectivităţi şi poate fi luată chiar de la cei care așteaptă în UPU:
Este o boală extrem de contagioasă şi atunci, odată cu apariţia primelor cazuri, există cazuri secundare care pot să apară în mediu familial sau în colectivitate. Sau există situaţii, de exemplu, în care pacienţii, mai frecvent copiii, sunt aduşi la camera de gardă şi, pentru că nu poartă mască, pot lua boala de la pacienţi care se prezintă cu rujeolă.
Redactor: Cătălina Radu/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Freepik