România va intra în spațiul Schengen pe cale aeriană și maritimă

Publicat de Doina Sirbu, 26 martie 2024, 16:04
La sfârșitul săptămânii, România va intra în spațiul Schengen, atât pe cale aeriană, cât și maritimă. În aeroporturi, pasagerilor nu li se va mai face controlul pentru verificarea documentelor de călătorie.
“Persoanele care vor călători cu avionul începând cu data de 31 martie trebuie să cunoască concret faptul că nu se vor mai opri la filtrele de control ale Poliției de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie. După ce se efectuează controlul de securitate, aceștia urmând să meargă direct către porțile de îmbarcare. Și aici am subliniat faptul că în sarcina pasagerilor nu revine nicio obligație suplimentară”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, comisar de poliție Alexandra Găvan.
Minorii vor putea merge direct către porțile de îmbarcare din aeroporturi.
“Nu va fi nevoie de niciun aviz suplimentar pentru minori, aceștia putând să călătorească în spațiul Schengen cu aceleași documente ca și până în prezent. Este vorba, bineînțeles, de un document de călătorie valabil și în funcție de persoana sau persoanele cu care călătorește, vorbim despre acele procuri sau dovada călătoriei pe care o fac”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, comisar de poliție Alexandra Găvan.
Totuși, polițiștii de frontieră vor fi prezenți în aeroporturi și vor putea face controale inopinate, în baza unor analize de risc, dar și a unor suspiciuni rezonabile. În situația în care suspiciunile nu se vor confirma, persoana își va putea continua călătoria. În caz contrar, persoana va fi oprită și i se vor aplica măsuri legale. Ce modificări sunt aduse la frontiera maritimă, aflăm de la purtătorul de cuvânt al Gărzii de Constanța, inspector principal de Poliție, Andrei Ene.
“Echipajele și pasagerii navelor de agrement, în situația în care aceste tipuri de mijloace navale tranzitează doar porturi ale statelor membre, pot intra într-un port care nu este constituit punct de trecere a frontierei. De asemenea, Poliția de Frontieră poate efectua controale polițienești asupra echipajelor și pasagerilor navelor care nu tranzitează porturi terțe, în baza unei analize de risc, din motive de securitate internă și de migrații ilegale”, spune purtătorul de cuvânt al Gărzii de Constanța, inspector principal de Poliție, Andrei Ene.
Cele mai multe nave comerciale tranzitează porturi terțe. Din acest motiv,polițiștii de frontieră îi vor verifica inclusiv pe cetățenii români care fac parte din echipajele acestora. Porturile maritime românești sunt Mangalia, Constanța, Constanța Sud – Agigea și Midia. Modificările nu vizează și porturile românești de la Dunăre.
“În ceea ce privește pasagerii și echipaje de pe navele care tranzitează Dunărea, aceștia vor fi verificați în continuare până la luarea unei decizii privind ridicarea controalelor la frontierele terestre, iar persoanele care tranzitează frontiera terestră între România și Bulgaria vor face în continuare obiectul controlului de frontieră”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Gărzii de Constanța, inspector principal de Poliție, Andrei Ene.
Deocamdată țara noastră nu va intra în spațiul Schengen și pe cale terestră.
Redactor: Adrian Băncilă / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: unsplash.com