TEMA ZILEI | Doar 10 din cele 70 de localități rurale constănțene au fost cadastrate integral, prin programul gratuit început în 2015

Publicat de Adina Sîrbu, 30 ianuarie 2024, 11:02
Programul Național de Cadastru și Carte Funciară este unul gratuit, pentru lămurirea regimului juridic al imobilelor din mediul rural. Chiar și după 33 de ani de la începerea retrocedărilor, mai sunt deținători de terenuri care nu au încă titluri de proprietate.
În 1991, prin Legea fondului funciar nr.18, începea restituirea terenurilor agricole, a pășunilor și a pădurilor, un proces anevoios, cu multe modificări legislative. Punerea în posesie și eliberare a titlurilor de proprietate pare fără de sfârșit și în 2024. Pentru a urgenta procesul de restituire a imobilelor în mediul rural, statul a lansat, în 2015, Programul Național de Cadastru și Carte Funciară, punând la bătaie 1,2 miliarde de euro pentru înregistrarea sistematică a peste 40 de milioane de proprietăți, din care 23,8 milioane hectare de pământ. Din cele 660 de unități administrativ-teritoriale care conțin 3.181 de localități înscrise în program în 2015, la nivel național, doar în 199 de localități au fost încheiate în totalitate lucrările de cadastrare și întabulare, adică sub 10% din numărul lor.
Județul Constanța se află peste media națională. Din totalul de 70 de UAT-uri au fost cadastrate în proporție de 100% 10 comune: Gârliciu, Ghindărești, Topalu, Horia, Istria, Săcele, 23 August, Siliștea, Valul lui Traian și Castelul. În alte 56 de localități se desfășoară lucrări de înregistrare a imobilelor.
Face cadastrul lumină în sate sau valul de erori în acte continuă? Liliana Fustanela vă invită, după știrile orei 14.00, să aflați răspunsul de la invitații emisiunii „Tema zilei”: directorul OCPI Constanța, Dorin Grecu Sasu, și primarul comunei Gârliciu, prima comună întabulată gratuit din județul Constanța.
Redactor: Liliana Fustanela/ Redactor online: Adina Sîrbu