Începuturile Revoluţiei de la Timişoara

Publicat de Doina Sirbu, 18 decembrie 2023, 07:42
Am intrat în perioada luminată a sărbatorilor creştine, dar tot în aceste zile vă propunem să nu uităm că în urma cu 34 de ani începea Revoluția la Timișoara.
Despre acele zile de la Timişoara, despre începuturile Revoluției din 1989, a discutat lectorul universitar Gabriel Manea, de la Facultatea de Istorie de la Universitatea Ovidius Constanța.
Ce rol au avut locuitorii Timișoarei în Revoluția din decembrie?
Evident că au avut rolul cel mai important în acele momente de început ale Revoluției și trebuie să le recunoaștem acest rol, să-l accentuăm și să-l promovăm, de câte ori vorbim an de an de despre aceste evenimente, și nu doar în luna decembrie, ci atunci când ne aducem aminte de felul în care a început să se construiască democrația noastră în ultimii 34 de ani. Există această discuție, ştiți foarte bine dacă este potrivit să folosim termenul de revoluție sau nu. Eh, dacă nu l-am folosi, probabil că am face o nedreptate acestor locuitori din Timișoara, pentru că ei totuși sunt cei care au dat tonul unor jerfe pe care nu le putem nega după aproape trei decenii și jumătate.
Da, fără îndoială, Revoluția a pornit la Timișoara și chiar așa s-a numit. Asta a fost și, ca să fim mai exacți, a pornit din noaptea de 15 decembrie.
Despre pastorul László Tőkés trebuie spus că el era mai degrabă cunoscut în Ungaria decât în România în acele momente.
Era și în România, pentru că e o comunitate reformată foarte puternică, şi în Timișoara și în Oradea. Da, și dânsul urma să fie mutat la Oradea. De aceea timișorenii reformaţi s-au adunat în jurul bisericii tocmai pentru a împiedica această strămutare.
Că în 17 decembrie, regimul și-a dat pe față, ca să spun așa, întreaga lui criminalitate. În acea zi de 17 decembrie, aflând ceea ce se întâmplă la Timișoara cu o zi înainte sau chiar cu două zile înainte, a avut loc o o ședință a Comitetului politic executiv, unde Nicolae Ceaușescu, textual, a cerut ca protestanții pe care îi vedea deja ca dușmani să fie arși şi să fie omorâți. Chiar le cerea lui Iulian Vlad, lui Tudor Postelnicu ca aceștia să fie omorâți. Și de aici trebuie să tragem noi concluzia acestei criminalități de esență malefică a regimului comunist. Impresia mea a fost că Revoluția nu s-a terminat nici măcar atunci, în 1990, pentru că idealurile timișorenilor din decembrie în anii următori au fost negate, au fost spulberate de un eșalon care a ajuns la conducerea țării, extras tot din structurile partidului, tot din structurile Securității, ceea ce a blocat drumul României, a întârziat și chiar a blocat drumul României spre democrație, spre Occident, spre capitalism, spre bunăstare, spre libertate încă câțiva ani de zile.
Redactor: Mircea Taiss / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: wikipedia.org