CONSTANȚA: Peste 700 de polițiști, pompieri și jandarmi, la datorie în minivacanța de Anul Nou

Publicat de Adina Sîrbu, 29 decembrie 2023, 08:18
Peste 300 de poliţişti vor acţiona, în medie, zilnic, în minivacanţa de Anul Nou, în sistem integrat, împreună cu celelalte instituţii ale statului cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice, a anunţat, joi, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanța, Olimpia Ceară, într-o conferință de presă comună.
Având în vedere minivacanța prilejuită de intrarea în noul an, Inspectoratul de Poliție Județean Constanța a dispus măsuri suplimentare în vederea asigurării climatului de ordine și siguranță publică. Astfel, în această perioadă, în județul Constanța vor acționa zilnic peste 300 de polițiști, în principal din cadrul structurilor de Ordine Publică, Rutieră, Investigații Criminale, Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, precum și lucători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, folosind în medie, zilnic, 120 de autospeciale. Polițiștii rutieri vor acționa atât pentru fluidizarea traficului, cât și pentru prevenirea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, iar aparatele de măsurare a vitezei vor fi folosite la capacitate maximă. Pe linia de Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase se va proceda la efectuarea de controale la societățile comerciale implicate în operațiunile cu articole pirotehnice, inclusiv la locurile de depozitare. De asemenea, se va verifica legalitatea operațiunilor de deținere și comercializare a articolelor pirotehnice și vor fi efectuate activități cu rol preventiv, pentru conștientizarea riscurilor la care se expun persoanele care folosesc articole pirotehnice ilegale sau nedestinate publicului.
Peste 200 de pompieri din cadrul Inspectoratului vor fi prezenți la datorie zilnic în minivacanța ocazională de intrarea în noul an, cu mijloacele tehnice aferente. Premergător sărbătorilor de iarnă, colegii din cadrul Secției de Prevenire au intensificat acțiunile de control pe linia securității la incendiu la spațiile comerciale la care se preconizează o prezență mare de persoane. Inspectorii de Prevenire execută verificări și în cadrul amenajărilor temporare în vederea sărbătoririi trecerii în noul an, dar și la operatorii economici care comercializează obiecte pirotehnice. Pe timpul verificărilor, principalele aspecte urmărite de inspectorii de Prevenire se referă la dotarea cu mijloace de primă intervenție, menținerea liberă a căilor de evacuare și exploatarea în condiții de siguranță a instalațiilor electrice. În perioada 23-28 decembrie, colegii din cadrul Inspecției de Prevenire au executat cinci controale inopinate la agenții economici și au fost constatate 20 de deficiențe, fiind aplicate 14 avertismente și 6 amenzi în cuantum de 54.500 lei. În cazul sesizării unor evenimente nedorite sunt accidente, sunați la numărul unic de urgență 112.
Mă aflu în fața dvs. pentru a vă transmite o serie de precizări destinate protejării de situațiile periculoase din sfera traficului de persoane. Totodată, pentru că în perioada imediat următoare se preconizează că un număr important de cetățeni vor călători sau participa la diferite evenimente legate de celebrarea Anului Nou, recomandăm să dovediți solidaritate și spirit civic atunci când observați alte persoane aflate în situații de pericol în sfera traficului de persoane. În acest sens, dorim să cunoașteți faptul că traficul de persoane este o infracțiune de o gravitate deosebită, ce constituie o încălcare a drepturilor persoanei și o atingere adusă demnității și integrității acesteia. Traficul de ființe umane este una din infracțiunile ale cărei indicii sunt câteodată dificil de sesizat de persoanele vătămate. De aceea, pe lângă măsurile individuale de precauție, este nevoie și de implicare a societății, în special când vorbim de victime minore. Prezentăm câteva informații care pot fi de ajutor în evitarea unei situații periculoase din sfera traficului de persoane: selectează atent prietenii pe care-i adaugi în rețelele de socializare, nu posta public multe informații personale, nu trimite poze provocatoare prin internet, nu te întâlni singur/singură cu o persoană cunoscută online, nu accepta ca o persoană cunoscută doar online să-ți cumpere bilet pentru o destinație anume, cu promisiunea că vă veți întâlni la destinație. Vă recomandăm ca, în calitate de părinți, să încercați permanent să aveți o comunicare sinceră și bazată pe încredere cu copiii. Minorii sunt ușor de convins de bunele intenții ale persoanelor cunoscute pe rețelele de socializare și sunt situații când, în spatele unui profil de succes afișat în mediul online, se pot afla persoane care pot pune în pericol buna dezvoltare și chiar siguranța copiilor noștri. Instituția noastră desfășoară constant campanii de prevenire a acestui fenomen și pune la dispoziția cetățenilor un număr gratuit de informare sau de sesizare: 0800 800 678.
Începând de vineri, aproximativ 150 de jandarmi din cadrul Inspectoratului vor acționa zilnic, în perioada minivacanței, alături de celelalte forțe de ordine, în scopul asigurării ordinii și siguranței la evenimentele publice derulate pe raza județului Constanța. În acest sens, jandarmii constănțeni vor fi prezenți în localitățile Mihail Kogălniceanu, Mangalia, Cernavodă, Medgidia, Eforie și în municipiul Constanța, atât în cadrul echipajelor de intervenție, cât și în cadrul patrulelor mixte, împreună cu lucrători din cadrul Poliției Române. În această perioadă, jandarmii acordă o atenție deosebită respectării prevederilor legale referitoare la comercializarea și utilizarea dispozitivelor pirotehnice. Le reamintim cu această ocazie tuturor celor care comercializează sau folosesc astfel de articole faptul că, în conformitate cu prevede Legii 126/1995, articolul 37, constituie infracțiune orice operațiune cu articole pirotehnice efectuate fără drept. Le recomandăm tuturor cetățenilor și participanților la adunările publice să adopte un comportament în conformitate cu normele legale și cu cele de conviețuire socială, să respecte recomandările forțelor de ordine și să-i supravegheze cu atenție pe copii. De asemenea, să nu folosească materiale pirotehnice în locuri nepermise, deoarece acestea pot constitui un pericol atât pentru sănătatea celor care le utilizează, cât și pentru cea a celor din jur și a animalelor de companie. Le reamintim cetățenilor faptul că pot solicita oricând sprijinul Jandarmeriei, fie prin apelarea numărului unic de urgență 112 sau pot sesiza cea mai apropiată patrulă, atunci când sunt martori sau victime ale unor acte antisociale.
În perioada care urmează, specialiștii centrului vor desfășura activități specifice de informare, evaluare, consiliere și asistență specializată, medicală, psihologică și socială, pentru consum și dependența de droguri. Pentru ca aceste zile să le petreceți în siguranță, manifestați prudență relațiile cu persoanele necunoscute și solicitați ajutor dacă dvs. sau persoanele apropiate sunteți în pericol. Totodată, atunci când sunteți victima sau martorul unui conflict în care sunt implicate persoane care au consumat băuturi alcoolice sau droguri, vă recomandăm să nu interveniți, să rețineți cât mai multe detalii și să sunați la numărul unic de urgență 112. Vă reamintim că un consum excesiv de alcool sau consum de substanțe psihoactive influențează negativ și performanța de conducere a unui autoturism, contribuind la creșterea riscului de accident rutiere grave. Petreceți timpde calitate alături de familie și prieteni, iar dacă observați că aceștia au nevoie de ajutor, cereți sprijin specialiștilor.
Sursă: IPJ Constanța/ Redactor online: Adina Sîrbu