Ascultă Radio România Constanța Live

Canicula vine cu obligații ale angajatorilor pentru protejarea celor ce muncesc în aer liber

Canicula vine cu obligații ale angajatorilor pentru protejarea celor ce muncesc în aer liber

Publicat de Adina Sîrbu, 20 iulie 2023, 08:03

În plină perioadă de temperaturi extreme și disconfort termic ridicat, inspectorii ITM monitorizează respectarea de către angajatori a Ordonanței de Urgență 99/2000 referitoare la măsurile ce trebuie să fie aplicate pentru protecția angajaților când este caniculă.

Angajatorii trebuie să ia câteva măsuri obligatorii pentru a diminua riscurile de sănătate la care sunt expuși lucrătorii care muncesc în aer liber – spune Mădălina Bălan, șef de serviciu la Inspectoratul Teritorial de Muncă din Constanța:

”Reducerea intensității și ritmului activităților fizice, asigurarea ventilației la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioade de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer, asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 – 4 litri de persoană pe schimb de lucru, asigurarea echipamentului individual de protecție adecvat”.

Dacă nu pot fi asigurate aceste condiții, angajatorii trebuie să ia alte măsuri, după consultarea sindicatelor sau a reprezentanților salariaților:

”Reducerea duratei zilei de lucru, eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru, activitatea urmând să se desfășoare până la ora 11:00 și după ora 17:00, întreruperea colectivă a lucrului, cu asigurarea continuității activității, în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă”.

Totodată, angajatorii trebuie să aibă o evidență a salariaților care pot avea de suferit dacă lucrează la temperaturi ridicate și să adapteze condițiile de muncă pentru aceștia:

”Pentru prevenirea îmbolnăvirilor profesionale determinate de lucru în condiții de temperaturi extreme, angajatorul trebuie să asigure examen medical la angajare și control medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicațiilor pentru muncă la temperaturi crescute, să asigure, de asemenea, primul ajutor și transportul la cea mai apropiată unitate medicală în cazul persoanelor afectate, trecerea după posibilități în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme”.

Angajatorii care nu respectă aceste obligații riscă amenzi:

”Nerespectarea prevederilor ordonanței 99 pe 2000 se poate sancționa cu amendă de la 1.500 până la 2.500 lei”.

Redactor: Bogdan Comșa/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: pexels.com

Răzvan Cuc, fost ministru al Transporturilor, reținut pentru complicitate la dare de mită
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 17:58

Răzvan Cuc, fost ministru al Transporturilor, reținut pentru complicitate la dare de mită

Fostul ministru al Transporturilor Alexandru-Răzvan Cuc a fost reținut, marți, de procurorii anticorupție într-un dosar în care este acuzat de...

Răzvan Cuc, fost ministru al Transporturilor, reținut pentru complicitate la dare de mită
Judecătorul care a făcut dezvăluiri în documentarul Recorder a promovat interviul de la CSM și va deveni procuror
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 17:55

Judecătorul care a făcut dezvăluiri în documentarul Recorder a promovat interviul de la CSM și va deveni procuror

Judecătorul Laurențiu Ionel Beșu, care a făcut dezvăluiri în documentarul Recorder, a promovat marți interviul susținut la Consiliul Superior...

Judecătorul care a făcut dezvăluiri în documentarul Recorder a promovat interviul de la CSM și va deveni procuror
Problemele de pe litoralul românesc, dezbătute cu reprezentantul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 17:49

Problemele de pe litoralul românesc, dezbătute cu reprezentantul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului

Timp de două zile, la Constanța, operatori de plaje și agenți economici membri RESTO s-au întâlnit cu Secretarul de Stat din Ministerul...

Problemele de pe litoralul românesc, dezbătute cu reprezentantul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului
UPDATE / Protestul CT BUS continuă și în cursul zilei de miercuri. Au fost scrise mai multe demisii
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 16:42

UPDATE / Protestul CT BUS continuă și în cursul zilei de miercuri. Au fost scrise mai multe demisii

UPDATE În urmă cu scurt timp, directorul Fănel Popa a anunțat că nu-și va da demisia din funcție. Mai multe surse din cadrul CT BUS au...

UPDATE / Protestul CT BUS continuă și în cursul zilei de miercuri. Au fost scrise mai multe demisii
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 16:24

„Spectacol de Crăciun”, pe scena Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”

Miercuri, 17 decembrie, începând cu ora 18:00, scena Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” va vibra în acord cu...

„Spectacol de Crăciun”, pe scena Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 16:03

CONSTANȚA: Polițiștii și jandarmii au intervenit în cazul protestului CT BUS

Astăzi, în jurul orei 13.45, polițiști din cadrul Poliției municipiului Constanța – Secția 4, au fost sesizați prin apel 112, de către...

CONSTANȚA: Polițiștii și jandarmii au intervenit în cazul protestului CT BUS
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 15:42

130 de ani de la inaugurarea Podului peste Dunăre de la Cernavodă, celebrați printr-o expoziție și lansare de carte

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) împreună cu Asociația Filateliștilor „Tomis” Constanța organizează vineri,...

130 de ani de la inaugurarea Podului peste Dunăre de la Cernavodă, celebrați printr-o expoziție și lansare de carte
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 15:06

AUDIO | A fost lansat volumul „Gustul Dobrogei / Taste of Dobruja”, o lucrare dedicată gastronomiei tradiționale

Institutul Național al Patrimoniului a lansat, la Muzeul de Artă Populară Constanța, volumul „Gustul Dobrogei / Taste of Dobruja”, o lucrare...

AUDIO | A fost lansat volumul „Gustul Dobrogei / Taste of Dobruja”, o lucrare dedicată gastronomiei tradiționale