Ascultă Radio România Constanța Live

Preţul de achiziţie al cărnii de porc a crescut cu 15% faţă de anul trecut

Preţul de achiziţie al cărnii de porc a crescut cu 15% faţă de anul trecut

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 6 noiembrie 2019, 12:28

Preţul de achiziţie al cărnii de porc, materia primă de bază pentru fabricarea Salamului de Sibiu, a crescut faţă de anul trecut cu 15%, însă la raft preţul produsului a înregistrat un avans de sub 10%, a declarat Carmen Gavrilescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Salam de Sibiu (APSS) într-o conferinţă de presă susţinută la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

„Preţul de achiziţie al materiei prime a crescut cu 15% faţă de anul trecut, dar la raft produsele au crescut undeva până în 10%. Noi temporizăm acest lucru, încercăm să nu ajungă la consumator (această creştere – n. r.) (…) Este important că, într-un moment de criză, consumatorii români sunt aproape de acest salam chiar dacă preţul acestuia creşte. Şi este absolut firească creşterea, ştiţi toate tendinţele europene. Dacă vorbim pe elemente separate, slănina de exemplu, preţul de achiziţie a înregistrat o dublare. Este o slănină specială şi nu se poate face salamul decât în anumite condiţii”, a spus preşedintele asociaţiei.

În ceea ce priveşte provenienţa materiei prime, Gavrilescu a subliniat că toată materia se cumpără de pe piaţa externă.

„Noi acum luăm materia primă din afară, pentru că, făcând schimburi intra-comunitare, suntem agreaţi cu ştampila ovală – şi asta înseamnă doar carne şi slănină din afară. În acest moment nu achiziţionăm carne din România”, a precizat Gavrilescu.

Ea a subliniat că, deşi chinezii au apreciat foarte mult salamul de Sibiu la târgurile internaţionale, România nu are agreate schimburi comerciale cu China pe produse crud-uscate, pentru că acestea nu au tratament termic profund, în general fiind tratate la rece.

În ceea ce priveşte consumul de salam de Sibiu în România, acesta se ridică anual la 4 felii pe cap de locuitor, o uşoară creştere de la 3 – 3,5 felii înainte de obţinerea Indicaţiei Geografice Protejate (IGP) în anul 2016.

„La consum, noi suntem cu felia, 4 felii pe cap de locuitor anual. Salamul de Sibiu are o ţintă ca şi target – mediu plus – trebuie să ţi-l permiţi – de aceea am prezentat anul acesta zona de feliere. Eram cam tot aşa şi înainte de obţinerea IGP – poate 3- 3,5 felii, dar suntem pe o zonă de creştere. Faptul că suntem pe creştere şi nu pe scădere pe noi ne bucură. Partea de feliate se dezvoltă foarte bine (…) Încercăm să aducem mai mulţi consumatori în zona feliatelor. Ea ne ajuta foarte mult pentru că este mai uşor pentru oameni să încerce un pacheţel de 10-14 lei, decât un baton de salam”, a adăugat Gavrilescu.

În privinţa legendei Salamului de Sibiu făcut la origine din carne de cal, şeful asociaţiei a precizat „că este o cutumă”.

„Pe vremuri nu existau aceste tipologii de membrane şi membrana cea mai bună şi cea mai rezistentă era cea de cal, maţul de cal, dar se folosea doar carne macră şi slănină de porc. Asta e ceea ce am găsit scris din vremurile respective şi din poze”, a spus preşedintele asociaţiei.

Potrivit datelor de piaţă, prezentate de Mihai Bogoi, director strategie marketing în cadrul Cris-Tim, care a citat un studiu realizat de Nielsen, piaţa de carne procesată din România se află pe un trend de creştere de 4-5 puncte procentuale la volum şi 8-9 puncte procentuale la valoare.

„În categoria Salamului de Sibiu este o uşoară scădere, deoarece consumul se adaugă într-o categorie mai economică, dar este îmbucurător că în România se consumă salam de Sibiu. La export există o cerere, iar companiile fac eforturi de a duce acest produs către comunităţile de români, dar şi către europeni. Concluzia este că se consumă salam de Sibiu în România poate că nu pe acelaşi trend de creştere cu care se consumă alte categorii, iar pârghia principală este cea a preţului”, a spus Bogoi.

Potrivit preşedintelui APSS, deficitul de proteină şi de proteină din porc, în special, pentru anul viitor este estimat la 6,4 milioane de tone la nivel mondial, însă anumite prognoze americane arată că aceste cifre s-ar putea tripla.

