Sindicatele din Educaţie pichetează, timp de două zile, sediul Guvernului

Publicat de Adina Sîrbu, 25 aprilie 2023, 06:26
Federaţiile sindicale din educație strâng semnături pentru declanșarea grevei generale și amenință cu înghețarea anului școlar. Nemulțumirile cadrelor didactice sunt legate de salarizare.
”Principala nemulțumire este legată de salarizare. Protestele continuă pentru că ele au început din 19 decembrie. Atunci am avut prima întâlnire cu premierul. Atunci ni s-au făcut niște promisiuni, care încă nu s-au pus în practică. Nu știm ce se întâmplă cu legea salarizării. A venit această bombă din partea Guvernului, un proiect de ordonanță privind măsurile fiscal bugetare, care înseamnă înghețarea tuturor salariilor de la 1 mai. Aceste prevederi afectează direct învățământul”, a declarat președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hăncescu pentru TVR.
”Un profesor debutant câştigă 2.500 de lei, un salariu complet nemotivant, ţinând cont de importanţa muncii de la catedră. Nu se poate face reformă în învăţământ, nu se poate implementa noua lege fără salarii motivante. Suntem nemulţumiţi că în proiectul de lege aveam un articol conform căruia salariul debutantului să plece de la salariul mediu brut pe economie, asta ar însemna, tradus în cifre, undeva în jur de 4.000 de lei net, ceea ce încă este puţin. Or, s-a insistat să se scoată acest articol, promiţându-se că se va regăsi în legea salarizării, dar deocamdată nu ştim nimic”, a mai precizat acesta.
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat, sâmbătă, că are încredere că nu se va ajunge la grevă generală în învăţământ: ”Eu am încredere că nu vom ajunge acolo şi că anul şcolar se va finaliza cu bine. Cred că asta îşi doresc şi reprezentanţii cadrelor didactice. Sigur că este nevoie să ne aşezăm la masă şi să găsim soluţii”.
Ea a adăugat că Ministerul Educaţiei susţine creşterile salariale: ”În ceea ce priveşte ordonanţa de urgenţă la care sindicatele fac referire, la Ministerul Educaţiei deja lucrăm la o serie de observaţii pe care să le înaintăm Ministerului Finanţelor. Aşa cum ştiţi, Ministerul Educaţiei susţine creşterile salariale şi susţine ca grila de salarizare să plece de la un nivel de debutant egal cu salariul mediu pe economie. Vom face tot ceea ce ţine de noi ca această necesitate în sistemul educaţional să fie reflectată şi în cadrul normativ”.
Sindicatele din Educaţie continuă strângerea de semnături în vederea declanşării grevei generale. Până atunci, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţia Sindicatelor din Educaţie (FSE) Spiru Haret şi Federaţia Naţională Sindicală (FNS) Alma Mater vor picheta sediul Guvernului în zilele de 25 şi 26 aprilie, iar în data de 10 mai vor organiza un marş de protest la care sunt aşteptaţi peste 15.000 de membri de sindicat, potrivit unui comunicat al sindicaliștilor, citat de Agerpres.
Redactor online: Adina Sîrbu