Ascultă Radio România Constanța Live

Măsuri dispuse de DSVSA Constanța în perioada Sărbătorilor Pascale

Măsuri dispuse de DSVSA Constanța în perioada Sărbătorilor Pascale

Publicat de Adina Sîrbu, 29 martie 2024, 13:58 / actualizat: 8 aprilie 2024, 8:45

În scopul prevenirii apariţiei de toxiinfecţii alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale Catolice și Sărbătorilor Pascale Ortodoxe, când se comercializează o cantitate mai mare de produse alimentare, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa va dispune măsuri specifice de monitorizare, supraveghere şi control sanitar veterinar a activităţilor de producere, depozitare, transport şi valorificare a cărnii de miel, ouălor şi produselor din ouă, laptelui şi produselor lactate, peştelui şi produselor din pescuit pe teritoriul Judeţului Constanţa.

Potrivit unui comunicat al instituției, în baza unui program stabilit de către directorul executiv al D.S.V.S.A. Constanţa, în perioada 27.03.2024 – 03.05.2024 medicii veterinari cu atribuţiuni de control oficial  din cadrul D.S.V.S.A. Constanţa precum şi  medicii veterinari din cadrul C.S.V.S.A.O. vor efectua controale şi verificări ale modului în care sunt respecate condiţiile sanitare veterinare în piețele agro-alimentare, abatoarele și centrele de sacrificare cu activitate temporară, unitățile de tranșare a cărnii, unități de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală, precum și în unitățile de vânzare cu amănuntul și în unitățile de alimentație publică.

De asemenea, va fi  asigurată permanenţa la nivelul D.S.V.S.A. Constanţa, C.S.V.S.A.O. inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică (conform tabel), afişându-se programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil precum şi numerele de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

NR. CRT.

LOCAŢIA

TELEFON

1

DSVSA CONSTANŢA – şos Mangaliei, nr. 78

0786/577.007

2

CSVSAO CONSTANȚA 1 -Bd IC Bratianu 246

0761/511.138

3

CSVSAO CONSTANŢA 2 – Piaţa Griviţei /Bd IC Brătianu 246

0784/206.514

4

CSVSAO NĂVODARI – str. Cabanei, nr. 3

0784/206.520

5

CSVSAO MEDGIDIA – str. Tudor Vladimirescu, nr.1

0744/386.043

6

CSVSAO CERNAVODĂ – str. Medgidiei, bloc H1

0774/621.917

7

CSVSAO MANGALIA– str. Rozelor, nr. 15 – 17

0784/206.510

8

CSVSAO HÂRȘOVA – str. Plantelor , nr. 6

0784/206.524

9

CSVSAO CONSTANTA 3 – Bd IC Bratianu 246/Piata Tomis III

0721/929.246

10

CSVSAO COSTINEȘTI – str.Tineretului, nr.144

0722/883.022

În toate pieţele agroalimentare administraţia pieţelor va asigura condiţii optime pentru depozitarea şi valorificarea  cărnii de miel/ied, a produselor lactate şi ouălor provenite de la producătorii particulari, D.S.V.S.A. Constanţa asigurând personal sanitar veterinar specializat pentru asigurarea unui nivel ridicat de siguranţă alimentară şi protecţie a cetăţenilor.

Având în vedere că în mod specific există un interes crescut în perioada imediat  următoare, pentru anumite categorii de produse de tipul cărnii de miel, ouălor, peștelui și produselor lactate proaspete D.S.V.S.A. face un apel către consumatori și îi roagă să achiziționeze produse alimentare doar din spații și unități supuse controlului sanitar veterinar, evitându-se astfel alimentele rezultate din activități clandestine,  pentru care nu se cunoaște proveniența, condițiile de păstrare și manipulare.

Activităţile sanitare veterinare vor avea ca obiectiv următoarele aspecte:

Sacrificarea mieilor/iezilor

Sacrificarea mieilor şi iezilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru sacrificarea ovinelor, publicate pe site-ul A.N.S.V.S.A. În abatoarele sanitare veterinare autorizate personalul sanitar veterinar de specialitate va admite la tăiere doar animalele sănătoase provenite din exploataţii comerciale şi gospodăriile populaţiei, însoţite de documente care să ateste starea de sănătate a acestora. Marca se sănătate, de formă ovală, va fi aplicată pe carcasele de miel/ied numai după examinarea post-mortem de către medicul veterinar care asigură supravegherea sanitară veterinară a abatorului. Carcasele rezultate din abatorizare pot fi comercializate în pieţele agroalimentare numai dacă sunt însoţie de certificate de sănătate publică veterinară şi transportate cu mijloace auto autorizate sanitar veterinar, pieţe care trebuie să deţină spaţii special amenajate pentru depozitarea şi comercializarea carcaselor de miei/iezi sub un regim termic care să nu le modifice caracteristicile organoleptice, fizico-chimice şi microbiologice, oferite spre vânzare direct către consumatorul final.  Funcţionarea potenţialelor locuri de sacrificare temporare va fi permisă numai în perioada 28 martie-8 aprilie 2023, rsepectiv 3 aprilie-15 aprilie 2023.

