Ascultă Radio România Constanța Live

INTERVIU | Adriana Mosor, medic specialist dermatovenerologie: „Apa fierbinte nu este bună pentru piele, mai ales dacă la băile acestea mai punem tot felul de săruri, de uleiuri care au tot felul de parfumuri “

INTERVIU | Adriana Mosor, medic specialist dermatovenerologie: „Apa fierbinte nu este bună pentru piele, mai ales dacă la băile acestea mai punem tot felul de săruri, de uleiuri care au tot felul de parfumuri “

Publicat de Doina Sirbu, 1 februarie 2022, 13:27

Pielea este cartea noastră de vizită, iar îngrijirea ei reprezintă o rutină de bază care cuprinde câțiva pași simpli.Cum avem grijă de pielea noastră?

Aflăm de la Adriana Mosor, medic specialist dermatovenerologie.

Am intrat în ultima lună de iarnă. Pielea devine mai sensibilă. Care ar trebui să fie rutina de îngrijire a tenului?

Dr. Adriana Mosor: Știm cu toții că din cauza frigului, pielea ni se usucă mai tare, aerul este mai uscat, atrage apa de la nivelul pielii și automat ni se usucă și nouă mai repede pielea. Tot ce ține de ritualul de îngrijire trebuie focusat pe hidratare în plus față de ce făceam înainte sau de menținere cât de cât a hidratării. Pentru că, dacă vorbim despre igienă, trebuie să ne gândim la niște produse mai blânde, care să nu agreseze așa de mult pielea care oricum este chinuită mai tare în sezonul rece. Avem nevoie de un produs de curățare mai blând, apoi o cremă hidratantă mai grasă care să fie cu agenți mai hidratanți și care să și mențină hidratarea, nu numai să aducă un aport de apă din exterior. Nu trebuie să uităm de protecția solară. Poate  soarele nu mai este atât de puternic pe timpul zilei, dar trebuie să reținem că atâta vreme cât este lumină afară soarele poate să ne influențeze tenul. Protecția față de soare este tot timpul anului, așa le spun mereu pacienților mei. Putem folosi o cremă cu factor mai mic de protecție (ar merge și un 25-30) dacă vremea ne permite.

Produsele de îngrijire se schimbă în funcție de anotimp? Ne-a mai rămas puțin din iarnă, vine primăvara în curând…

Dr. Adriana Mosor: Teoretic ar fi nevoie, însă mie îmi place întotdeauna să disciplinez pacientul meu, îi spun să își asculte tenul. Și dacă observă că pielea are nevoie de lucrul acesta atunci face lucrul acesta. Dar sunt persoane asupra cărora vremea și modificările de temperatură  nu au influență negativă și atunci nu este nevoie să ne modificăm rutina. Dar dacă avem un ten mai sensibil sau diferite alte afecțiuni asupra pielii atunci ne vom modifica obiceiurile în funcție de necesități. Trebuie să fim atenți la cerințele pielii și la cum se manifestă și atunci îi oferim pielii ceea ce are nevoie. Dacă vedem că nu mai are efect crema noastră hidratantă, că începe pielea să mă strângă, să mă irite, dacă am ușoare furnicături sau mă înțeapă, atunci e clar că acea cremă hidratantă nu este suficientă. E bine să o aplic de mai multe ori pe zi sau pur și simplu o schimb cu alta care să îmi ofere acea hidratare pe tot timpul zilei, în funcție de preferințele fiecăruia, de tipul de ten.

După expunerea la frig, sunt persoane care se confruntă cu iritații la nivelul mâinilor. Când sunt normale și când ar trebui să apeleze la medic?

