Ascultă Radio România Constanța Live

INTERVIU | Punctele Gastronomice Locale completează cu succes oferta pensiunilor din Deltă

INTERVIU | Punctele Gastronomice Locale completează cu succes oferta pensiunilor din Deltă

Publicat de Adina Sîrbu, 6 mai 2023, 16:32

Punctele Gastronomice Locale completeaza oferta turistică a pensiunilor din mediul rural, care pe lângă serviciile de cazare pot oferi doritorilor şi preparate alimentare tradiționale, specifice zonei geografice în care se află. Nicu Ispas a discutat subiectul cu Bianca Folescu, administratorul unui punct gastronomic din localitatea tulceană Vișina.

Punctele gastronomice locale au un meniu diferit față de cel al restaurantelor și este reglementată prin lege respectarea normelor și condițiilor de igienă, astfel încât alimentele să fie sigure și sănătatea consumatorilor să nu aibă de suferit. Doamnă Folescu, ce produse utilizați pentru prepararea alimentelor în punctul gastronomic local pe care îl administrați?

Bianca Folescu:

Produse pe care le cresc la mine în gospodărie, mă refer la legume, la ouă, la produsele care sunt agreate ca și produse ce pot fi folosite în punctele de gastronomie. Pe de altă parte, bineînțeles, apelez la producătorii locali din zonă și, în funcție de ce produce fiecare, mă aprovizionez așa încât să am o gamă variată de produse foarte bune și testate în prealabil, evident. Iar ca și preparate sunt, bineînțeles, făcute în casă, preparate în ziua respectivă de noi, în familie. Sunt de multe ori rețete tradiționale culese de aici, din zonă.

Care este specialitatea casei la dumneavoastă în gospodărie?

Bianca Folescu:

Mergem și pe specificul zonei, peștele, dar îmi doresc ca publicul să se obișnuiască în Dobrogea, și în zona aceasta de intrare în Deltă, și cu mâncarea tradițională a celorlalte etnii, nu numai cu borșul lipovenesc.

Ce este dificil în administrarea unui punct gastronomic local?

Bianca Folescu:

Identificarea producătorilor locali și a produselor de calitate, pentru că și aici necesită timp să găsești ingredientele potrivite pentru ceea ce ai tu nevoie și care să fie livrate când ai nevoie. Vorbim de pește care, deși este un campion în arta culinară din această zonă, el nu prea există. Sunt perioade de prohibiție când nu se găsește un pește proaspăt, sunt diverse legume pe care le găsești de la producătorii locali, dar trebuie să fii acolo prezent și oarecum abonat. Oricât de mult îți place să bucătărești, să spun așa, să servești clienți, obligatoriu trebuie să îți faci rost de dotările necesare care să-ți ușureze, pe de o parte, munca, iar pe de altă parte, să-ți asigure un flux cât mai bun în servirea celor care doresc să vină și să deguste produsele făcute în gospodărie.

Interviu realizat de Nicu Ispas/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: arhivă

 

Ucraina sărbătorește Ziua Independenței
Actualitate duminică, 24 august 2025, 14:26

Ucraina sărbătorește Ziua Independenței

Duminică, 24 august, Ucraina celebrează Ziua Independenţei, proclamată în 1991, cu câteva zile înaintea Republicii Moldova. La vremea...

Ucraina sărbătorește Ziua Independenței
TULCEA: Prezență record, de 50.000 de participanţi, în prima zi a Festivalului Enisala – Unitate la cetate
Actualitate duminică, 24 august 2025, 13:20

TULCEA: Prezență record, de 50.000 de participanţi, în prima zi a Festivalului Enisala – Unitate la cetate

Aproximativ 50.000 de persoane au participat, sâmbătă seara, la primele concerte oferite în cadrul Festivalului Enisala – Unitate la...

TULCEA: Prezență record, de 50.000 de participanţi, în prima zi a Festivalului Enisala – Unitate la cetate
Apa mării s-a răcit din nou și are doar 16 grade în sudul litoralului
Actualitate duminică, 24 august 2025, 13:01

Apa mării s-a răcit din nou și are doar 16 grade în sudul litoralului

Fenomenul de „upwelling” a dus, din nou, la o răcire bruscă a apei mării pe întreg litoralul, astfel că temperatura a scăzut de la...

Apa mării s-a răcit din nou și are doar 16 grade în sudul litoralului
UER: „Ar trebui şi noi, elevii, să lucrăm part-time în timpul şcolii, aşa cum le-aţi spus studenţilor?”
Actualitate duminică, 24 august 2025, 11:51

UER: „Ar trebui şi noi, elevii, să lucrăm part-time în timpul şcolii, aşa cum le-aţi spus studenţilor?”

Uniunea Elevilor Reprezentanţi critică modul în care se vor acorda bursele începând cu anul şcolar 2025-2026. Reprezentanții UER îi...

UER: „Ar trebui şi noi, elevii, să lucrăm part-time în timpul şcolii, aşa cum le-aţi spus studenţilor?”
Actualitate duminică, 24 august 2025, 11:46

COD GALBEN de vânt puternic în nordul Dobrogei

ANM a emis o avertizare Cod Galben de intensificări ale vântului, valabilă pentru intervalul 24 august, ora 10.00 – 24 august, ora 20.00....

COD GALBEN de vânt puternic în nordul Dobrogei
Actualitate duminică, 24 august 2025, 09:50

VIDEO | Festivalul de Muzică Ușoară Mamaia, seara a doua: Invitați de excepție, momente emoționante

A doua seară a Festivalului de Muzică Ușoară de la Mamaia a adus recitaluri ale unor artiști cunoscuți și îndrăgiți ai scenei românești....

VIDEO | Festivalul de Muzică Ușoară Mamaia, seara a doua: Invitați de excepție, momente emoționante
Actualitate duminică, 24 august 2025, 08:14

Cutremur în judeţul Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea 4,2 s-a produs duminică, la ora 7.15, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, potrivit datelor publicate de...

Cutremur în judeţul Vrancea, în această dimineață
Actualitate sâmbătă, 23 august 2025, 16:00

De la Cetatea Ester Abad la Mânăstirea Sf. Dionisie cel Mic și Sf. Efrem cel Nou, arc peste timp în Rezervația Naturală Gura Dobrogei

Cunoaștem astăzi, un loc de poveste cu floră și faună deosebite, cu multe grote și stânci bătrâne, dar și încărcat de sfințenie,...

De la Cetatea Ester Abad la Mânăstirea Sf. Dionisie cel Mic și Sf. Efrem cel Nou, arc peste timp în Rezervația Naturală Gura Dobrogei