Lapte şi produse lactate

Micii producători care comercializează lapte şi brănzeturi în pieţele agroalimentare şi târguri sunt înregistraţi sanitar veterinar în conformitate cu Ordinul A.N.S.V.S.A. nr.111/2008.

Acești producători trebuie să deţină fişa de sănătate a animalelor, care să ateste că laptele crud şi produsele din lapte obţinute provin de la animale sănătoase, care nu suferă de boli ce pot fi transmise la om prin intermediul laptelui, precum şi de carnete de sănătate sau fişe de sănătate ale persoanelor ce manipulează aceste produse şi care să ateste că nu suferă de boli infectocontagioase.

Brânzeturile destinate comercializării vor fi expuse la vânzare în spaţii special amenajate din cadrul pieţelor agroalimentare şi târgurilor, în vitrine special destinate acestui scop, în tăvi uşor de curăţat şi igienizat.

Comercializarea brânzeturilor de la micii producători se realizează în ambalaje de unică folosinţă curate, iar trasabilitatea acestor produse alimentare va fi asigurată prin utilizarea unor metode de identificare/etichetare în care se vor face menţiuni referitoare le denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii şi data obţinerii prin afişarea în momentul expunerii la vânzare şi pe toată perioada comercializării produselor a acestor informaţii pe tăbliţe sau panouri aplicate în dreptul fiecărui produs comercializat fie aplicarea pe ambalajul de transport a unor etichete adezive.

Ouăle şi produse din ouă destinate consumului uman

Producătorii şi comercianţii care valorifică ouă pentru consum uman, fermele producătoare şi centrele de ambalare ouă, trebuie să fie autorizate/înregistrate sanitar veterinar conform legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.

Transportul ouălor să se efectueze numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar, iar pe întreaga perioadă de depozitare şi comercializare să fie asigurate temperatura şi igiena corespunzătoare.

Ouăle sunt marcate cu codul producătorului şi provin din centre de ambalare ouă autorizate în conformitate cu prevederile privind standardele de comercializare aplicabile ouălor.

Examenul ovoscopic este efectuat de către personalul veterinar din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale  pentru ouăle valorificate de către producătorii particulari în pieţele agroalimentare şi târguri.

Ouăle cu coaja crăpată sau lovită sunt retrase de la comercializare şi sunt dirijate către o unitate de neutralizare sau prelucrare tehnică.

Peştele şi produsele din pescuit

Comercializarea peştelui şi a produselor din pescuit se realizează numai în spaţii şi locuri special amenajate, care permit desfăşurarea acestor activităţi în conformitate cu Reg. CE. 852/2004 şi Reg. CE. 853/2004 şi înregistrate  sanitar veterinar conform prevederilor Ord Președintelui ANSVSA 111/2008, cu modificările și completările ulterioare.

Gheaţa utilizată pentru menţinerea temperaturii peştelui proaspăt va fi în cantitate suficientă şi obţinută numai din apă potabilă. La achiziționarea peștelui  proaspăt, acesta  trebuie să prezinte :

  1. culoare vie, pigment irizat sau opalescent
  2. mucus apos, transparent, ochii ieșiți din orbite, pupilă neagră strălucitoare
  3. branhii de culoare deschisă, fără mucus
  4. carnea fermă și elastică, cu suprafață netedă

Trasabilitatea acestor produse alimentare va fi asigurată prin etichete şi alte documente însoţitoare chiar dacă peştele provine din acvacultură sau din pescuit.

Se vor comercializa doar peşte şi produsele din pescuit cu caractere organoleptice nemodificate şi care nu sunt infestate cu paraziţi vizibili.

În zonele de restricţie, consecutive confirmării unui focar de pestă porcină africană la porcii domestici, mişcarea mieilor destinaţi sacrificării se va face în conformitate cu prevederile art.27 şi 42 ale RCE 687/2020 autoritatea competentă teritorială va decide după caz extinderea măsurilor de impunere a restricţiilor de mişcare a altor specii de animale şi a produselor obţinute de la acestea.

Medicii veterinari oficiali care asigură supravegherea sanitară veterinară a pieţelor agroalimentare, în care producătorii particulari expun spre vânzare produse sau alimente de origine animală, vor interzice comercializarea produselor care nu sunt însoţite de documente care să ateste provenienţa şi a alimentelor, care în urma controlului sanitar veterinar au fost declarate necorespunzătoare.

