TULCEA: Săptămâna Europeană a Mobilității – dezbateri pe tema transportului verde, un marș cu vehicule nemotorizate în centrul orașului și trafic auto restricționat

Publicat de Adina Sîrbu, 22 septembrie 2023, 10:50
Săptămâna Europeană a Mobilităţii s-a desfășurat, la Tulcea, în perioada 16-22 septembrie, fiind încheiată astăzi, de Ziua fără Mașini, cu restricții de trafic auto pe strada Unirii, între orele 8.30 și 15.30.
Ieri, Marşul Mobilităţii, organizat pe traseul Piața civică – Lacul Ciuperca și retur, a adunat la start o mulțime de tulceni, de toate vârstele, pe biciclete, trotinete cu rolele sau pe jos.
Toți cei care au ales transportul „verde” au fost câștigători, participanții fiind răsplătiți cu premii simbolice, care îi vor ajuta să poarte mai departe mesajul pentru un transport ecologic și sănătos.
Traseul a fost parcurs cu mult entuziasm, arătând că Tulcea poate intra în rândul orașelor cu transport „verde” – a scris primarul municipiului, Ștefan Ilie, pe pagina sa de Facebook, adăugând că ”este un început, iar alături de infrastructura adecvată pe care municipalitatea are datoria de a o construi, aceste marșuri contribuie la schimbarea atitudinii față de transportul alternativ”.
Marți, zeci de liceeni tulceni au participat la dezbaterea ”Mobilitate Verde pentru Tulcea – viziunea tinerilor”, iniţiată de Primăria municipiului, în cadrul Săptămânii Europene a Mobilităţii.
Dezbaterea, desfăşurată în Satul Pescăresc, a fost precedată de plimbarea liceenilor cu primul autobuz electric achiziţionat de autoritatea locală: ”Plimbarea cu autobuzul electric a fost una neobişnuită, pentru că am observat lucruri diferite. Avem prize pentru încărcarea device-urilor, scaune pentru oamenii cu dizabilităţi şi buton special pentru a-i ajuta pe aceşti oameni. Autobuzul este nou şi are aparat de aer condiţionat”, a declarat Dumitru Feodor, elev la Colegiul ”Spiru Haret”.
Au fost alături de elevi reprezentanţi ai Primăriei, Agenţiei de Protecţia Mediului și ai Administraţiei Deltei, care le-au arătat clipuri cu modele de oraşe europene în ceea ce priveşte mobilitatea, dar şi proiecte ale autorităţii locale, iar la finalul dezbaterii, elevii au fost invitaţi să se înscrie într-un concurs de planuri de mobilitate pentru oraşul Tulcea, marele premiu constând în suma de 1.500 de lei.
”Ei trebuie să gândească un oraş care să fie cât mai puţin aglomerat de autoturisme, transportul public să fie cum vor ei, să integreze trotuare şi alei pietonale, trasee de ciclism care să-i ducă la şcoală, să imagineze noduri modale de transport. Planurile vor fi realizate de echipe formate din cinci elevi, iar premiul de 1.500 de lei va reveni celui mai bun plan de mobilitate”, a declarat consilierul primarului municipiului pe probleme de sport, Ion Boncea.
”Încercăm să aducem în conştiinţa tuturor că sunt alternative la mersul cu maşina. Trebuie să ne înţelegem unii cu alţii, să împărţim strada şi să fim mai puţini cu maşinile, şi mai mulţi pe jos şi cu bicicletele”, a mai spus consilierul.
Iar primarul municipiului Tulcea, Ștefan Ilie, a adăugat: ”În anii 1970, orașele olandeze erau favorabile automobiliștilor, mașinile fiind considerate transportul viitorului. S-a dovedit că abordarea este greșită, iar după mulți ani de activism civic și decizii înțelepte ale autorităților, Amsterdam a devenit orașul bicicletelor de astăzi. În prezent, tot mai multe orașe din lume adoptă acest model de succes”.
Edilul tulcean a încheiat cu un citat: ”Un oraș prosper nu e unul în care cei mai săraci își pot cumpăra mașini, ci unul în care cei bogați preferă să circule cu transportul în comun”, Enrique Peñalosa, primar Bogota.
Surse: Agerpres, primarul Ștefan Ilie/ Foto: Facebook/ Redactor: Adina Sîrbu