Salamul de Sibiu este promovat timp de trei ani (2018-2020) în România, Spania şi Italia, cu ajutorul unui grant european în valoare de 1,5 milioane de euro obţinut de Asociaţia Producătorilor de Salam de Sibiu (APSS), anul acesta fiind organizate două acţiuni în cadrul programului la târgurile de la Madrid şi Milano, iar anul viitor va fi promovat în Spania, la Barcelona, şi în Italia, la Torino.

Începând din 2018, Asociaţia Producătorilor de Salam de Sibiu, din care fac parte şase producători – Angst, Aldis, Agricola, Scandia Food, şi Reinert şi Cris-Tim – a anunţat că 1 noiembrie va deveni ” Ziua Naţională a Salamului de Sibiu”.

Salamul de Sibiu a fost recunoscut în anul 2016 cu distincţia europeană a calităţii Indicaţie Geografică Protejată (IGP), fiind primul produs românesc din categoria carne procesată.

Sursa – Agerpres / Redacor online – Daniel Țăndăreanu / Foto – Arhivă

Campania „Asumă-ți să fii sănătos!” revine pe litoral
Actualitate duminică, 10 august 2025, 14:51

Campania „Asumă-ți să fii sănătos!” revine pe litoral

Pentru al cincilea an consecutiv, campania de prevenție „Asumă-ți să fii sănătos!” a Universității de Medicină și Farmacie “Carol...

Campania „Asumă-ți să fii sănătos!” revine pe litoral
EFORIE NORD: Adolescent cu probleme medicale, salvat de la înec de salvamari
Actualitate duminică, 10 august 2025, 14:28

EFORIE NORD: Adolescent cu probleme medicale, salvat de la înec de salvamari

Un adolescent de 15 ani, din Bacău, diagnosticat cu autism și epilepsie, a fost salvat, astăzi, de la înec de către salvamarii din Eforie Nord....

EFORIE NORD: Adolescent cu probleme medicale, salvat de la înec de salvamari
IGPR: Aproape 2 tone de droguri au fost confiscate de polițiști de la începutul anului
Actualitate duminică, 10 august 2025, 12:54

IGPR: Aproape 2 tone de droguri au fost confiscate de polițiști de la începutul anului

În perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2025, au fost organizate și desfășurate 538 de acțiuni operative, pe linia combaterii traficului de droguri,...

IGPR: Aproape 2 tone de droguri au fost confiscate de polițiști de la începutul anului
ANM a emis noi avertizări de caniculă extremă, la început de săptămână
Actualitate duminică, 10 august 2025, 12:30

ANM a emis noi avertizări de caniculă extremă, la început de săptămână

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, duminică, un Cod Roșu de caniculă extremă, valabil luni și marți, în două județe, Cod...

ANM a emis noi avertizări de caniculă extremă, la început de săptămână
Actualitate duminică, 10 august 2025, 12:05

Trafic deviat pe A2 Constanța – București, din cauza unui accident rutier

Un accident rutier s-a produs, astăzi, pe autostrada A2, în zona localităţii Feteşti din judeţul Ialomiţa, anunţă Centrul Infotrafic din...

Trafic deviat pe A2 Constanța – București, din cauza unui accident rutier
Actualitate duminică, 10 august 2025, 11:54

CONSTANȚA: Accident rutier cu 6 mașini implicate, soldat cu 3 victime

Un accident rutier a avut loc, în această dimineață, pe b-dul I.C. Brădianu din municipiul Constanța, în apropiere de sediul SAJ. Accidentul...

CONSTANȚA: Accident rutier cu 6 mașini implicate, soldat cu 3 victime
Actualitate duminică, 10 august 2025, 11:41

Corul Madrigal şi Cantus Mundi, 8 evenimente la malul mării, în cadrul SEAS 2025

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Programul Național Cantus Mundi revin la malul mării cu 8 evenimente pregătite...

Corul Madrigal şi Cantus Mundi, 8 evenimente la malul mării, în cadrul SEAS 2025
Actualitate duminică, 10 august 2025, 08:23

TULCEA: Misiunea de stingere a incendiului din zona Chilia Veche, sprijinită de o navă multirol

Sâmbătă, în sprijinul forțelor terestre și aeriene implicate în misiunea de stingere a incendiului din zona localității Chilia Veche, care a...

TULCEA: Misiunea de stingere a incendiului din zona Chilia Veche, sprijinită de o navă multirol