Se interzice comercializarea produselor și alimentelor de origine animală și nonanimală în spații improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar, sau în sistem de vânzare stradal, în care nu este asigurată o temperatură și o stare de igienă corespunzătoare.

De asemenea, în vederea prevenirii propagării pestei porcine africane vor fi organizate controale oficiale în trafic cu sprijinul reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean Constanța pentru verificarea modului de respectare de către operatorii din sectorul alimentar, a prevederilor legale aplicabile circulației porcinelor vii și a cărnii și produselor obținute din carnea de porc sau care conțin carne de porc. Controalele în trafic vor viza deopotrivă transporturile de miei, verificările având ca obiect condițiile de igienă, a dezinfecției și a  documentelor de autorizare a mijloacelor auto sanitar veterinar utilizate pentru transportul acestor animale, documentele însoțitoare ale animalelor .

De asemenea, solicităm sprijinul altor instituţii abilitate ale statului în cadrul acţiunilor proprii de control şi atunci când situaţia o impune pentru asigurarea unui climat de linişte şi de siguranţă a populaţiei.

Neconformităţile sau abaterile de la legislaţia sanitar-veterinară sesizate pot fi comunicate la numărul de telefon 0786/577.007, precum şi la Call Center ANSVSA 0800.826.787.

Sursă: comunicat DSVSA Constanța/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: Pixabay

UPDATE | MEDGIDIA: Incendiul violent de vegetație a făcut o victimă și a dat peste cap traficul feroviar
Actualitate duminică, 17 august 2025, 13:32

UPDATE | MEDGIDIA: Incendiul violent de vegetație a făcut o victimă și a dat peste cap traficul feroviar

UPDATE: Incendiul violent de vegetație din Medgidia a făcut și o victimă. Un bărbat de 68 de ani a fost găsit fără suflare într-o locuință...

UPDATE | MEDGIDIA: Incendiul violent de vegetație a făcut o victimă și a dat peste cap traficul feroviar
EFORIE NORD: Velier cu 3 turiști la bord, răsturnat în mare
Actualitate duminică, 17 august 2025, 13:23

EFORIE NORD: Velier cu 3 turiști la bord, răsturnat în mare

Un velier de mici dimensiuni s-a răsturnat, în urmă cu puțin timp, în largul stațiunii Eforie Nord. La bord se aflau trei cetățeni iranieni...

EFORIE NORD: Velier cu 3 turiști la bord, răsturnat în mare
Noi pachete de măsuri fiscale, pregătite de Guvern
Actualitate duminică, 17 august 2025, 13:00

Noi pachete de măsuri fiscale, pregătite de Guvern

Premierul Ilie Bolojan a anunțat duminică, într-un mesaj video postat pe pagina de Facebook a Guvernului, că în perioada următoare vor fi...

Noi pachete de măsuri fiscale, pregătite de Guvern
AUDIO | Delta Dunării, tărâmul fermecător care pierde turiști
Actualitate duminică, 17 august 2025, 12:30

AUDIO | Delta Dunării, tărâmul fermecător care pierde turiști

Delta Dunării este un teritoriu cu totul aparte, cu peisaje fermecătoare la tot pasul, adevărate oaze de liniște pentru oaspeții care o...

AUDIO | Delta Dunării, tărâmul fermecător care pierde turiști
Actualitate duminică, 17 august 2025, 12:16

Aglomerație pe șosele, la final de vacanță. Valori mari de trafic pe A2, circulație în coloană pe DN 39

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, la aceastp oră, se înregistrează valori ridicate de trafic pe...

Aglomerație pe șosele, la final de vacanță. Valori mari de trafic pe A2, circulație în coloană pe DN 39
Actualitate duminică, 17 august 2025, 12:09

Măsuri împotriva redirecţionării abuzive a pacienţilor către clinici private, anunțate de ministrul Sănătății

Ministerul Sănătăţii va lansa, de la 1 septembrie, un formular online prin intermediul căruia pacienţii vor putea raporta situaţiile în care...

Măsuri împotriva redirecţionării abuzive a pacienţilor către clinici private, anunțate de ministrul Sănătății
Actualitate duminică, 17 august 2025, 12:03

EFORIE: Mizerie, mucegai și alimente depozitate pe jos, în „spațiile de producție” ale vânzătorilor ambulanți

Polițiștii locali din Eforie au verificat mai multe spații, improvizate și neautorizate, în care vânzătorii ambulanți de produse alimentare...

EFORIE: Mizerie, mucegai și alimente depozitate pe jos, în „spațiile de producție” ale vânzătorilor ambulanți
Actualitate duminică, 17 august 2025, 11:15

Accident rutier pe A2, la km 172. Trafic restricționat pe sensul Constanța – București

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că pe autostrada A2 București-Constanța, la kilometrul 172, pe...

Accident rutier pe A2, la km 172. Trafic restricționat pe sensul Constanța – București