Ascultă Radio România Constanța Live

INTERVIU | Dr. Bogdan Obadă, directorul medical al Spitalului Judeţean Constanţa: „Atunci când rata de transmitere este mare, trebuie purtată mască! Cei din Asia de ani de zile poartă aceste măști. Şi pentru poluare, dar și pentru viruși“

INTERVIU | Dr. Bogdan Obadă, directorul medical al Spitalului Judeţean Constanţa: „Atunci când rata de transmitere este mare, trebuie purtată mască! Cei din Asia de ani de zile poartă aceste măști. Şi pentru poluare, dar și pentru viruși“

Publicat de , 27 mai 2020, 09:22

După starea de urgență din România, trebuie să ne întoarcem ușor-ușor la viața normală, este de părere directorul medical al Spitalului Clinic Județean Constanța, Bogdan Obadă. Acesta a precizat că din data de 18 mai în unitatea constănțeană se pot interna din nou bolnavii cronici, cărora li se oferă servicii medicale complete. Ne-a oferit detalii la „Interviul dimineţii“, realizat de Larisa Calistru. 

Cum apreciați cifrele îmbolăvirii de coronavirus din țara noastră? Sunt 18.429 de cazuri de persoane infectate cu Covid-19, dintre care 11.874 au fost declarate vindecate și externate. La Constanța sunt 276 de îmbolnăviri…

Bogdan Obadă: Sunt cifre care ne bucură, comparând cu ceea ce se întâmplă în alte țări. Aceste cifre scăzute se remarcă în toată Europa de Est. Este o situație fericită cea a României față de numărul de îmbolnăviri și riscul de transmitere, dacă luăm în comparație țări ca Spania, Italia, unde au fost tragedii. Recunosc că exista la început teama că poate exploda o „bombă epidemiologică” ținând cont de numărul mare de pacienți repatriați și carantinați, dar din fericire s-au respectat practic toate măsurile de izolare. Din ce știu eu au fost foarte puține cazuri care s-au pozitivat printre cei care au fost carantinați în stațiunea Mamaia, în Techirghiol. Din fericire, nu a influențat cu nimic numărul de îmbolnăviri din Constanța.

Au fost marginalizați pacienții non-covid în perioada stării de urgență?

Bogdan Obadă: „Marginalizați” este un termen destul de dur, dar într-adevăr pacienții au avut de suferit, pentru că schimbarea acestor circuite și reorganizarea spitalelor, cu interzicerea internării pacienților cronici a dus practic la o bulversare a acordării asistenței medicale în cazul pacienților cronici. Nici definirea termenului de „cronic” nu era clară. Ce însemna „cronic”? Pacienți oncologici care au nevoie de tratamente medicamentoase, e vorba de curele de chimioterapie, de radioterapie, sunt pacienți oncologici care au nevoie de intervenții chirurgicale, care au tratament de urgență, pentru că evoluția bolii depinde de momentul în care faci acea intervenție chirurgicală. E vorba de pacienți cronici cu afecțiuni care s-au acutizat și aveau nevoie de îngrijiri medicale. Pot să spun că i-a afectat perioada stării de urgență, la fel de adevărat este că a existat și teama lor de a veni în spitale, plus că au fost foarte multe focare de infecție care au apărut în spitale și era un motiv de teamă în plus pentru pacienți. La Constanța țin să le îi felicit pe colegii mei din spital pentru faptul că au reacționat și s-au comportat extrem de corect vizavi de tot ce înseamnă proceduri și echipamentul de protecție. Nu am avut focare de infecție în spital. Au fost cazuri izolate care s-au rezolvat. Acolo unde a fost o suspiciune de contaminare în cadrul personalului medical, ne-am putut permite să reorganizăm turele, să fie preluate de membrii echipei și oamenii să fie trimiși acasă, conform anchetei epidemiologice, testați, izolați, ca să nu devenim focar de infecție.

Am trecut la starea de alertă. Ne întoarcem ușor-ușor la viețile noastre? Se poate veni acum la spital și pentru alte probleme medicale?

Bogdan Obadă: Bineînțeles că trebuie să ne întoarcem la viața noastră de zi cu zi. Probabil va trebui să ne învățăm și cu acest virus, ca și cu alte boli și va trebui să existe imunizare în masă, să existe tratamente, să existe vaccinare. Nu este normal să trăim cu teamă. Noi am dat drumul la spital, practic din data de 18 mai se internează pacienți cronici și încercăm să oferim servicii medicale complete și pentru această zonă de pacienți cronici care au avut de suferit în ultima perioadă.

