După tragedia de la „Ferma Dacilor”, controalele ANPC vizează și securitatea la incendiu

Publicat de Adina Sîrbu, 29 ianuarie 2024, 08:45
Magistrații Judecătoriei Ploieşti dezbat, astăzi, propunerea procurorilor de prelungire a arestului în cazul celor 3 administratori ai complexului turistic Ferma Dacilor, mistuit de flăcări în decembrie, incendiul soldându-se cu 8 morți. Cei 3 administratori sunt acuzaţi de distrugere din culpă, care a avut ca urmare un dezastru.
În data de 3 ianuarie, Cornel Dinicu, patronul Fermei Dacilor, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Instanţa a dispus atunci plasarea în arest la domiciliu a altor două persoane – Vitomir Adrian Ristin şi Adelina Elena Ilie, implicate în administrarea complexului turistic.
Procurorii acuză că, în perioada 2016-2023, cei trei au încălcat repetat dispoziţiile legale privind derularea activităţii de cazare pentru vacanţe şi perioadă de scurtă durată desfăşurată la pensiunea prahoveană. Construcţia corpului principal de clădire, care include restaurant, bucătărie, spaţii de cazare la parter şi mansardă, a fost executată în regie proprie, fără avize și autorizație de construcţie, iar demersurile şi măsurile dispuse pentru intrarea în legalitate au fost realizate, de fapt, cu încălcarea prevederilor legale.
Pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete, DSU și ANPC au înheiat un protocol, prin care inspectorii de la Protecția Consumatorilor sunt abilitați să verifice, la controalele efectuate în unitățile turistice și de alimentație publică, și dacă sunt respectate regulile privind siguranţa la incendiu.
În plus, comisarii ANPC au primit un Ghid cu privire la criteriile care impun obligația obținerii avizului sau autorizației de securitate la incendiu pentru construcțiile în care consumatorul este prezent, astfel încât să poată semnala către ISU neregulile găsite.
Șeful DSU, Raed Arafat a explicat:
Ținând cont de atribuțiile conferite de lege fiecărei instituții implicate, s-a convenit să fie realizat un flux informațional între Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență și Comisariatele Regionale pentru Protecția Consumatorilor, în așa fel încât, comisarii ANPC să fie în permanentă legătură cu structurile de prevenire ale ISU, la nivel local, iar în situația în care, în îndeplinirea atribuțiilor de control, aceștia constată încălcări ale normelor privind siguranța la incendiu, inspectorii de prevenire să fie anunțați în timp real, pentru dispunerea măsurilor legale în acest sens. Este în continuare necesară îmbunătățirea cadrului legal incident celor două instituții, astfel încât prin măsurile adoptate nivelul de siguranță al consumatorilor să crească.
Surse: RRA, DSU/ Foto: ISU Prahova/ Redactor online: Adina Sîrbu