Ascultă Radio România Constanța Live

De acasă se munceşte mai mult, chiar dacă salariaţii îşi fac singuri programul. Cum şi-ar dori unii constănţeni să lucreze, după trecerea pandemiei

De acasă se munceşte mai mult, chiar dacă salariaţii îşi fac singuri programul. Cum şi-ar dori unii constănţeni să lucreze, după trecerea pandemiei

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 14 decembrie 2020, 09:08

Telemunca este forma de organizare a muncii, prin care salariatul îşi îndeplineşte atribuţiile de serviciu de acasă. După aproape un an, în care multe companii au ales această formă de organizare a activităţii, se desprind unele concluzii.

Dacă unii manageri cred că lipsa interacţiunii sociale aduce beneficii, şedinţele sunt mai scurte, iar privirea nu se mai concentrează pe aspectul fizic al interlocutorului, salariaţii se plâng că timpul de lucru s-a dilatat, de când stau acasă.

Alexandru Cojocaru este managerul unei companii de servicii publice. De la debutul crizei sanitare, activitatea societăţii s-a mutat în online, iar angajaţii săi fac muncă de acasă. Tot de acasă au fost de acord să ne răspundă la câteva întrebări.

Ce s-a schimbat în bine în compania pe care o conduceţi, de când aţi început telemunca?

Alexandru Cojocaru: “De când am început telemunca, oamenii muncesc mai mult.”

Un angajat vede lucrurile altfel, spune Andreea, care lucrează într-o firmă de construcţii:

Andreea: “Strict legat de muncă, cel mai important aspect este lucrul în propriul ritm, fără stres, fără ochi cercetători, fără atâtea deadline-uri ca la birou.”

Cum se desfăşoară şedinţele online, comparativ cu cele faţă în faţă, sunt mai eficiente?

Alexandru Cojocaru: “Sunt mai scurte.”

“Şedinţele sunt mai lungi”, susţine Ileana, angajată la o multinaţională. “Sunt anumite zile în care stăm conectaţi mai toată ziua lucrând, nu doar vorbind.”

Cu ce provocări v-aţi confruntat de când faceţi muncă de acasă?

Alexandru Cojocaru: “Sunt multe provocări, legate mai ales de planificarea activităţii zilnice, atât cu subalternii, cât şi cu şefii.”

Dar la birou?

Alexandru Cojocaru: “La birou, era întotdeauna aspectul confruntării faţă în faţă şi nu întotdeauna acest mod de a interacţiona era strict legat de problemele, care trebuiau rezolvate, ci era influenţat de aspectul exterior al persoanelor cu care interacţionai şi multe alte lucruri neesenţiale.”

Cum împăcaţi casa cu munca de acasă?

Alexandru Cojocaru: “Mai greu, pentru că în acest moment toată familia munceşte de acasă, inclusiv băiatul meu, care face şcoală de acasă.”

Andreea: “Foarte greu la început, mai ales dacă acasă mai sunt, în acelaşi timp, şi alte persoane sau dacă sună un vecin sau un curier, în timpul unui telefon sau a unei conferinţe. Ce să zici: ”

În această privinţă, Alexandru şi Andreea sunt de acord, semn că uneori managerul şi angajatul sunt pe aceeaşi lungime de undă.

Cum reuşiţi să vă împărţiţi între serviciu şi familie?

Andreea: “Când copilul are ora de sport online, sare prin casă, în timp ce tu îţi storci creierii să finalizezi un raport sau vorbeşti cu un client furios la telefon.“

Consideraţi că munca de acasă este mai solicitantă decât cea de la birou?

Alexandru Cojocaru: “Da, sigur, pentru că acasă tot timpul trebuie să fii, cum se spune, , cu mouse-ul pregătit să răspunzi la un e-mail sau la un dialog.”

Ileana: “Când eşti anunţat pe ultima sută de metri, trebuie să fii pe fază, să-ţi aranjezi rapid ţinuta, părul.”

Cum arată productivitatea muncii, compania dumneavoastră a înregistrat profit după introducerea sistemului de telemuncă?

Alexandru Cojocaru: “Da, da, a înregistrat profit. Numai dacă stăm să ne gândim la reducerea costurilor cu întreţinerea, cu utilităţile, la spaţiile de birouri.”

Ce vă lipseşte cel mai mult de când lucraţi de acasă?

Alexandru Cojocaru: “Contactul direct cu oamenii.”

Ileana: “După atâtea luni, în care nu numai acest sistem de telemuncă ne îngrădeşte să socializăm, ci şi regulile de a nu ne întâlni cu familia extinsă, cu prietenii, au pus amprenta în mod negativ asupra tuturor, cred eu.”

Colegii dumneavoastră au îmbrăţişat de la început această idee a lucrului de acasă?

