Cum poate fi ajutat comerțul cu grâne din Ucraina prin Portul Constanța. Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: “Descongestionarea căilor ferate și creșterea vitezei de transfer a mărfii pe nave”

Publicat de Doina Sirbu, 6 iunie 2022, 08:36
Înainte de război, Ucraina exporta până la 7 milioane de tone de cereale pe lună, prin porturile maritime, iar acum abia ajunge la un milion și jumătate de tone, arată datele oficiale. Cerealele din Ucraina sunt esențiale pentru stabilitatea prețurilor la alimente la nivel mondial, iar dacă Uniunea Europeană nu va găsi rapid o soluție pentru expedierea lor, ne așteaptă o criză agricolă fără precedent.
România ar putea ajuta comerțul cu grâne, dar este nevoie de o derogare în privința controlului vamal din Republica Moldova, este de părere parlamentarul european Marian-Jean Marinescu, membru al Comisiei pentru Transport și Turism.
Rep: Ați vizitat recent Portul Constanța, care vi se pare a fi provocarea cea mai mare cu care se confruntă autoritățile române, pentru a înlesni traficul de cereale din Ucraina?
Marian-Jean Marinescu: “Cred că sunt două, intrarea în port și transferul pe nave, adică viteza de transfer. Intrarea în port însemnând descongestionarea căilor ferate, pentru a putea intra vagoanele cu cereale și, bineînțeles, cozile de camioane și transferul, adică trebuie mărită viteza de transfer de pe mijloacele de transport pe nave.”
Rep: Cu privire la infrastructura portuară, înțeleg că aici mai avem de rezolvat unele lucruri?
Marian-Jean Marinescu: “Da, domnul director (n.r. Florin Goidea, directorul Portului Constanța) spune că a reușit să scoată mai mult de jumătate din acele vagoane, care erau blocate acolo. În partea cealaltă, la transfer, este vorba despre operatori, cei care operează în port, le trebuie echipamente noi, mai multe, în primul rând. Cred că acum ar fi o oportunitate pentru a cere ajutor de la Uniune, de la Statele Unite, pentru a scoate marfa, în special grânele din Ucraina.”
Rep: Puteți face o recomandare operatorilor portuari?
Marian-Jean Marinescu: “Eu aș face următorul lucru, foarte rapid, o listă cu ceea ce îmi trebuie ca să rezolv problema, pe care aș trimite-o la punctul de contact al Comisiei Europene de la București, la Comisia Europeană, la comisarul pentru Transport, deci niște lucruri realiste, care rezolvă situația și pot rămâne și pe viitor. De fapt, am discutat cu directorul portului și i-am spus că cel mai bun lucru ar fi să ne trimită și nouă o listă cu ceea ce ar trebui, pentru a grăbi activitatea.”
Rep: Ați primit până la această oră lista?
Marian-Jean Marinescu: “Nu, n-am primit. Eu am comunicat deja cu doamna comisar, doamna Vălean, i-am comunicat toate aceste lucruri, inclusiv faptul că Moldova face controale și la intrare și la ieșire către Giurgiulești și în felul acesta se mărește coada la Isaccea. Și cred că acest lucru ar putea fi reglat.”
Rep: Ce s-ar putea face?
Marian-Jean Marinescu: “Eu cred că ar trebui, pur și simplu, ridicate controalele pentru că, până la urmă, este tranzit. Se poate face o derogare în acest moment, pentru că și situația este specială și nu văd ce problemă ar fi ca, 10 kilometri, camioanele să treacă fără a fi controlate, sunt oricum controlate de români și de ucraineni la intrare.”
Rep: Vă propun să discutăm acum despre punctul de trecere a frontierei Isaccea. Ar fi nevoie de mai multe treceri cu bacul sau de o îmbunătățire a infrastructurii punctului vamal?
Marian-Jean Marinescu: “Da, am întrebat și eu aceste lucruri. De mai multe treceri cu bacul mi s-a spus că nu este nevoie, pentru că acea perioadă, o oră și jumătate, este exact perioada în care se face controlul camioanelor care au trecut deja. Dacă ar fi mai repede, nu ar face față controalele. Eu am văzut că sunt foarte bine organizați, cu excepția controlului veterinar, care este doar de la 08:00 dimineața la 08:00 seara, iar bacul trece și noaptea.”
Rep: După vizita delegației comisiei TRAN în România, autoritățile navale din România, Republica Moldova și Ucraina au semnat un protocol de colaborare, pentru a facilita accesul navelor pe Dunăre. Din semnalele pe care le-ați primit până acum, acest protocol a început să funcționeze, s-a deblocat situația de la Sulina?
Marian-Jean Marinescu: “Sunt convins că, dacă s-a semnat acest protocol, lucrurile vor merge mai bine. Și acolo este o problemă de personal, pe Sulina, pentru că nu au capacitatea de a face toate verificările. Eu cred că ar trebui să existe o abordare mult mai rapidă, mai eficientă, putem spune mai agresivă a acestei situații, pentru că, e adevărat, că e o situație tristă că e război acolo, dar este o oportunitate acum, care poate să rămână în viitor, utilizarea porturilor de la Dunăre pentru mărfuri din Ucraina.”
Rep: În lumina noilor sancțiuni impuse de Uniunea Europeană Rusiei, mai exact a eliminării treptate, până la finele acestui an, a importului de țiței și produse petroliere, cum credeți că vor afecta aceste decizii România și, implicit, Portul Constanța?
Marian-Jean Marinescu: “România nu știu dacă este afectată foarte mult de acest nou embargo. Petrolul era livrat în Europa prin conducte, parte din el rămâne pentru Ungaria, Slovacia și Cehia. Dar se vor reduce importurile până la finele anului, parte din ele, nu toate, adică nu 100%, dar se vor reduce și este lucrul care trebuie neapărat făcut pentru a micșora forța de finanțare a rușilor, a războiului. Avem, în acest moment, în derulare Green Deal-ul, vom vota deja primele dosare. Oricum, acolo se propune reducerea folosirii combustibililor fosili.”
Rep: Credeți că România este pregătită pentru renunțarea la combustibilii fosili?
Marian-Jean Marinescu: “Cred că avem foarte multe de făcut în această privință. Și propunerea Comisiei Europene, după opinia mea, este exagerată și, nu atât exagerată, cât nu este bazată pe niște studii de impact foarte clare.”
Rep: La ce anume vă referiți?
Marian-Jean Marinescu: “Vă pot da un exemplu: vrem să nu mai utilizăm gazul natural, adică să renunțăm la combustibilii fosili, inclusiv gazul natural, dar în același studiu de impact, mixul energetic din 2030, Comisia spune că 16% din producție va fi nucleară și 13% – gaz, adică 29%, adică o treime din energia produsă în 2030 va fi pe gaz și pe nuclear, așa spune Comisia (n.r. Comisia Europeană), și, în același timp, voia să renunțăm complet la gaz, când se poate, de mâine. Deci este o contradicție. În același timp, în transport, după mari eforturi, am reușit să obțin o țintă de la Comisie de 21%, iar noi reducem certificatele de emisii cu 30 și ceva la sută. Deci, sunt tot felul de lucruri care nu sunt cap la cap, cred că, după părerea mea, nu sunt coordonate.”
Interviu realizat de Cristina Ghelasie / Sursa foto: Facebook Marian-Jean Marinescu/Pexels.com