Dr. Adriana Mosor: În mod normal o iritație nu este chiar sănătoasă. Iritația înseamnă o inflamație. Un factor a agresat pielea și a apărut această inflamație. Și într-adevăr iarna apar mult mai frecvent problemele acestea. Suntem în continuare în acestă pandemie de coronavirus. Trebuie să ne spălăm mai des pe mâini, să folosim dezinfectant de fiecare dată când nu putem să ne spălăm pe mâini și automat pielea noastră este agresată mai mult. Pielea este expusă la acești agenți termici iarna și poate avea un grad de iritație mult mai mare. Dacă apare o simptomatologie, adică: mă ustură pielea când mă spăl pe mâini sau când mă dezinfectez, când aplic crema mea obișnuită de mâini, dacă simt furnicături, dacă văd fisuri foarte dureroase la nivelul pielii atunci e clar că trebuie să mergem la medic. Altfel, dacă văd pielea doar un pic mai roșie și foarte uscată dar prin aplicarea  cremei de mâini hidratante nu am niciun disconfort, atunci doar acest simplu gest este suficient.

Avem în Dobrogea un vânt puternic, el accentuează senzația de frig. Ce facem dacă pielea noastră este sensibilă?(apelăm la fulare, mănuși, căciuli?)

Dr. Adriana Mosor: Cu siguranță! De când vine frigul și dacă știm că avem această sensibilitate la frig e important să investim în aceste obiecte de protecție: o pereche călduroasă de mănuși, o căciulă dacă este cazul. Masca ne protejează într-adevăr și ea de virus, ne ajută să rămânem sănătoși în această pandemie iar uneori ține și de cald. Pentru că avem un număr mare de infectări cu noul coronavirus, legea ne obligă să purtăm masca de protecție atât în interior cât și în exterior, iar noi trebuie să fim atenți și să o schimbăm des. Pentru că masca se umezește, fiind frig ni se mai înfundă nasul, avem tendința să respirăm pe gură și nu pe nas și automat ea se umezește mult mai repede. Când se umezește masca trebuie să o schimbăm pentru că ne afectează tenul. Pot apărea acele reacții adverse de la mască precum acneea și foliculita, eczema sau diverse alte probleme. Ne spălăm pe mâini des, e de preferat în locul dezinfectantului. Este suficient și un săpun blând  pentru piele sensibilă, ne protejează la fel de mult și ne curăță atât de bine. Un produs de curățare cât mai blând ne protejează și de viruși și ne protejează și pielea și nu ne-o usucă.

Dimineața ne spălăm pe față. Cu apă caldă (dacă avem la robinet) sau cu apă rece? Folosim săpunul? De care?

Dr. Adriana Mosor: Apa ar trebui să fie la o temperatură potrivită, nici prea rece, nici prea caldă. Dacă este prea rece ne usucă pielea. Dacă este fierbinte ne poate accelera cumva deshidratarea și apare acolo o vasodilatație care nu este sănătoasă pentru piele.

Ne dorim să încheiem  o zi exenuantă cu o baie fierbinte. Este soluția potrivită pentru pielea noastră?

Dr. Adriana Mosor: Teoretic, apa fierbinte nu este bună pentru piele, mai ales dacă la băile acestea mai punem tot felul de săruri, de uleiuri care au tot felul de parfumuri ca să miroasă frumos și să ne relaxeze psihic. O baie fierbinte (sau două) pe lună, preț de 10 minute, maximum jumătate de oră, putem face, cu condiția să fie urmată de “o baie în cremă hidratantă”  care să anihileze efectele nocive ale băii fierbinți. Temperaturile înalte pot distruge fibrele de colagen și de elastină de la nivelul pielii. Asta înseamnă că pielea ne îmbătrânește mai repede și nu prea cred că ne dorm lucrul acesta.

Înainte de a pleca la serviciu, la plimbare, doamnele și domnișoarele se machiează. Ce fel de machiaj recomandați în cazul în care tenul este mixt sau gras?

