Ascultă Radio România Constanța Live

Credincioşii musulmani sărbătoresc, timp de trei zile, Ramazan Bairam

Credincioşii musulmani sărbătoresc, timp de trei zile, Ramazan Bairam

Publicat de , 21 aprilie 2023, 06:25

În perioada 21 – 23 aprilie 2023, timp de trei zile credincioşii musulmani sărbătoresc Ramazan Bairam. Postul premergător Bairamului a debutat pe 23 martie și s-a încheiat pe 20 aprilie, odată dată cu sărbătorirea Ramazan Bairamului, una din cele mai importante sărbători religioase, care este celebrată în familie, de copii, părinţi şi rude şi este întâmpinată cu tradiționala urare de sănătate şi îndestulare.

Este o sărbătoare a confirmării credinţei în Allah şi a manifestării generozităţii, ajutorării aproapelui. Ramazan Bairamul se sărbătoreşte la finalul unei luni de post, de primenire spirituală, timp în care Coranul a fost o lectură zilnică obligatorie şi în care au avut loc slujbe specifice lunii sfinte din calendarul islamic – luna Ramazan.
În cele 29 de zile de post şi rugăciune musulmanii au postit de la răsăritul şi până la apusul soarelui. Slujba de Ramazan Bairam a fost oficiată în toate lăcașele de cult islamic din România și de pretutindeni unde există credincioși musulmani.

În prima zi de Bairam dimineața, bărbații merg la geamie pentru rugăciunea colectivă, copiii merg cu colindul din casă în casă pentru a ura „Bairam fericit”. Cei tineri sărută mâinile celor mai în vârstă, deoarece acest obicei arată politețe și respect față de persoanele în vârstă. Tot în cele trei zile de sărbătoare 21-23 aprilie, credincioșii musulmani  merg în vizită la rude și prieteni. Pentru masa de sărbătoare sunt pregătite bucate alese tradiționale, dulciurile ocupă un loc important, regina dulciurilor este baclavaua preparată acasă de gospodine, de aici şi faptul ca Ramazan Bairam este cunoscută și sub denumirea de sărbătoarea dulciurilor „Șeker Bairam”.

Din cele mai vechi timpuri baclavaua se servea doar la masa sultanilor. În palatul Topkapi din Istanbul se păstrează un document de pe timpul sultanului Fatih, potrivit căruia prima baclava a fost preparată în bucătăria otomană în august 1453. Se spune că sultanului i-a plăcut într-atât de mult delicatesa bucătarului, încât a poruncit ca această reţetă să fie trecută în istorie și până în prezent este considerată ca fiind dulcele celor înstăriți. În perioada imperiului otoman aceste baclavale erau preparate cu umplutură de fructe, începând din secolul trecut aceste baclavale au început să fie umplute cu miez de nucă.

Prepararea desertului baclava diferă de la o zonă la alta, astfel gospodinele tătare prepară baclava cu nuci, untul este înlocuit cu uleiul vegetal, iar forma este triunghiulară sau se suprapun foile întinse, foaie-umplutura-foaie-umplutura-foaie, până se termină toate. Baclavalele coapte în cuptor sunt stropite din belșug cu sirop din zahăr și apă, aromat intens cu zeamă de lămâie.
Gastronomia, alături de religie, limbă și folclor reprezintă indicatorul identității etnice a turcilor și tătarilor. Etnia, istoria de familie și cea regională, sau tradițiile ocupaționale ale celor două comunități, se reflectă și se păstrează, în parte, prin tradițiile gastronomice.

Redactor: Ghiulșen Ismail Iusuf / Foto: Arhivă Ghiulșen Ismail Iusuf

Ucraina sărbătorește Ziua Independenței
Actualitate duminică, 24 august 2025, 14:26

Ucraina sărbătorește Ziua Independenței

Duminică, 24 august, Ucraina celebrează Ziua Independenţei, proclamată în 1991, cu câteva zile înaintea Republicii Moldova. La vremea...

Ucraina sărbătorește Ziua Independenței
TULCEA: Prezență record, de 50.000 de participanţi, în prima zi a Festivalului Enisala – Unitate la cetate
Actualitate duminică, 24 august 2025, 13:20

TULCEA: Prezență record, de 50.000 de participanţi, în prima zi a Festivalului Enisala – Unitate la cetate

Aproximativ 50.000 de persoane au participat, sâmbătă seara, la primele concerte oferite în cadrul Festivalului Enisala – Unitate la...

TULCEA: Prezență record, de 50.000 de participanţi, în prima zi a Festivalului Enisala – Unitate la cetate
Apa mării s-a răcit din nou și are doar 16 grade în sudul litoralului
Actualitate duminică, 24 august 2025, 13:01

Apa mării s-a răcit din nou și are doar 16 grade în sudul litoralului

Fenomenul de „upwelling” a dus, din nou, la o răcire bruscă a apei mării pe întreg litoralul, astfel că temperatura a scăzut de la...

Apa mării s-a răcit din nou și are doar 16 grade în sudul litoralului
UER: „Ar trebui şi noi, elevii, să lucrăm part-time în timpul şcolii, aşa cum le-aţi spus studenţilor?”
Actualitate duminică, 24 august 2025, 11:51

UER: „Ar trebui şi noi, elevii, să lucrăm part-time în timpul şcolii, aşa cum le-aţi spus studenţilor?”

Uniunea Elevilor Reprezentanţi critică modul în care se vor acorda bursele începând cu anul şcolar 2025-2026. Reprezentanții UER îi...

UER: „Ar trebui şi noi, elevii, să lucrăm part-time în timpul şcolii, aşa cum le-aţi spus studenţilor?”
Actualitate duminică, 24 august 2025, 11:46

COD GALBEN de vânt puternic în nordul Dobrogei

ANM a emis o avertizare Cod Galben de intensificări ale vântului, valabilă pentru intervalul 24 august, ora 10.00 – 24 august, ora 20.00....

COD GALBEN de vânt puternic în nordul Dobrogei
Actualitate duminică, 24 august 2025, 09:50

VIDEO | Festivalul de Muzică Ușoară Mamaia, seara a doua: Invitați de excepție, momente emoționante

A doua seară a Festivalului de Muzică Ușoară de la Mamaia a adus recitaluri ale unor artiști cunoscuți și îndrăgiți ai scenei românești....

VIDEO | Festivalul de Muzică Ușoară Mamaia, seara a doua: Invitați de excepție, momente emoționante
Actualitate duminică, 24 august 2025, 08:14

Cutremur în judeţul Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea 4,2 s-a produs duminică, la ora 7.15, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, potrivit datelor publicate de...

Cutremur în judeţul Vrancea, în această dimineață
Actualitate sâmbătă, 23 august 2025, 16:00

De la Cetatea Ester Abad la Mânăstirea Sf. Dionisie cel Mic și Sf. Efrem cel Nou, arc peste timp în Rezervația Naturală Gura Dobrogei

Cunoaștem astăzi, un loc de poveste cu floră și faună deosebite, cu multe grote și stânci bătrâne, dar și încărcat de sfințenie,...

De la Cetatea Ester Abad la Mânăstirea Sf. Dionisie cel Mic și Sf. Efrem cel Nou, arc peste timp în Rezervația Naturală Gura Dobrogei