Există restricții de vizitare?

Bogdan Obadă: Din păcate da, încă există restricții de vizitare pentru aparținători. Pentru situații speciale, când ei trebuie să ajungă să stea cu pacienții, atunci le este permisă intrarea în spital. Dar, ca regulă generală, este restricționat accesul în spital pentru aparținători. Avem serviciu de curierat, avem comunicare pe fiecare secție, adică ei să poată transmite și să primească informații de la pacienți.

Vine vara în curând, Este posibil ca de pe 15 iunie să se redeschidă sezonul estival în țara noastră. Să ne așteptăm la o supraaglomerare la UPU?

Bogdan Obadă: În mod evident va fi o supraaglomerare. Va crește turismul național, pentru că există teama aceasta de a face o vacanță în străinătate. Motiv pentru care, dacă se va deschide sezonul, litoralul va fi aglomerat și va fi o creștere a numărului de pacienți care vin în UPU. Practic, de 2 spătămâni noi sesizăm aici o creștere a numărului de cazuri. În mod normal, într-un sezon estival sunt în jur de 450-500 de prezentări în UPU pe zi, în weekend, Noi suntem pregătiți pentru urgențele estivale.

Doar 5% din populația lumii a fost infectată cu noul coronavirus. Ar fi indicat să se meargă pe o testare mai numeroasă în România?

Bogdan Obadă: Deocamdată sunt puține și contradictorii studiile epidemiologice, pentru că vorbim de un virus abia apărut. Țările care au ales o atitudine mai relaxată în ceea ce privește măsurile de distanțare acum sunt cumva acuzate pentru că au avut un număr crescut de decese. Totuși trebuie să fim realiști și să comparăm acest număr de îmbolnăviri cu cel al altor afecțiuni sau virusuri, care au cifre mult mai dramatice. Pe de altă parte, din numărul cazurilor de coronavirus să nu uităm că vorbim despre decesul unor pacienți care au fost pozitivi la acest Covid-19. Pacienți care aveau comorbidități care le puneau viața în pericol. Deci cumva ar trebui să existe o raportare mai realistă, mai apropiată de realitate. Pentru că în momentul în care spui că sunt o mie și ceva de decese dar 80% includ pacienți cu comorbidități și cu afecțiuni care le puneau viața în pericol, trebuie cumva regândite statisticile în ceea ce privește acest virus.

Am intrat în starea de alertă de la jumătatea lunii mai. Desigur, și oamenii s-au mai relaxat. Ce ar trebui să facem din punct de vedere medical?

Bogdan Obadă: Este foarte greu să dai sfaturi, știind ce greu ne-a fost tuturor să stăm în casă. Practic stai în casă, dar vorbim despre închiderea unor sectoare care trebuie să funcționeze, vorbim despre oameni care nu-și mai iau salariile. Este evident că trebuie să urmăm modelul altor țări, să relaxăm lucrurile, oamenii să se întoarcă la muncă și să se bucure de viață. O să trecem și peste acest virus, cum am trecut peste altele mult mai grave. Este o măsură care a ținut de fiecare epidemie de gripă din ultimii ani. Atunci când rata de transmitere este mare, trebuie purtată mască. Știu, este o întreagă controversă pe care nu o înțeleg. Cei din Asia de ani de zile poartă aceste măști, și pentru poluare, dar și pentru viruși. Doar în Europa și în America nu exista obișnuința purtării acestei măști.

Când va apărea un vaccin împotriva coronavirusului?

Bogdan Obadă: Acest virus suferă mutații la fiecare pacient pe care îl infectează și se iau probe el este diferit, Prea curând nu o să avem un vaccin împotriva Covid-19. Probabil că imunizarea se va face în masă. Imunizarea în masă se poate face și fără îmbolnăvire. Dacă este o bersoană bolnavă, într-adevăr, stai lângă ea fără mască și poate fi o cantitate mare de germeni care te poate îmbolnăvi. Dar cei care au trecut prin boală pot, prin contact cu ceilalți, să îi imunizeze, dacă expunerea este mică. Și de virus, și de scurtă durată. Deci, probabil că soluția va fi imunizarea în masă. Vaccin…prea curând nu cred că o să fie. În perioada următoare, până când cifrele ne vor demonstra că am depășit această pandemie sau că suntem pe o pantă descendentă, este esențială purtarea măștilor. În orice înseamnă colectivitate, mijloace de transport în comun, în magazine și chiar și pe stradă, dacă distanța este mai mică de 2 metri. Al doilea aspect extrem de important este spălatul pe mâini, pentru că este cea mai ușoară modalitate de transmitere prin atingeri. Pe telefon, pe clanță, pe acte.