Dr. Adriana Mosor: În primul rând trebuie să am o bază de machiaj. De obicei persoanele care au tenul mixt sau tenul gras au tendința să foloseasă produse care să le matifieze foarte mult tenul și uneori exagerează și dau spre deshidratare. De aceea e important ca înainte să punem machiajul pe față să folosim o cremă hidratantă, pentru că pe o piele suplă altfel se va așeza machiajul. Apoi machiajul trebuie să fie potrivit tipului de piele pe care îl avem. De cele mai multe ori, produsele de machiaj care sunt de calitate au inscripționat pe recipiente dacă e potrivit pentru ten gras sau pentru ten cu tendință acneică. Aici e într-adevăr cea mai mare problemă. Și atunci știm sigur că putem să le folosim fără să avem acest risc de a face tot felul de iritații sau de leziuni pe piele.

Cum să ne demachiem corect seara? Aplicăm înainte de culcare și o cremă hidratantă?

Dr. Adriana Mosor: Automat! În fiecare seară rutina noastră de îngrijire conține și acest pas: demachierea (dacă ne-am machiat pe timpul zilei). Dacă am folosit o cremă cu factor de protecție rezistent la apă și/sau  m-am machiat, trebuie să mă demachez înainte. Doar atunci. Altfel, nu este nevoie să folosesc demachiant. Seara, după ce m-am demachiat, urmează curățarea propriu-zisă cu un gel sau un produs de curățare pe care să-l îndepărtezi cu apă. E bine apoi să nu ne lăsăm tenul așa și să  folosim o cremă hidratantă ca să contracarăm această ușoară agresiune pe care o suferă pielea în urma curățării.

Cum avem grijă de unghiile noastre în sezonul rece?

Dr. Adriana Mosor: Ca și de piele: hidratare în plus. Sunt tot felul de creme, de uleiuri special concepute atât pentru mâini cât și pentru unghii. Le putem folosi de jur-împrejurul unghiei și la nivelul cuticulei. Trebuie să ne ferim de frig folosind mănuși și trebuie să evităm tratamentele agresive asupra lamei unghiale care este și ea expusă la toți factorii despre care am vorbit înainte, nu numai de frig cât și la produsele de curățare, la dezinfectant.

Și părul este mai uscat și se electrizează mai ușor în perioada iernii. Ce este de făcut în acest caz?

Dr. Adriana Mosor: Folosim un șampon care să nu fie atât de agresiv, să nu ne usuce părul atât de mult. Evităm să ne spălăm atât de des dacă nu este nevoie. Este bine să folosim iarna și un balsam care să ne hidrateze mult mai mult părul.

Avem treceri bruște de la temperaturi pozitive la cele negative și invers. Ne aduce sezonul rece și avantaje nouă, doamnelor? (vorbim despre procedurile de răsfăț)…

Dr. Adriana Mosor: Pentru că iarna soarele nu este atât de prezent în viața noastră, avem liber la tot felul de proceduri de înfrumusețare și de corecții, mă refer aici în principal la peelingurile chimice. Sunt practic niște proceduri prin care se exfoliază straturile superficiale ale pielii și astfel reîntinerim, reîmprospătăm pielea. Acest lucru nu îl putem face vara pentru că soarele ne-ar arde foarte tare pielea. La fel avem procedurile de tip laser, tot cam despre asta este vorba: înlăturăm straturile superficiale ale pielii prin lumina laser. Mai sunt și alte tipuri de intervenție, unele se pot face și în timpul verii dacă pacienta se ferește totuși să nu se expună în mod direct la soare. Dar laserul și peelingurile le păstrăm mai mult pentru perioada aceasta și avem și rezultate.

Avem nevoie de îngrijire și atenție așadar…

Dr. Adriana Mosor: Da, cred că aș spune că avem nevoie în primul rând de atenție. E bine să ne ascultăm tenul, indiferent de anotimp până la urmă. Să fim atenți la ceea ce ne spune, tenul nostru vorbește cu noi. Ne spune: sunt uscat, sunt prea gras, sunt pătat. Nu cu cuvinte, dar ne arată cu siguranță ce se întâmplă cu noi. Și atunci când îl ascultăm, auzim și necesitățile și știm de ce are nevoie. Și automat îngrijirea este personalizată pe nevoile lui.

