CONSTANȚA: Expoziție dedicată celui mai mare poet al latinității – Publius Ovidius Naso

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 7 octombrie 2023, 14:22
Sesiunea Știintifică Internațională Pontica s-a încheiat, dar ecourile sale rămân.
Cei care vor să vadă expoziția de fotografie vernisată cu prilejul acestui eveniment sunt invitați la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Tot aici pot vedea și expoziția de carte dedicată celui mai mare poet al latinității Publius Ovidius Naso. Cărți rare și foarte vechi, din patrimoniul muzeului, au fost strânse de cercetătorul științific Lavinia Dumitrașcu și prezentate publicului.
Vizitatorii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța pot admira în această perioadă două expoziții importante. Una dintre ele rezumă, în fotografii, activitățile din această vară desfășurate în cadrul Festivalului cetăților antice dobrogene.
Cu detalii, istoricul si cercetătorul științific Delia Roxana Cornea:
Am realizat o serie de manifestări culturale dedicate publicului larg, de la cel de vârstă mică mă refer la, de exemplu, ateliere de olărit dedicate copiilor, până la turiștii adulți care au putut intra astfel în contact cu patrimoniul cultural reprezenta de aceste cetăți. Colegii mei, în frunte cu cei care au coordonat efectiv acest proiect, Asociația Culturală Obsidian, au realizat o frumoasă expoziție de fotografie care surprinde aceste situri arheologice.
Curatorul acestei expoziții este arheologul Petre Colțeanu:
Au fost implicate cetățile de la Capidava, de la Histria, Monumentul triumfal Tropaeum Traiani, dar și mai puțin cunoscutele publicului larg Sacidava și Ulmetum. Activitățile au fost diferite, am încercat să le așezăm pe specificul fiecărei cetăți și pe ce poate oferi fiecare cetate, iar la final au ieșit fotografii care se arată diferite momente din ce s-a întâmplat în cadrul festivalului.
La primul etaj al muzeului, în fața sălii pictate, constănțenii și turiștii pot vedea o altă expoziție dedicată poetului latin, exilat la Tomis, Publius Ovidius Naso.
Ce conține aceasta ne spune cercetătorul științific Lavinia Dumitrașcu:
Nu este doar o expoziție de carte. Am introdus și imagini și informații despre Publius Ovidius Naso, despre opera lui, despre ce înseamnă el pentru Tomis, ce a însemnat și pentru Constanța, astăzi și despre piața care îi poartă numele. Piesa principală este un volum de Metamorfoze din 1700 și ceva pe care noi am achiziționat-o. Muzeul a achiziționat-o și este o cărticică miniatură, să-i spunem. Este micuță, cu foile îngălbenite, bineînțeles și dă bine patrimoniului muzeului nostru.
Expoziția are nu numai cărți vechi, ci și volume lansate recent ce au ca tematică viața și opera lui Ovidius.
Redactor – Silvia Pascale / redactor online – Daniel Țăndăreanu