FOTO-AUDIO| Georgian Anghel pregătește noi expoziții de mărțișoare de colecție. Una dintre vedete va fi mărțișorul Flotei Naționale Române, din 1913
Publicat de Adina Sîrbu, 28 ianuarie 2024, 16:30 / actualizat: 28 ianuarie 2024, 20:46
Georgian Anghel colecționează mărțișoare deosebite și extrem de valoroase. Cel mai vechi mărțișor din colecția sa este din 1 martie 1872, având o vechime de 152 de ani și fiind, totodată, și cel mai vechi mărţişor datat din România.
Inedita colecție de mărțișoare de epocă a fost expusă, în premieră, anul trecut, la Muzeul de Artă Populară din Constanţa. În cadrul expoziţiei intitulate „Mărţişorul – amuletă şi simbol”, au putut fi admirate mărţişoare realizate între anii 1872 și 1918 de gravori şi bijutieri ai vremii, cel mai cunoscut dintre aceştia fiind Theodor Radivon, care a fost şi bijutierul Casei Regale a României.
Mărţişoarele sunt lucrate din argint, argint aurit şi aliaj de metal. Pe avers au inscripţia „1 Martie” şi sunt decorate cu vechi simboluri ale începutului de primăvară: rândunica (mesageră a primăverii şi spirit tutelar al casei), porumbei afrontaţi, motive florale şi vegetale. Baba Dochia, personaj mitologic de care se leagă tradiţia purtării mărţişorului la români, apare redată în mod realist pe o serie de mărţişoare în formă de inimă sau de monedă, așa cum se observă în galeria de mai jos:
Colecționarul Georgian Anghel ne-a dezvăluit de unde a pornit această pasiune a sa și ne invită și anul acesta la două expoziții de mărțișoare din colecția personală. De această dată, celor tradiționale, li se vor adăuga mărțișoare din perioada Regalității, ce au gravate chipurile Reginei Maria, Principelui Carol al II-lea sau al Principelui Ferdinand. Va fi expusă și una dintre vedetele colecției, mărțișorul Flotei Naționale Române, datând din anul 1913.
Pasiunea de a colecționa a venit de când m-am pus prima dată în slujba valurilor, să spunem așa. Am peste 20 de ani în activitate în marină și în principal sunt colecționar de monede, medalii, decorații, brevete de marină. Această linie de a a colecta mărțișoare a fost în momentul în care mi-a picat în mână mărțișorul Flotei Naționale Române 1913, un mărțișor extraordinar, deosebit, parte a Subscripției Naționale pentru Flota Națională a României. A fost o colectă foarte interesantă. Vorbim aici de veteranii de la 1878 din Ploiești, care vin către Regele Carol cu o propunere să facă parte la Subscripția Națională și să facă astfel de mărțișoare, mărțișoarele Flotei Naționale Române 1913, emise acum 111 ani. Deci, iată, avem trei de unu în 1 martie. Mărțișorul este extraordinar, foarte frumos, și o să fie expuse la Muzeul Marinei Române o serie de astfel de mărțișoare ale Flotei Naționale Române, începând cu data de 23 februarie.
Da, am expus la Muzeul de Artă Populară în 2023. Anul trecut a fost o expoziție tematică strict cu mărțișoare din perioada 1872-1932, cu tematică etnografică. Tot la acest muzeu am fost invitat să expun mărțișoare și anul acesta. Anul acesta o să marjez mai mult pe mărțișoare din perioada Regalității, dar și mărțișoare cu fețe regale. Vorbim aici de Regina Maria, de Principele Ferdinand, Carol al II-lea, Regele Mihai copil. Dar să nu uităm și baza mărțișorului – Baba Dochia. O serie de mărțișoare în care este reprezentată Baba Dochia. Pe aceste mărțișoare vă invit să le vedeți la Muzeul de Artă Populară din Constanța, în perioada 26 februarie – 10 martie.