Interviu realizat de Larisa Calistru / Foto – arhivă personală

 

 

 

fum alb Vatican
Actualitate joi, 8 mai 2025, 19:14

Conclav: Fum alb la Vatican, Habemus Papam!

Fum alb a ieșit joi pe coșul instalat pe acoperișul Capelei Sixtine de la Vatican. După mai multe tururi de scrutin de la începerea conclavului,...

Conclav: Fum alb la Vatican, Habemus Papam!
Prezidențiale2025/ CCR discută, vineri, cererea lui Sebastian Popescu de anulare a primului tur al alegerilor
Actualitate joi, 8 mai 2025, 18:33

Prezidențiale2025/ CCR discută, vineri, cererea lui Sebastian Popescu de anulare a primului tur al alegerilor

Curtea Constituțională a României (CCR) discută, vineri, începând cu ora 12:00, cererea lui Sebastian Popescu, care a candidat pentru...

Prezidențiale2025/ CCR discută, vineri, cererea lui Sebastian Popescu de anulare a primului tur al alegerilor
Simpozionul Triplă aniversare: Proclamarea Independenței României, Sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și Ziua Europei Unite, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
Actualitate joi, 8 mai 2025, 17:40

Simpozionul Triplă aniversare: Proclamarea Independenței României, Sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și Ziua Europei Unite, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Vineri, 9 mai 2025, ora 10.00, Muzeul de Istorie Națională și  Arheologie Constanța și Consiliul Județean Constanța, în colaborare cu ...

Simpozionul Triplă aniversare: Proclamarea Independenței României, Sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și Ziua Europei Unite, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
Pe 10 mai, în Parcul de la Casa de Cultură va avea loc un ceremonial militar și religios. Circulația va fi restricționată
Actualitate joi, 8 mai 2025, 16:47

Pe 10 mai, în Parcul de la Casa de Cultură va avea loc un ceremonial militar și religios. Circulația va fi restricționată

10 Mai reprezintă unul dintre reperele fundamentale ale istoriei României – ziua în care, în anul 1877, țara noastră și-a proclamat...

Pe 10 mai, în Parcul de la Casa de Cultură va avea loc un ceremonial militar și religios. Circulația va fi restricționată
Actualitate joi, 8 mai 2025, 16:20

UPDATE | Circulația feroviară este temporar oprită între stațiile Ramificația Borcea și Fetești

UPDATE Deranjamentul la linia de contact din stația CF Fetești a fost remediat, iar circulația feroviară între stațiile Ramificația Borcea și...

UPDATE | Circulația feroviară este temporar oprită între stațiile Ramificația Borcea și Fetești
Actualitate joi, 8 mai 2025, 16:16

CONSTANȚA: O nouă ediție a bursei generale a locurilor de muncă va fi organizată la sediul Universității Maritime

O nouă ediție a bursei generale a locurilor de muncă va fi organizată pe data de 23 mai. La Constanța, evenimentul va avea loc la sediul...

CONSTANȚA: O nouă ediție a bursei generale a locurilor de muncă va fi organizată la sediul Universității Maritime
Actualitate joi, 8 mai 2025, 15:25

AUDIO | O colecție de medalii cu tematică regală va fi expusă la Muzeul de Artă Populară din Constanța

Fostul principe Nicolae al României va fi prezent la Constanța, la evenimentele care se vor desfășura pe 9 mai (Ziua Europei) și 10 mai (Ziua...

AUDIO | O colecție de medalii cu tematică regală va fi expusă la Muzeul de Artă Populară din Constanța
Actualitate joi, 8 mai 2025, 15:25

Ziua Victoriei în Europa. 80 de ani de la capitularea Germaniei naziste

În ţările învingătoare în cel de-al Doilea Război Mondial au loc, joi, 8 mai, evenimente pentru marcarea a 80 de ani de la victoria aliaţilor...

Ziua Victoriei în Europa. 80 de ani de la capitularea Germaniei naziste