28 aprilie – Ziua Internaţională a Sănătăţii şi Securităţii în Muncă

Publicat de Adina Sîrbu, 28 aprilie 2023, 08:23
Ziua Internaţională a Sănătăţii şi Securităţii în Muncă este aniversată pe 28 aprilie.
Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa solicită Ministerului Muncii să demareze procedurile pentru ratificarea celor două convenţii privind privind siguranţa şi sănătatea la locul de muncă, documente care anul trecut au devenit convenţii fundamentale şi sunt astfel singurele convenţii fundamentale neratificate de România.
”Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa solicită Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale să demareze procedurile pentru ratificarea celor două convenţii privind SSM (Convenţia OIM nr. 155 Convenţia privind Siguranţa şi Sănătatea la locul de muncă, nr. 155/1981 şi Convenţia privind cadrul de promovare a sănătăţii şi securităţii în muncă, nr. 187/2006) care anul trecut au devenit convenţii fundamentale şi sunt astfel singurele convenţii fundamentale neratificate de România. Sindicatele se vor folosi de organizare pentru a se asigura că noul drept fundamental este pus în practică şi că va avea un impact pozitiv asupra vieţii de zi cu zi a lucrătorilor. Organizarea sindicală a lucrătorilor îmbunătăţeşte mediul de lucru prin consultarea cu privire la evaluările de risc, la serviciile de sănătate la locul de muncă şi la furnizarea de echipamente de protecţie personală. Sănătatea şi siguranţa nu sunt cadouri din partea autorităţilor sau a unui angajator bun: sănătatea şi siguranţa la locul de muncă este un drept al lucrătorilor, pe care îl apără sindicatele”, se arată într-un comunicat al organizaţiei.
Anul trecut, prin rezoluţia adoptată de Conferinţa Internaţională a Muncii – Parlamentul Naţiunilor Unite în chestiuni legate de muncă – principiul unui mediu de lucru sigur şi sănătos a fost adăugat între principiile şi drepturile fundamentale. Modificarea este prima extindere a drepturilor fundamentale ale lucrătorilor în ultimul sfert de secol, precizează sursa citată.
Securitatea şi sănătatea la locul de muncă a devenit astfel a cincea categorie de principii şi drepturi fundamentale la locul de muncă, completând cele patru categorii existente: libertatea de asociere şi recunoaşterea efectivă a dreptului la negociere colectivă, eliminarea muncii forţate sau obligatorii, abolirea muncii copiilor şi eliminarea discriminării în ceea ce priveşte ocuparea forţei de muncă şi profesia.
AGERPRES/ Redactor online: Adina Sîrbu