Ascultă Radio România Constanța Live

La Colegiul prefectural a fost şedinţă astăzi. Care sunt concluziile

La Colegiul prefectural a fost şedinţă astăzi. Care sunt concluziile

Publicat de Doina Sirbu, 30 septembrie 2020, 19:12

La ședința Colegiului prefectural de astăzi, directorul Direcției de Sănătate Publică din Constanța, Cristina Schipor, a informat că în acest sezon estival, 9 inspectori sanitari au participat la Comandamentul „Litoral 2020”.

Aceasta a susținut că la solicitarea poliției s-au efectuat acțiuni de control în comisii mixte formate din inspectori DSP, DSV, OPC, Gruparea Mobilă de Jandarmi, ITM, Garda Națională de Mediu, ABADL, Administrația Națională Fiscală pentru prevenirea și limitarea infecției cu noul coronavirus. Au fost efectuate 607 controale din care 350 de controale în unități de alimentație publică, magazine alimentare și laboratoare de patiserie și 257 controale în unități de cazare, pensiuni turistice, campinguri, locuri de îmbăiere. Iată care au fost principalele deficiențe constatate.

„În urma controalelor s-au constatat următoarele neconformităţi la normele de igienă şi sănătate publică: nerespectarea măsurilor special instituite în situaţii epidemiologice deosebite şi aici s-au dat şi amenzile cele  mai mari, funcţionarea unei zone naturale de îmbăiere fără autorizaţie sanitară de funcţionare, nerespectarea în unităţile de cazare a circuitelor de lenjerie, neasigurarea apei calde curente pentru întreţinerea curăţeniei, neasigurarea apei potabile curente reci şi calde în spaţiul de desfacere în unităţi de producţie alimentară, organizarea deficitară a procesului  de producţie alimentară, nerealizându-se fluxului tehnologic într-un singur sens şi favorizându-se încrucişări între fazele salubre şi insalubre, nerespectarea măsurilor prevăzute de igienă în vigoare, privind prepararea, păstrarea, depozitarea, transportul şi servirea produselor alimentare, depozitarea defectuoasă a materiilor prime împreună cu produse finite care se consumă fără prelucrarea termică”, a declarat Cristina Schipor.

Au fost aplicate 185 de sancțiuni din care 101 sancțiuni contravenționale în valoare de peste 300.000 de lei și  84 de avertismente verbale.

Directorul executiv al Direcției de Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Simona Basalic, a declarat, astăzi, că în cadrul Comandamentului „Litoral 2020” echipe de medici veterinari oficiali au verificat modul în care sunt respectate condițiile sanitar-veterinare de producere, prelucrare, depozitare, transport și comercializarea produselor alimentare. 1.341 de unități localizate în zonele de interes turistic (Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru , Mamaia Sud,  Eforie, Costinești, Mangalia, Vama Veche) au fost verificate constatându-se mai multe neconformități.

“În urma controalelor efectuate, s-au constatat neconformităţi cu privire la manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare şi depozitarea în condiţii necorespunzătoare a acestora, comercializarea direct către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neînregistrate sanitar-veterinar, nerespectarea condiţiilor de igienă în spaţiile unde se maniplează şi se prelucrează alimente, ambalarea şi etichetarea a produselor alimentare, depozitarea materiilor prime sau a semipreparatelor în acelaşi spaţiu cu produse finite care nu mai suferă un tratament termic, nerespectarea condiţiilor de depozitare şi păstrare a peştelui, cărnii de pasăre şi a ouălor”, a declarat Simona Basalic.

Pentru abaterile de la legislația sanitar-veterinară au fost aplicate 343 sancțiuni contravențioanle a căror valoare depășește 2,1 milioane, au fost emise două ordonanțe de interzicerea activității și opt ordonanțe de suspendarea activității la unitățile de alimentație publică.