Interviu realizat de Larisa Calistru / Foto: Arhiva personală

 

TULCEA: Zona de picnic amenajată pe malul Lacului Ciuperca, solicitată la capacitate maximă
Actualitate joi, 1 mai 2025, 18:30

TULCEA: Zona de picnic amenajată pe malul Lacului Ciuperca, solicitată la capacitate maximă

Zona de picnic amenajată pe malul Lacului Ciuperca din municipiul Tulcea a fost solicitată la capacitate maximă, de 1 Mai, închirierea...

TULCEA: Zona de picnic amenajată pe malul Lacului Ciuperca, solicitată la capacitate maximă
CONSTANȚA: Tânărul băut care a provocat un accident cu 2 morţi în Mamaia, trimis în judecată în stare de arest preventiv
Actualitate joi, 1 mai 2025, 17:53

CONSTANȚA: Tânărul băut care a provocat un accident cu 2 morţi în Mamaia, trimis în judecată în stare de arest preventiv

Tânărul de 21 de ani, băut la volan, care a produs în luna martie un accident rutier în staţiunea Mamaia, soldat cu doi morţi, a fost trimis...

CONSTANȚA: Tânărul băut care a provocat un accident cu 2 morţi în Mamaia, trimis în judecată în stare de arest preventiv
Cutremur, joi, în zona seismică Vrancea
Actualitate joi, 1 mai 2025, 17:32

Cutremur, joi, în zona seismică Vrancea

Un cutremur cu magnitudinea de 3,2 grade, la adâncimea de 118.3 km, s-a produs, joi, la ora 12.43 în zona seismică Vrancea, potrivit datelor...

Cutremur, joi, în zona seismică Vrancea
Accident grav între localitățile constănțene Tătaru și Vârtop: o căruță cu 4 copii s-a răsturnat pe câmp
Actualitate joi, 1 mai 2025, 16:42

Accident grav între localitățile constănțene Tătaru și Vârtop: o căruță cu 4 copii s-a răsturnat pe câmp

Un accident grav a avut loc, astăzi, între localitățile Tătaru și Vârtop, din comuna constănțeană Albești: o căruță în care se aflau 4...

Accident grav între localitățile constănțene Tătaru și Vârtop: o căruță cu 4 copii s-a răsturnat pe câmp
Actualitate joi, 1 mai 2025, 16:37

Peste 1.400 de polițiști de la Rutieră și 400 de radare supraveghează drumurile și autostrăzile în minivacanța de 1 Mai

Poliția Rutieră a mobilizat în minivacanța de 1 Mai peste 1.400 de polițiști, dotați cu 400 de radare, pentru a supraveghea autostrăzile și...

Peste 1.400 de polițiști de la Rutieră și 400 de radare supraveghează drumurile și autostrăzile în minivacanța de 1 Mai
Actualitate joi, 1 mai 2025, 16:19

Mandate puse în executare și infracțiuni constatate de polițiștii constănțeni

Polițiștii au identificat și condus la Penitenciarul Poarta Albă mai multe persoane condamnate la pedepse cu închisoarea.  La data de 30...

Mandate puse în executare și infracțiuni constatate de polițiștii constănțeni
Actualitate joi, 1 mai 2025, 13:23

Procurorii au capturat 17 kilograme de droguri ce urmau să fie vândute turiștilor pe litoral

Doi bărbați din Capitală au fost reținuți joi de procurorii DIICOT, după ce au fost prinși, cu o zi în urmă, cu 17 kilograme de canabis,...

Procurorii au capturat 17 kilograme de droguri ce urmau să fie vândute turiștilor pe litoral
Actualitate joi, 1 mai 2025, 13:15

Fostul episcop al Hușilor, condamnat pentru agresiuni sexuale, ridicat de polițiști din Agapia

Fostul episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanu (pe numele de mirean Cornel Onilă), condamnat definitiv la opt ani de închisoare pentru viol și...

Fostul episcop al Hușilor, condamnat pentru agresiuni sexuale, ridicat de polițiști din Agapia