TULCEA: Ansamblul Danubius a reprezentat Dobrogea şi România la Festivalul Internațional de Muzică și Dans ”Magical Dubai”

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 24 decembrie 2022, 13:27
În perioada 7 – 12 decembrie a avut loc Festivalul Internațional de Muzică și Dans ”Magical Dubai” în Dubai. Ansamblul Danubius din Tulcea a reprezentat cu mândrie și onoare folclorul nostru dobrogean, promovând dansul și portul popular.
Grupul format din 50 de persoane format din părinți și copii s-au deplasat pe cont propriu, participarea la festival fiind susținută exclusiv din aportul propriu al părinților. Ansamblul Danubius Tulcea din cadrul Centrului Cultural Jean Bart Tulcea promovează cultura si dansurile populare dobrogene. În cadrul festivalului au participat și ansambluri din Polonia, Letonia, Romania, Lituania.
Despre Ansamblul Danubius: Ansamblul „Danubius” a luat ființă în primăvara anului 2015, sub tutela Centrului Cultural „Jean Bart” Tulcea, în cadrul cursurilor de dansuri populare coordonate de tânărul dansator profesionist Cătălin Tănăsuică. Putem considera că membrii ansamblului „Danubius” sunt norocoși să fie coordonați de un profesor coregraf atât de tânăr și atât de entuziast: Cătălin Tănăsuică (40 de ani) este de 22 ani dansator profesionist în cadrul cunoscutului Ansamblu Folcloric Profesionist „Baladale Deltei” din Tulcea-România, iar experiența sa de profesor coregraf s-a construit în timp, tot el fiind și coordonatorul ansamblurilor „Ghiocel de la Luncavița” și „Plai de dor” (Niculițel). Peste 80 de copii cu vârste între 4 și 16 ani sunt nucleul care aduce viață ansamblului „Danubius”, tot ei fiind nu doar cei care culeg aplauzele publicului în spectacolele pe care le oferă, ci și cei care participă cu sârguinciozitate la repetiții. Repertoriul ansamblului „Danubius” este în mare parte constituit din dansuri dobrogene precum „Beștepeanca”, „Ciobănașul”, „Cadâneasca”, „Clopoțelul”, „Bătuta de la Enisala”, „Hora stângă”, având în repertoriu și o serie de dansuri oltenești precum „Țupa”, „Tocul”, „Mereu”, pe viitor urmând a deprinde jocuri și dansuri populare din toate zonele etnofolclorice ale României.
Deși, cu modestie, încă la început de drum, ansamblul „Danubius” a obținut și premii pe scene județene, naționale sau internaționale, făcându-se remarcat la festivaluri precum: – „Cununa dansului și portului dobrogean” – Casimcea, aprilie 2018 unde a obținut Premiul I; – în cadrul festivalului „Sunt mândru de portul meu” – Albești, Constanța, 1-3 iunie 2018 a obținut Trofeul festivalului și cea mai bună evoluție, – la Festivalul Internațional de Folclor Balcanic din Ohrid, Macedonia, 6-8 iunie 2018, Diploma de excelență; – în Macedonia, la festivalul Rudina Fest 2021, organizat în localitatea Gostivar, Trofeul pentru cel mai complet ansamblu; – la cea de-a V-a ediție a festivalului internațional de folclor „Duflla”, organizat în Rashche-Saraj, regiunea Skopje, Macedonia, 2021, Marele Premiu și trofeul festivalului; – în anul 2022 Ansamblul a obținut Trofeul Festivalului international “Joc și Cânt la Breaza” și Locul I la Festivalul Internațional “Peștișorul de Aur”.
Acestea sunt doar câteva dintre dovezile seriozității, responsabilității și dragostei pentru folclor de care membrii ansamblului „Danubius” dau dovadă.
Redactor – Daniel Țăndăreanu