INTERVIU | Zilele Culturii Armâne – Recital susținut de pianistul armân nevăzător Iulian Ionuț Abagiu

Publicat de Adina Sîrbu, 22 octombrie 2023, 11:08
Comunitatea Armână din România este în sărbătoare. “Zilelelor Culturii Armâne” se desfășoară, la Constanța și în Capitală, activităţile incluse în program propunându-și să crească vizibilitatea valorilor și tradiţiilor specifice armânilor, să promoveze dialogul intercultural și deschiderea spre celelalte culturi.
În cadrul ”Zilelor Culturii Armâne”, la Muzeul de Artă din Constanța, pianistul armân nevăzător Iulian Ionuț Abagiu a susținut un miniconcert, interpretând unele dintre cele mai cunoscute melodii armânești. Tânărul acum în vârstă de 29 de ani și-a descoperit din joacă pasiunea de a cânta la pian, iar cariera muzicală și-a desăvârșit-o în Spania, unde se află de aproape 20 de ani.
Iulian Ionuț Abagiu, când ai descoperit pasiunea pentru a cânta la pian?
Mi-am descoperit pasiunea la 4 ani și jumătate, când o verișoară a lui tata mi-a făcut cadou o mică pianină de jucărie. Am început să cânt la pian din hobby, din joacă, să am cu ce să-mi ocup timpul, iar după aceea am plecat în Spania, în 2004, și acolo am intrat la Conservator și am descoperit că vreau să fac hobby-ul să ajungă să fie o carieră și o muncă până la urmă.
De ce ai plecat în Spania? Nu erau suficiente cursurile pe care le făceai aici la pian sau a fost altă conjunctură?
Nu erau suficiente resursele, fiindcă eu sunt nevăzător, m-am născut nevăzător și atunci e o problemă. În Spania totul este mult, mult mai dezvoltat. Eu trebuie să citesc partituri în Braille, să învăț în Braille, și totul acolo este mult mai dezvoltat decât aici, iar nu aveam altfel cum să rezolv problema aceasta și cred că, dacă rămâneam aici, nu reușeam să pot să continui să fac pianul la același nivel ca cei care văd.
Câți ani aveai când ai plecat în Spania?
Avem exact 10 ani și două luni.
Și acum câți ani ai?
Acum am 29.
Și ce s-a întâmplat după ce ai urmat cursurile Conservatorului din Spania?
În Spania sunt 14 ani de Conservator. Se începe de mic, dar eu am început puțin mai târziu. Vârsta limită este de la 8 ani, se fac 4 ani de grad elementar, 6 ani de profesional, iar după aceea este facultatea, Conservatorul, cum se numește aici, cei ultimii 4 ani. Am combinat în tot acest timp și cu Facultatea de Muzicologie de la Universitatea Complutense pentru a aprofunda și cunoștințe teoretice. Concertele mele se susțin nu numai prin interpretarea mea la pian, ci prin divulgare din partea mea despre piesele pe care eu le interpretez. Vorbesc despre compozitori, vorbesc despre cum eu citesc partiturile în Braille, cât de greu mi-a fost să memorez piesa respectivă și câteva lucruri despre fiecare compozitor sau despre fiecare fiecare piesă în parte.
Eu știu un tânăr armân, în ce măsură mai cunoști limba armânească?
Vorbesc foarte bine limba armânească. Acasă vorbim limba armânească. De mic am ascultat piese armânești acasă. Am ascultat foarte multă muzică armânească, mult mai multă decât muzică clasică. Muzică clasică am început să ascult foarte târziu, după ce am intrat la Conservator de fapt. Chiar și cânt în Spania, mai cânt și muzică armânească, și muzică românească, la fel ca și muzica clasică. Așa că nu mi-am pierdut nici limba armânească, nici limba românească.
Dar dorul de casă te mai cuprinde din când în când?
Dorul de casă da, mă mai cuprinde și de-aia vin întotdeauna în România cu multă bucurie. Încă mai am familie, bunici, verișori aici, în Constanța și nu numai. Și da, la 1-2 ani încerc să vin acasă.
Definitiv te gândești să revii în România?
Dacă resursele se vor așeza și infrastructura, că și aici avem o infrastructură destul de deficientă în privința mobilității, pentru a ne mișca aici, în orașul Constanța, și nu numai, poate dacă totul ar fi mai bine, poate m-aș întoarce la un moment dat, dar cel mai probabil, nu!
Interviul integral cu Iulian Ionuț Abagiu, dar și câteva acorduri la pian care au cucerit publicul prezent la evenimentul organizat la Muzeul de Artă din Constanța, în cadrul Zilelor Culturii Armâne, puteți asculta aici:
Date biografice:
Iulian Ionuț Abagiu s-a născut la Constanța în 1994 și, în pofida lipsei de vedere, a început să cânte la pian încă de la vârsta de 4 ani sub îndrumarea lui Luchian Ionescu. La vârsta de 10 ani a emigrat în Spania, unde, în anul 2008, și-a început oficial studiile de pian la Conservatorul Profesional de Muzică din Alcalá de Henares, sub îndrumarea Martei Espinosa. În toți acești ani, a urmat cursuri de perfecționare, a susținut concerte organizate de către Conservator, dar și de Organizația Națională a Nevăzătorilor din Spania, precum și de către alte asociații culturale.
În anul 2013 a început să îmbine studiile de pian cu studiul specializării Muzicologie la Universitatea Complutense din Madrid, studii care i-au permis să abordeze din alte perspective muzica pe care o interpretează. Aici s-a remarcat și prin capacitatea sa de orator în cadrul congreselor și conferințelor de specialitate. A participat la conferințe ale tinerilor muzicologi, care au avut loc în Oviedo, Madrid, Granada și Barcelona, dar și la al-14-lea congres al SIBE (Societatea Iberică de Etnomuzicologie). Subiectele sale de cercetare sunt muzica tradițională românească și muzicografia Braille.
A fost vicepreședinte și cofondator al Radio Do Fa și vicepreședinte al Joven Asociación de Musicología din Madrid până la începutul anului 2021. A fost unul dintre coordonatorii conferințelor “Música y Braille”, care au avut loc la Universitatea Complutense în 2017 și 2018 și care au avut mare succes, fiind o noutate pentru Spania. De asemenea, face parte din grupul de lucru de Muzicografie Braille din cadrul Comisiei Braille Spaniole.
În anul 2018 a intrat la Centro Superior Katarina Gurska, pentru a urma studiile superioare de interpretare, specializarea pian, sub îndrumarea lui Brenno Ambrosini și mai târziu a lui Javier Negrín.
Concertele lui Iulian sunt interesante deoarece se evidențiază prin explicațiile pe care artistul le oferă cu privire la operele pe care le interpretează și consecințele studiului în Braille, limbajul nevăzătorilor. De asemenea, le dă o notă distinctă prin improvizația în interpretare, indiferent de operă, clasică sau nu. Este o materie care i-a plăcut întotdeauna și pe care a perfecționat-o sub îndrumarea profesorului Víctor Carbajo.
Recent a absolvit studiile superioare de pian cu cele mai mari note, iar în prezent susține concerte, oferă lecții particulare, acompaniază cântăreți și participă la conferințe despre muzică și Braille.
A obținut premiul I la categoria muzica clasică la Concursul Internațional Joaquín Rodrigo din anul 2021, iar în 2023 i-a fost acordată o diploma de excelență din partea ambasadorului României pentru traiectoria sa academică și artistică, precum și pentru unificarea culturii românești cu cea spaniolă.
Interviu și foto : Liliana Fustanela/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Facebook