Gărzile și turele de noapte sunt asigurate cu greu la cel mai mare spital din Dobrogea! Care ar fi soluţiile pentru remedierea situaţiei

Publicat de Doina Sirbu, 19 octombrie 2023, 10:48
Gărzile și turele de noapte sunt asigurate cu greu la cel mai mare spital din Dobrogea! Problemele au apărut din cauza blocării angajărilor la stat, dar și a menținerii plății gărzilor la nivelul anului 2018. Conducerea Spitalului de Urgență Constanța a trimis un memorandum pentru angajarea de personal, de la medici și asistenți, până la fizicieni și personal auxiliar. Reprezentanții unității sanitare spun că, momentan, poate fi asigurată continuitatea actului medical, dar sindicaliștii atrag atenția ca oricând pot apărea blocaje.
Problemele s-au acutizat în sistemul sanitar, după ce din luna iulie a acestui an, au fost blocate angajările. În plus, acum și medicii rezidenți sunt nemulțumiți de volumul mare de muncă din gărzile pentru care primesc aceeași bani ca în urmă cu 5 ani. Unii dintre rezidenții care își desfășoară activitatea la Spitalul de Urgență Constanța au întocmit un memoriu pe care l-au înaintat conducerii unității sanitare. În document avertizează că vor refuza să mai facă gărzi. Reprezentanții Spitalului de Urgență Constanța spun că sunt asigurate cu dificultate nu doar gărzile, ci și turele de noapte ale asistenților medicali.
“Situația se regăsește și în alte unități medicale, nu doar la Spitalul Județean Constanța. Medicii sunt nemulțumiți de plata gărzilor care a rămas la nivelul anului 2018, în vreme ce volumul de muncă este din ce în ce mai mare. Este o perioadă mai dificilă, având în vedere faptul că nu s-au mai făcut angajări și sunt întâmpinate greutăți în asigurarea gărzilor, dar și a turelor de noapte, în cazul asistentelor și al personalului auxiliar. Există în acest sens un memorandum trimis la Ministerul Dezvoltării pentru angajarea de personal – medici, asistenți, fizicieni, dar și personal auxiliar. Momentan, la nivelul Spitalului Județean Constanța este asigurată continuitatea actului medical, dar în cazul în care acest lucru nu va mai fi posibil, va fi convocat Consiliul Medical de către conducerea spitalului și se va lua cea mai bună decizie”, a declarat Crina Kibedi purtătorul de cuvânt al instituției.
Sindicaliștii atrag atenția că personalul este suprasolicitat și cer deblocarea posturilor din sistemul sanitar.
“Întreaga activitate, practic, continuitatea activității se desfășoară cu foarte mare greutate, pentru că începând de vara aceasta posturile sunt blocate. A fost depus la Ministerul Dezvoltării un memorandum pentru deblocarea posturilor, dar până în acest moment nu a fost primit niciun fel de răspuns. Inclusiv în discuțiile cu premierul României, cu domnul Ciolacu, am abordat această problemă și așteptăm un răspuns favorabil în cel mai scurt timp, pentru că acum situația este grea, dar peste o lună, peste două, practic, va fi imposibil să asigurăm continuitatea. Fluctuația personalului în unitățile sanitare și cele de asistență socială este foarte mare. Omul mai iese la pensie, își dă și demisia, se și transferă, cu toate că am discutat cu conducerile spitalelor și nu mai aprobă aceste transferuri, altfel ar însemna să fie un deficit și mai mare și în plus de asta, pur și simplu sunt și persoane care ies din sistem. Ori nu poţi să împiedici un om și nici nu ai cum să își urmeze drumul, adică să iasă la pensie. Sunt luni în care ies, de exemplu, la Spitalul Județean, în care ies 10 oameni la pensie și luni în care iese 100. Este o fluctuație normală. Singurul lucru anormal o reprezintă blocarea posturilor”, spune liderul SANITAS Constanța, Nicolae Manea.
Aveți o evidență cam cu cât la sută din personal se asigură continuitatea actului medical?
“Acestea nu pot fi făcute pentru că, vedeți dumneavoastră, noi putem spune câţi oameni ar trebui să iasă la pensie. Numai că, în conformitate cu prevederile Codului Muncii, asistentele medicale sau și medicii pot să opteze să lucreze și peste vârsta de 62 de ani. Este o decizie pur personală, nu mai vorbesc de faptul că există și pensionare anticipată și avem situații destul de multe în care supraaglomerarea fiind foarte mare și munca prestată depășind cu mult posibilitățile și având și anumite probleme, oamenii aleg să se pensioneze și anticipat. Așa că orice dată pe care v-aș furniza-o poate să se modifice peste câteva ore sau în zilele următoare. Ideea în fine, este că noi solicităm foarte clar să aprobe aceste memorandumuri, să se deblocheze posturile, că noi discutăm de posturi, care sunt în ștatele de funcții și care sunt finanțate, nu discutăm de posturi suplimentare”, a mai spus liderul SANITAS Constanța, Nicolae Manea.
Această problemă este în toate unitățile sanitare?
“În toate unitățile sanitare. De abia m-am întors de la București și am discutat cu conducerea Federației şi, săptămâna aceasta, am înțeles că o să aibă din nou întâlniri cu Guvernul României și vor aborda din nou această problemă, sperând să fie rezolvată în termenul cel mai scurt, pentru că este anormal ceea ce se întâmplă. Până la urmă, noi trebuie să asigurăm calitatea actului medical și continuitatea activității. Ori nu putem să facem acest lucru fără să avem personal suficient. În momentul acesta, v-am spus, suntem la minimum la nivelul normativului de personal pe anumite secții. Abia se pot asigura turele. Mâine, poimâine, peste o lună, la sfârșitul anului va fi mult mai greu. De aceea, noi credem totuși, că vor analiza cât mai repede reprezentanții Ministerului Dezvoltării și vor debloca aceste posturi, pentru că este imperativ necesar”, a mai precizat liderul SANITAS Constanța, Nicolae Manea.
Dar de ce la Ministerul Dezvoltării?
“Pentru că la Ministerul Sănătății se deblochează posturile care sunt la unitățile care sunt în subordinea Ministerului Sănătății, iar cele care sunt în subordinea autorităților locale se deblochează la Ministerul Dezvoltării”, mai spune liderul SANITAS Constanța, Nicolae Manea.
Ministerul Sănătății a aprobat deblocarea angajărilor doar din unitățile sanitare care îi sunt subordonate direct. În județul Constanța, în această situație se află sanatoriile din Techirghiol și Mangalia, precum și Spitalul Clinic de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie Eforie Nord. Spitalul de Urgență Constanța este subordonat Consiliului Județean, iar celelalte spitale, Consiliilor Locale din orașele în care funcționează.
Redactor: Cătălina Radu / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: arhivă