Alexandru Cojocaru: “La început, pentru cei care nu erau obişnuiţi, a fost un lucru nou şi poate că i-a încântat, gândindu-se că vor putea face ceea ce doresc, pentru că sunt acasă. Acum, după ce au trecut atâtea luni, marea majoritate a colegilor doresc să se întoarcă, măcar şi parţial, cât mai repede la birou.“

Dacă aţi avea posibilitatea să alegeţi felul în care se va desfăşura munca dumneavoastră de acum înainte, ce-aţi alege?

Alexandru Cojocaru: “Aş spune că trebuie să luăm ce este mai bun din activitatea, pe care o desfăşuram înainte de această pandemie şi cu lucruri, pe care le-am învăţat în decursul pandemiei. Deci, revenirea nu va fi sută la sută cum a fost înainte.”

Ileana: “Mie mi-ar conveni să lucrez în sistem hibrid, adică două zile de acasă, trei de la serviciu.”

Ce schimbări în bine aţi sesizat de când lucraţi de acasă?

Alexandru Cojocaru: “În plan personal, schimbările nu sunt în bine, pentru că există monotonia activităţii zilnice, legat de activitatea cu calculatorul. Din punctul de vedere al companiei, probabil că este mai bine, pentru că opinia generală este că se munceşte mai mult.”

Redactor – Cristina Ghelasie / Foto – Arhivă

130 de ani de la inaugurarea Podului peste Dunăre de la Cernavodă, celebrați printr-o expoziție și lansare de carte
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 15:42

130 de ani de la inaugurarea Podului peste Dunăre de la Cernavodă, celebrați printr-o expoziție și lansare de carte

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) împreună cu Asociația Filateliștilor „Tomis” Constanța organizează vineri,...

130 de ani de la inaugurarea Podului peste Dunăre de la Cernavodă, celebrați printr-o expoziție și lansare de carte
AUDIO | A fost lansat volumul „Gustul Dobrogei / Taste of Dobruja”, o lucrare dedicată gastronomiei tradiționale
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 15:06

AUDIO | A fost lansat volumul „Gustul Dobrogei / Taste of Dobruja”, o lucrare dedicată gastronomiei tradiționale

Institutul Național al Patrimoniului a lansat, la Muzeul de Artă Populară Constanța, volumul „Gustul Dobrogei / Taste of Dobruja”, o lucrare...

AUDIO | A fost lansat volumul „Gustul Dobrogei / Taste of Dobruja”, o lucrare dedicată gastronomiei tradiționale
Decizie în favoarea evazioniștilor la Instanța supremă, după ‘o eroare umană’
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 14:38

Decizie în favoarea evazioniștilor la Instanța supremă, după ‘o eroare umană’

Un complet pentru dezlegarea unei chestiuni de drept de la Instanța supremă a luat o decizie cu efecte în dosarele de evaziune fiscală aflate pe...

Decizie în favoarea evazioniștilor la Instanța supremă, după ‘o eroare umană’
UPDATE / Județul TULCEA: Dacă ați văzut-o, sunați la 112. Minora a plecat de acasă și nu a mai revenit
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 14:22

UPDATE / Județul TULCEA: Dacă ați văzut-o, sunați la 112. Minora a plecat de acasă și nu a mai revenit

UPDATE IPJ Tulcea informează că minora a fost identificată pe raza localității de domiciliu, în apropierea unității de învătământ din...

UPDATE / Județul TULCEA: Dacă ați văzut-o, sunați la 112. Minora a plecat de acasă și nu a mai revenit
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 14:02

Dialoguri la zi: O discuție despre gastronomie nutrițională cu dr. ing. Mihail Balaban

Suntem în perioada iernii în care sistemul nostru imunitar are nevoie de întăriri și soluția cea mai apropiată este farfuria, sănătatea...

Dialoguri la zi: O discuție despre gastronomie nutrițională cu dr. ing. Mihail Balaban
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 13:35

Parlament/ Raportul CSAT pe 2024 – Weber: A existat o imixtiune a actorilor statali și non-statali

Comisiile reunite de apărare ale Parlamentului au discutat, marți, Raportul de activitate al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pe...

Parlament/ Raportul CSAT pe 2024 – Weber: A existat o imixtiune a actorilor statali și non-statali
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 12:33

În urmă cu 36 de ani, la 16 decembrie 1989, la Timișoara, a pornit revolta populară împotriva regimului dictatorial și comunist

În urmă cu 36 de ani, la 16 decembrie 1989, la Timișoara, a pornit revolta populară împotriva regimului dictatorial și comunist. Decembrie...

În urmă cu 36 de ani, la 16 decembrie 1989, la Timișoara, a pornit revolta populară împotriva regimului dictatorial și comunist
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 12:06

Primăria Constanța: Protestul spontan declanșat astăzi la CT BUS S.A. nu respectă cadrul legal în vigoare privind organizarea conflictelor de muncă

Protestul spontan declanșat astăzi la CT BUS S.A. nu respectă cadrul legal în vigoare privind organizarea conflictelor de muncă și nu a fost...

Primăria Constanța: Protestul spontan declanșat astăzi la CT BUS S.A. nu respectă cadrul legal în vigoare privind organizarea conflictelor de muncă