Ascultă Radio România Constanța Live

Dorada, aclimatizată pentru acvacultură în Marea Neagră

Dorada, aclimatizată pentru acvacultură în Marea Neagră

Publicat de Doina Sirbu, 28 iunie 2023, 13:47

După ce proiectul de adaptare a păstrăvului la apă sărată a avut succes, cercetătorii de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină “Grigore Antipa” din Constanța au adus dorada.

“Toate preocupările noastre de acvacultură țintesc să diversifice paleta de specii care pot fi crescute la litoralul nostru. Încercăm să sprijinim potențialii investitori. Am făcut în trecut și testări pe alte specii. Pe păstrăv, spre exemplu, și rezultatele au fost foarte încurajatoare. Am constatat că această specie poate fi crescută în cuști, în mare, în timpul sezonului rece. Și având în vedere acest lucru, ne-a venit o idee de a suplimenta cu o altă specie, care ar putea fi crescută în aceleași cuști pe timpul verii. Am făcut niște mici investigații și cercetări care ar fi cea mai pretabilă specie. Ne-am gândit și la bibanul de mare. Poate îl vom testa și pe acesta. Vom mai testa și alte specii în viitor, dar anul acesta ne-am oprit la doradă”, spune dr. Magda Nenciu, cercetător ştiinţific.

De unde ați achiziționat puietul de doradă?

“Am achiziționat exemplare dintr-o crescătorie din Italia. Peștii au trăit la o salinitate de 35 la mie, caracteristică pentru bazinul Mării Mediterane. Au fost transportați, i-am transferat într-un bazin cu o apă preparată, utilizând sare de mare pentru a mima exact salinitatea din crescătorie și i-am ținut în carantină de o săptămână. Au fost câteva sute de exemplare, puiet, în vârstă de două luni, cântărind undeva între 5 și 7 grame, cam așa”, a mai precizat dr. Magda Nenciu.

Nici în carantină și nici ulterior nu ați avut mortalitate?

“Nu, absolut nicio mortalitate nu s-a înregistrat. În perioada de carantină, peștii s-au adaptat treptat, au început să mănânce. Este un indicator că nivelul de stres a scăzut și ideea experimentului este să testăm modul în care se comportă atunci când transferăm în apa Mării Negre direct, fără a face acest lucru gradual. De ce? Pentru că, dacă ne gândim că un investitor achiziționează un lot de sute de mii de exemplare și le transportă pentru a le introduce în cuşcă, că nu are nici timp, nici logistica necesară pentru a face acest transfer gradual”, a mai declarat dr. Magda Nenciu.

Până acum, dorada se simte bine la o salinitate de 13-14, cât are Marea Neagră, dar testarea continuă până la salinitate de 10 pentru a vedea până unde se pot amplasa cuștile la nord, în Marea Neagră.

Redactor: Cecilia Pătrăhău / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: Dr. Magda Nenciu

Răzvan Cuc, fost ministru al Transporturilor, reținut pentru complicitate la dare de mită
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 17:58

Răzvan Cuc, fost ministru al Transporturilor, reținut pentru complicitate la dare de mită

Fostul ministru al Transporturilor Alexandru-Răzvan Cuc a fost reținut, marți, de procurorii anticorupție într-un dosar în care este acuzat de...

Răzvan Cuc, fost ministru al Transporturilor, reținut pentru complicitate la dare de mită
Judecătorul care a făcut dezvăluiri în documentarul Recorder a promovat interviul de la CSM și va deveni procuror
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 17:55

Judecătorul care a făcut dezvăluiri în documentarul Recorder a promovat interviul de la CSM și va deveni procuror

Judecătorul Laurențiu Ionel Beșu, care a făcut dezvăluiri în documentarul Recorder, a promovat marți interviul susținut la Consiliul Superior...

Judecătorul care a făcut dezvăluiri în documentarul Recorder a promovat interviul de la CSM și va deveni procuror
Problemele de pe litoralul românesc, dezbătute cu reprezentantul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 17:49

Problemele de pe litoralul românesc, dezbătute cu reprezentantul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului

Timp de două zile, la Constanța, operatori de plaje și agenți economici membri RESTO s-au întâlnit cu Secretarul de Stat din Ministerul...

Problemele de pe litoralul românesc, dezbătute cu reprezentantul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului
UPDATE / Protestul CT BUS continuă și în cursul zilei de miercuri. Au fost scrise mai multe demisii
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 16:42

UPDATE / Protestul CT BUS continuă și în cursul zilei de miercuri. Au fost scrise mai multe demisii

UPDATE În urmă cu scurt timp, directorul Fănel Popa a anunțat că nu-și va da demisia din funcție. Mai multe surse din cadrul CT BUS au...

UPDATE / Protestul CT BUS continuă și în cursul zilei de miercuri. Au fost scrise mai multe demisii
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 16:24

„Spectacol de Crăciun”, pe scena Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”

Miercuri, 17 decembrie, începând cu ora 18:00, scena Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” va vibra în acord cu...

„Spectacol de Crăciun”, pe scena Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 16:03

CONSTANȚA: Polițiștii și jandarmii au intervenit în cazul protestului CT BUS

Astăzi, în jurul orei 13.45, polițiști din cadrul Poliției municipiului Constanța – Secția 4, au fost sesizați prin apel 112, de către...

CONSTANȚA: Polițiștii și jandarmii au intervenit în cazul protestului CT BUS
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 15:42

130 de ani de la inaugurarea Podului peste Dunăre de la Cernavodă, celebrați printr-o expoziție și lansare de carte

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) împreună cu Asociația Filateliștilor „Tomis” Constanța organizează vineri,...

130 de ani de la inaugurarea Podului peste Dunăre de la Cernavodă, celebrați printr-o expoziție și lansare de carte
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 15:06

AUDIO | A fost lansat volumul „Gustul Dobrogei / Taste of Dobruja”, o lucrare dedicată gastronomiei tradiționale

Institutul Național al Patrimoniului a lansat, la Muzeul de Artă Populară Constanța, volumul „Gustul Dobrogei / Taste of Dobruja”, o lucrare...

AUDIO | A fost lansat volumul „Gustul Dobrogei / Taste of Dobruja”, o lucrare dedicată gastronomiei tradiționale