Anul viitor se împlinesc 100 de ani de la începutul lucrărilor de construire a Palatului Regal din staţiunea Mamaia

Publicat de Doina Sirbu, 17 august 2022, 18:18
Palatul Regal din Mamaia, clădire emblematică de pe litoralul românesc, are o istorie deosebită. Anul viitor se vor împlini 100 de ani de la debutul lucrărilor de construire.
Momentele importante din trecutul său ne sunt prezentate de doctorul în istorie Raul – Răzvan Ivan.
“Puţini cunosc faptul că primarul Ioan Bănescu a semnat actul de naştere al staţiunii Mamaia în actualul Muzeu de Artă Populară, sus la etaj, şi aici fac o mică paranteză. Niciodată nu a fost cu destinaţie de biserică, ci, din start, a fost cu destinaţie de primărie. Un indicator important din arhivă, anume documentele, ne pun la dispoziţie o informaţie cât se pare de preţioasă – terenul pe care azi se află Palatul Regal nu a aparţinut decât familiei prim-ministrului Tache Ionescu, asta după ce şi în măsura în care doamna Tache Ionescu a fost de acord în contrapartidă cu Primăria oraşului Constanţa, la vremea respectivă condusă de primarul Virgil Andronescu, de a primi în altă parte un teren. E adevărat că lucrările au început în 1923, finalizându-se în 1927, însă Regina Maria nu a zăbovit prea mult în acest castel, cedând la un moment dat principesei Ileana şi celui care avea să devină mai târziu Regele Mihai, construind în interior o vilă – Vila Ştirbei. Ce este important…în anii 30, în anii de criză, pentru că Mamaia începuse deja să se dezvolte, Palatul Regal a pus la dispoziţie chiar un etaj în care fetele, cum ar fi astăzi Seralul, veneau să locuiască, iar curenul şi apa erau puse în sprijinul celor se mutaseră în staţiunea Mamaia”, a declarat doctorul în istorie Raul – Răzvan Ivan.
Clădirea a fost folostă și de armata sovietică.
“Istoria sa se leagă de ceea ce va deveni mai târziu şi loc pentru ofiţerii sovietici, pentru că după 1944 ştim că toate localurile şi toate spaţiile au fost rechiziţionate de armata sovietică. Din nefericire, după 1990, va avea o altă soartă mai nefericită, intrând iniţial sub egida unei firme, iar în momentul actual, Castelul Regal este intrat definitiv sub egida Ministerului Culturii”, a declarat doctorul în istorie Raul – Răzvan Ivan.
Redactor – Adrian Băncilă/Redactor online – Doina Sîrbu/Foto – Adrian Băncilă