1.517 acțiuni de control au efectuat, în acest sezon estival, comisarii pentru protecția consumatorului pe litoralul românesc al Mării Negre. Conform declarației șefului interimar al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța, comisar Ecaterina Scînteie, în urma controalelor au rezultat 1.342 procese verbale de constatare a contravenției; s-au aplicat 1.928 sancțiuni din care 888 amenzi cu o valoare de peste 6,4 milioane de lei, 1.040 au fost avertismente.

“În timpul acţiunilor de control s-au oprit definitiv de la comercializare şi s-au retras din consumul uman produse în valoare de 229.949 de lei şi temporar pentru abateri de informare au fost oprite produse în valoare de 328.703 lei”, a declarat Ecaterina Scînteie.

Inspectorul-șef al Inspectoratului Teritorial de muncă din Constanța, Eugen Bola, s-a declarat, astăzi, mulțumit de faptul că activitatea depusă în cadrul Comandamentului „Litoral 2020” a dus la scăderea accidentelor de muncă din zona de alimentație publică:

“Am urmărit să prevenim producerea accidentelor de muncă. Cred că am reuşit, având în vedere că de la Corbu la Vama Veche avem mai mult de 1000 de bucătării. Asta înseamnă butelii cu gaze, înseamnă foc deschis. Nu am avut niciun incendiu, nu am avut nicio explozie şi extrem de important nicio elecrocuţie în bucătărie”, a declarat Eugen Bola.

Eugen Bola a prezentat, la ședința Colegiului prefectural, o sinteză a activității inspectorilor ITM din vara aceasta. Conform raportului întocmit, pe tot litoralul cei de la securitate și sănătate în muncă (ssm) au efectuat 700 de controale pe legea 319  și 200 controale pe legea 55 în urma cărora au fost aplicate mai multe sancțiuni.

“La Legea 319 am avut un număr de amenzi care au însumat 360.000 de lei pe Legea 55, 70 de amenzi. Cu 70.000 de lei am aplicat sancţiunea cea mai mică. Pentru că situaţia era şi aşa tensionată pe litoral, perioada extrem de scurtă, domnii administrator cu nervii întinşi, dacă îşi vor vinde toată berea”, a derclarat Eugen Bola.

Sub aspectul realțiilor de muncă inspectorii ITM au depistat 79 de persoane fără forme legale de muncă, au fost aplicate amenzi în valoare totală de 1,7 milioane de lei, au fost formulate 7 sesizări la Parchet privind încălcarea regimului de muncă al minorilor.

Eugem Bola susține că inspectorii ITM Constanța a fost solicitați în mai multe rânduri de serviciul vamal, aceștia respingând de patru pori transporturi cu măști de protecție din cauza neconformităților.

Activitatea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea a fost mai intensă în acest an comparativ cu anii precedenți. Astăzi, la ședința Colegiului prefectural comandantul ISU Dobrogea, colonelul Daniel Popa a precizat că activitatea Inspectoratului a fost întregită de activități legate de limitarea răspândirii virusului sars-cov 2. Acesta susține că au fost realizate sute de controale cu procente de sancționare de 99% cu o medie a amenzii de 2.390.

“În evidenţa Ministerului Turismului la Constanţa avem 2.155 de obiective în care se desfăşoară activităţi de cazare, iar în 1.390, se desfăşoară activităţi de alimentaţie publică. În această perioadă am avut peste 605 acţiuni de control. Au fost controlate 602 societăţi comerciale. Pe timpul controlului au fost aplicate 3.515 sancţiuni contravenţionale ”, a declarat Daniel Popa.

În timpul sezonului estival de la alte 22 de inspectorate au fost detașați pe litoral 730 de salvatori.

În acest sezon estival Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea a amenajat opt puncte de prim ajutor și cinci puncte de salvare în mediul acvatic. Conform șefului ISU Dobrogea, col. Daniel Popa, la punctele de prim ajutor s-a constat o scădere a intervențiilor la punctele de prim ajutor.

