20 octombrie – Ziua internaţională a controlorilor de trafic aerian

Publicat de Doina Sirbu, 20 octombrie 2022, 07:14
La 20 octombrie este marcată Ziua internaţională a controlorilor de trafic aerian. Este aniversată, anual, Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Controlorilor de Trafic Aerian (IFATCA).
Prin marcarea acestei zile este adus, în atenţia publică, rolul important al activităţii depuse, în turnurile de control, de controlorii de trafic care asigură desfăşurarea în bune condiţii de siguranţă a traficului aerian.
Zilnic, aproximativ 100.000 de zboruri decolează sau aterizează pe plan mondial. În decursul unui an, peste 4 miliarde de pasageri călătoresc folosind avionul. Siguranţa traficului aerian este asigurată de priceperea controlorilor de trafic aerian, care asigură cursivitatea curselor, monitorizarea zborurilor şi deplasarea avioanelor în timpul zborului, precum şi operaţiunile de aterizare, potrivit https://nationaldaycalendar.com/.
Rolul controlorului de trafic aerian a crescut treptat de la un demers bazat pe pricepere şi cunoştinţe la o activitate complexă şi conectată prin utilizarea celor mai noi tendinţe tehnologice. Desfăşurarea acestei activităţi este esenţială pentru siguranţa traficului aerian.
La 20 octombrie 1961, a fost înfiinţată Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Controlorilor de Trafic Aerian. Acest organism reuneşte asociaţii din 137 de state, incluzând peste 50.000 de controlori de trafic la nivel internaţional, conform www.nzalpa.org.nz.
Ideea înfiinţării federaţiei a aparţinut Asociaţiei Controlorilor de Trafic Aerian din Israel, condusă de Jacob Wachtel, iniţiatorul acestei propuneri în anul 1956. În 1959, asociaţia de profil din Elveţia a propus explorarea posibilităţilor pentru înfiinţarea federaţiei mondiale care să gestioneze activitatea controlorilor de trafic aerian. Cu prilejul întrunirii de la Frankfurt, s-a convenit asupra redactării unui proiect de constituţie pentru o federaţie europeană care să poarte denumirea Federaţia Europeană a Asociaţiilor Controlorilor de Trafic Aerian (EFATCA), potrivit www.ifatca.org. Prima reuniune a grupului de lucru pentru înfiinţarea noului organism a avut loc la Amsterdam, la 19-20 octombrie, prilej cu care 12 asociaţii membre au ratificat proiectul de constituţie: Austria, Franţa, Luxemburg, Belgia, Republica Federală Germania, Olanda, Danemarca, Islanda, Norvegia, Finlanda, Irlanda şi Elveţia. Cu prilejul conferinţei constituţionale s-a hotărât extinderea federaţiei la un forum mondial, astfel a apărut Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Controlorilor de Trafic Aerian. Promovarea navigaţiei aeriene sigure şi eficiente şi protejarea intereselor profesionale comune ale membrilor federaţiei au reprezentat principalul scop al federaţiei. Este înregistrată în Elveţia şi are sediul central la Montreal, Quebec (Canada).
În perioada 18-22 octombrie 2022, sunt organizate numeroase reuniuni regionale ale IFATCA în diferite locaţii de pe glob pentru fiecare dintre regiunile respective: Mombassa (Kenya) – pentru zona Africa şi Orientul Mijlociu; în Punta Cana, Republica Dominicană pentru zona dedicată celor două Americi; în Mactan-Cebu, Filipine pentru zona Asia-Pacific; în Bruxelles pentru Europa, potrivit https://www.ifatca.org/.
Conferinţa anuală a IFATCA 2023 este programată să se desfăşoare la 8-12 mai 2023, în Montego Bay, Jamaica, conform https://www.ifatca2023.org/
În România, instituţia care se ocupă cu dirijarea traficului aerian pentru aeronavele civile şi militare este Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA R.A. Înfiinţată în 1991, are drept obiectiv prioritar furnizarea de servicii de trafic aerian pentru toate aeronavele civile şi militare care survolează spaţiul aerian al României, colaborând şi cu Ministerul Apărării Naţionale şi cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, conform www.romatsa.ro.
Sursă – AGERPRES/Redactor online – D. Sîrbu/Foto – pixabay.com