Numărul de turiști înregistați anul trecut în unitățile clasificate din România a depășit nivelul din 2019

Publicat de Adina Sîrbu, 5 februarie 2024, 10:27
În prima lună din 2024 a crescut interesul turiștilor români pentru vacanțe în România, prin programul „Înscrieri Timpurii”, volumul rezervărilor fiind cu 30% mai mare față de perioada similară a anului trecut, datorită ofertelor speciale – arată datele unui touroperator.
Această creștere păstrează evoluția anului 2023, când numărul turiștilor a fost în medie cu 11% mai mare față de anul precedent și depășind cu 0,28% numărul turiștilor din 2019, considerat an de referință pentru turismul național.
În ceea ce privește sosirile turiștilor străini care au vizitat țara noastră, aceștia au reprezentat 15,4% din totalul sosirilor în România, conform datelor Institutului Național de Statistică, în concordanță cu cele ale touroperatorului.
Turiștii români și-au recâștigat încrederea în planificarea vacanțelor, chiar și cu 9 luni înainte. Plata cu vouchere de vacanță a reprezentat aproape 25% din ponderea rezervărilor, mai mult de 90% din totalul voucherelor emise în 2023 fiind deja decontate.
În același timp, turiștii au fost mai atenți la bugetul alocat și la raportul calitate/preț, preferând în general unitățile clasificate de 3 și 4 stele, cu facilități și servicii suplimentare.
Astfel, pentru zona de litoral, 31% dintre turiști au preferat unitățile clasificate de 3 stele și 57% pe cele de 4 stele, iar pentru zona de munte-balneo proporția este constantă – 42%, atât pentru unitățile de 3, cât și pentru cele de 4 stele.
Stațiunile din zona de litoral care s-au bucurat de cel mai mare număr de turiști în anul 2023, au fost: Mamaia, Eforie Nord și Jupiter, cu o pondere de 58% din totalul vânzărilor, în timp ce în zona de munte, Sinaia, Predeal și Poiana Brașov au ocupat 56% din volumul vânzărilor, iar pentru balneo, Băile Felix, Călimănești-Căciulata și Băile Herculane cu o pondere de 64%.
Turismul este respirația economiei. Au fost 4 ani cu provocări uriașe, iar agențiile de turism au depășit incredibil de bine restricțiile de călătorie, boala, influența războaielor și, în 2023, costul dublat al finanțărilor. Noi plătim toamna în avans milioane de euro pentru a ne asigura locuri bune în sezonul de vară, la prețuri cât mai accesibile. Ne bucurăm că anul acesta am reușit să depășim semnificativ cifrele din 2019. Promovăm cu pasiune și încredere turismul românesc pentru români și străini în 20 de țări. Brandul nostru s-a născut acum 37 de ani pe plaja din Venus, pe când eram studenți. Și mergem înainte, oferind vacanțe pentru suflet, oriunde în România, a declarat Adrian Voican, președintele touroperatorului citat.
Pentru anul 2024, acesta estimează o creștere a tarifelor cu 15-20% față de 2023 și o durată medie a sejurului de 4 – 5 nopți pentru zona de litoral, respectiv de 3 – 6 nopți pentru zona de munte-balneo și Delta Dunării.
Tot în acest an, vor avea succes stațiunile unde OMD-urile împreună cu autoritățile locale vor pune în valoare potențialul turistic al zonei respective și hotelurile care au înțeles să adopte tarife și servicii competitive, adaptate pentru nevoile turiștilor.
În același timp, reprezentanții touroperatorului are convingerea că 2024 va fi un an de creștere pentru turismul românesc.
Sursă și foto: Adrian Voican, Ovidiu Oprea/ Redactor: Adina Sîrbu