“Am avut 640 de cazuri rezolvate la punctul de prim ajutor, din care 521 adulţi şi 119 copii. Ambulanţele care au deservit punctele de prim ajutor au asistat 1139 de persoane. Dintre acestea au fost transportate la spital 743, iar 46 au refuzat transportul. Am avut şi două motociclete angrenate în această activitate”, a declarat Daniel Popa.

ISU Dobrogea a reușit scăderea timpului de răspuns al ambulanțelor pentru intervenția în sprijin de la 6’55” la 6’34”.

Redactor – Dana Lebed

calorifer, gigacalorie - foto - unsplash
Actualitate vineri, 16 mai 2025, 07:40

AUDIO | Ce soluții au clienții sistemului centralizat de termoficare din Tulcea

Perspectiva închiderii sistemului centralizat de termoficare din municipiul Tulcea îi pune pe clienții societății Energoterm în fața unor...

AUDIO | Ce soluții au clienții sistemului centralizat de termoficare din Tulcea
Muzeul de Arta Populara - foto - Doina Sirbu
Actualitate vineri, 16 mai 2025, 07:37

Noaptea Muzeelor/Peste 75 de instituții muzeale participante; Intotero: Invit românii să redescopere patrimoniul național

Peste 75 de instituții muzeale, reunind 210 spații muzeale din întreaga țară, își deschid porțile în data de 17 mai pentru Noaptea Muzeelor...

Noaptea Muzeelor/Peste 75 de instituții muzeale participante; Intotero: Invit românii să redescopere patrimoniul național
alegeri, vot, stampila
Actualitate vineri, 16 mai 2025, 07:14

Prezidențiale2025/ A început votul în diaspora; românii din Auckland – primii la urne

Votul în diaspora a început joi seara, la ora 22:00, ora României, prima secție deschisă alegătorilor, la al doilea tur de scrutin...

Prezidențiale2025/ A început votul în diaspora; românii din Auckland – primii la urne
Prezidențiale 2025: Începe votul în străinătate pentru al doilea tur de scrutin
Actualitate joi, 15 mai 2025, 19:18

Prezidențiale 2025: Începe votul în străinătate pentru al doilea tur de scrutin

Autoritatea Electorală Permanentă anunță că pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale au fost tipărite peste 19,5 milioane de...

Prezidențiale 2025: Începe votul în străinătate pentru al doilea tur de scrutin
Actualitate joi, 15 mai 2025, 19:06

TULCEA: Cățel salvat de pompieri dintr-o locuință care a luat foc

În această după-amiază, pompierii Detașamentului Tulcea au intervenit pentru a lichida un incendiu anunțat prin apel la numărul unic de...

TULCEA: Cățel salvat de pompieri dintr-o locuință care a luat foc
Actualitate joi, 15 mai 2025, 18:50

TULCEA: Tânărul căzut în Dunăre, la Smârdan, căutat în continuare

Pompierii militari tulceni continuă să-l caute pe bărbatul dispărut în Dunăre, duminică, 27 aprilie, în zona localităţii Smârdan, însă...

TULCEA: Tânărul căzut în Dunăre, la Smârdan, căutat în continuare
Actualitate joi, 15 mai 2025, 18:06

15 mai, Ziua Bujorului Românesc, floarea noastră națională

Anual, la data de 15 mai sărbătorim Ziua Bujorului Românesc. Bujorul sălbatic (Paeonia peregrina var. romanica), această floare spectaculoasă,...

15 mai, Ziua Bujorului Românesc, floarea noastră națională
Actualitate joi, 15 mai 2025, 17:09

TULCEA: Închiderea Energoterm este aproape certă. Ce soluții au clienții sistemului centralizat de termoficare?

Perspectiva închiderii sistemului centralizat de termoficare din municipiul Tulcea îi pune pe clienții societății Energoterm în fața unor...

TULCEA: Închiderea Energoterm este aproape certă. Ce soluții au clienții sistemului centralizat de termoficare?