Premierul Marcel Ciolacu: România va dubla, până la sfârşitul anului, capacitatea de tranzit pentru cerealele din Ucraina

Publicat de Adina Sîrbu, 18 octombrie 2023, 16:08 / actualizat: 18 octombrie 2023, 17:20
România va dubla, până la sfârşitul anului, capacitatea de tranzit pentru cerealele din Ucraina, a anunţat, miercuri, premierul Marcel Ciolacu. Acesta a declarat, la finalul şedinţei comune ale guvernelor României şi Ucrainei, că volumul de cereale ucrainene care va trece lunar prin România va creşte de la două la patru milioane de tone.
”Am reuşit împreună să găsim o formulă agreată în comun prin care să facilităm atât tranzitul cerealelor, cât şi să protejăm piaţa românească şi interesele fermierilor români. De altfel, în cadrul şedinţei comune de astăzi am reiterat angajamentul de a dubla capacitatea de tranzit de la două milioane de tone lunar la patru milioane până la sfârşitul anului. Şi vom face acest lucru pentru că vom continua să investim în infrastructura Portului Constanţa, a porturilor dunărene, dar şi în drumuri sau calea ferată”, a afirmat Ciolacu.
El a dat asigurări că exporturile de cereale din Ucraina în România se vor face cu protejarea intereselor fermierilor români.
Potrivit şefului Executivului român, de la începutul războiului, aproape 30 de milioane de tone de cereale ucrainene au tranzitat România.
Pe de altă parte, comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a atras atenția că Portul Constanţa trebuie să facă investiţii suplimentare, şi nu pentru Ucraina, ci pentru că este singurul dintre primele zece porturi europene care nu e digitalizat.
Reprezentanta executivului UE a afirmat, în cadrul unei întâlniri cu jurnalişti români la Strasbourg, că bombardarea porturilor ucrainene de la Dunăre de către Rusia a schimbat situaţia, în sensul că încărcarea cerealelor se face direct în vapoare, fără a mai fi utilizate infrastructuri portuare, precum facilităţile de depozitare.
”Asta pune o presiune pe un alt tip de operaţiuni portuare. Săptămâna trecută, informaţia pe care o aveam pe masă ca fiind urgentă era sufocarea portului Constanţa cu un număr de aproape 700 de barje care trebuie descărcate în vapoare. Deci presiunea creşte pe infrastructura românească. Constanţa trebuie să facă investiţii suplimentare. Şi nu pentru Ucraina, ci pentru că este singurul, de exemplu, care nu e digitalizat din primele zece porturi europene”, a declarat Vălean marţi, în cadrul întâlnirii cu jurnalişti români.
Practic, a afirmat ea, portul Constanţa e destul de ”rămas în urmă” în ceea ce priveşte modernizarea operaţiunilor.
”Şi nu e pentru Ucraina, ci este pentru viitor. Tot ceea ce înseamnă conectivitatea pe coridorul de mijloc, est-vest, ar trebui sau ar putea să treacă prin Constanţa; trebuie să înţeleagă că este o oportunitate pe care ar trebui să o folosească, altfel competiţia vine imediat. Avem Varna şi Burgas care îşi doresc foarte mult să preia din traficul care în momentul de faţă este pe Constanţa”, a spus Adina Vălean.
”În momentul de faţă majoritatea volumelor merg pe Constanţa. Dar dacă nu ne place acest lucru sau dacă nu folosim oportunitatea, trebuie să fim conştienţi de faptul că la Marea Neagră, pentru Coridorul de Mijloc est-vest, care uneşte Asia cu Europa, oferta poate veni şi de la alte porturi care în mod natural doresc să ne facă competiţie”, a explicat ea.
Adina Vălean a mai afirmat că România este hub”într-o măsură maximă” în ceea ce priveşte transportul cerealelor ucrainene, dar nu pentru că s-a oferit ea sau pentru că aşa doreşte Kievul. ”Aici au fost aduşi de piaţă. Eu de fapt am văzut acest lucru venind de la bun început, când foarte multe ţări europene de frontieră doreau să-şi dezvolte oferta pentru export-import pentru Ucraina. Dar în mod tradiţional toate aceste rute de transport au fost către sud şi au fost absolut convinsă de la început că asta se va întâmpla. Toată presiunea va fi în sud, pe România, pe Dunăre, şi pe Constanţa, a se citi Marea Neagră”, a spus Vălean.
Ea a menţionat că există, de exemplu, o ofertă din partea Greciei pentru a prelua aceste transporturi de cereale, dar ”nu există suficiente conexiuni pentru a le trimite spre Grecia, între România-Bulgaria, Bulgaria-Grecia”.
”Realitatea pieţei – întotdeauna câştigă oferta cea mai bună financiar şi până în momentul de faţă a fost pe porturile ucrainene, acum este pe canalul Sulina. Cu întărirea conexiunii feroviare către Constanţa, probabil va fi cea mai bună”, a opinat ea.
Sursă: AGERPRES/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: pexels.com