Ascultă Radio România Constanța Live

De la scoici cu urdă, la scoici cu… leurdă. Rețete inedite, prezentate de chef Cătălin Scărlătescu, în direct la Radio Constanța

De la scoici cu urdă, la scoici cu… leurdă. Rețete inedite, prezentate de chef Cătălin Scărlătescu, în direct la Radio Constanța

Publicat de , 17 mai 2019, 11:00

„Festivalul Scoicilor” a revenit la Constanța, în Piața Ovidiu. Evenimentul gastronomic este deschis publicului între orele 11:00 și 22:00.  Chef Cătălin Scărlătescu vine cu noi rețete culinare – meniul este compus din tocănițe de midii, scoici sotate cu vin alb sau sos, de roșii, picant, cu pătrunjel şi usturoi, supe, midii pane, marinate sau tempura și …..alte delicatese. Chef Cătălin Scărlătescu ne-a oferit detalii despre eveniment, într-un interviu telefonic, în direct la Radio Constanța. 

Adelina Tocitu – A început Festivalul Scoicilor la Constanța. Ce ne recomandă chef Cătălin Scărlătescu? Ce le spunem celor care ne ascultă? Care e rețeta acestui festival?

Cătălin Scărlătescu – Rețeta acestui festival se numește Constanța, se numește constănțeni. Suntem la a IV-a ediție și nu mai am ce rețete să mai dau, că le-am dat aproape pe toate. În momentul de față constănțenii vin la mine și îmi spun „Hai să încercăm rețeta… nu știu care!“ Majoritatea dintre ei au idei, au rețete frumoase și câteva au fost și gustoase. Ieri am gătit, cel puțin 3 plite de scoici – le-am gătit după rețetele lor.

Adelina Tocitu – Ce-a fost diferit față de ce pune chef Scărlătescu de obicei?

Cătălin Scărlătescu – De exemplu, a venit o doamnă tătăroaică, care mi-a zis: „Uite, mamă, ia aici o pungă de leurdă, pe care eu am păstrat-o la congelator. Hai să facem scoici cu leurdă!“ Gândiți-vă că au fost senzaționale!

Adelina Tocitu – Deci, o dată scoici cu leurdă de la o tătăroaică…

Cătălin Scărlătescu – O dată scoici cu leurdă. Odată am făcut chiar cu urdă. A venit un cioban, că așa mi-a zis – „Eu îs cioban, machidon, am oi. Vreau să-mi pui, știi cum se fac creveții ăia saganaki cum mănâncă oamenii prin Grecia? Hai să punem urdă…“ Și am pus urdă în scoici. Ia să încercați și cu urdă, să vedeți ce bine ies!

Adelina Tocitu – Deduc din ce spuneți că Dobrogea e fascinantă. Ai ocazia să întâlnești tradiții, să întâlnești obiceiuri…

Cătălin Scărlătescu – Dobrogea este tărâmul copilăriei mele. Aici, în Dobrogea asta, e plin nu numai de români! Turci, tătari, machidoni. Sunt o grămadă de naționalități care, fiecare în felul lor, gătesc diferit. Asta face ca Dobrogea să fie mai ofertantă decât celelalte regiuni ale țării.

Adelina Tocitu – Cătălin, ce te inspiră cel mai mult în Dobrogea, ținând cont de faptul că este tărâmul copilăriei tale, că este atât de bogată, atât de frumoasă și că tradițiile și obiceiurile sunt nemaipomenite?

Cătălin Scărlătescu – Marea. Marea este locul care mă liniștește, marea este locul care mă inspiră, marea este locul care mă atrage, marea este locul care-mi place foarte, foarte mult! Dacă m-am născut aici n-am cum să nu iubesc marea.

Adelina Tocitu – Adevărul este că marea este contagioasă fie că ești născut aici, fie că vrei să o vezi de două, trei ori pe an. Îți rămâne în suflet, n-ai ce face și revii la un moment dat. Cătălin, ținând cont de faptul că suntem la mare și că venim la Festivalul Scoicilor și că acolo avem ocazia să gustăm din ce ai preparat, în special fructe de mare. Ce alte rețete din Dobrogea te inspiră pe tine?

Cătălin Scărlătescu – Deocamdată, pentru perioada 16 – 19 mai ne interesează doar scoicile, rapanele și produsele care se pot face cu ingrediente care vin din mare. În afară de asta să știți că eu, acum vreo 5 ani de zile, am demarat un proiect în care m-am dus prin curțile oamenilor.  Și nu numai prin Dobrogea, în toată țara și am încercat să scot din cuferele lor, puțin prăfuite, niște rețete mai arhaice, mai vechi, mai uitate de timp, de vreme și de oameni. Iar în Dobrogea am găsit o grămadă de lucruri fantastice, n-am cum să nu-mi aduc aminte de… cornulețele de la Fântânelele…de plăcinta de lobodă făcută de machidoni!

Adelina Tocitu – Eu am mâncat o plăcintă cu praz, extraordinară, pe la Cogealac!

Cătălin Scărlătescu – Aia e deja faimoasă. Cea de lobodă nu este atât de faimoasă ca cea cu praz!

Adelina Tocitu – Un eveniment gastronomic de care constănțenii se bucură, au ocazia să mănânce fructele de mare, specifice acestui sezon, exact cum ai spus tu! Să te întâlnească pe tine, să faceți schimb de rețete. Care e cea mai simplă manieră de a prepara scoicile acasă?

Cătălin Scărlătescu – Cea mai simplă rețetă de scoici este următoarea! Te duci la mare, te duci la dig, scoți scoicile, te duci acasă, faci un grătar și pui scoicile pe grătar. Nu faci absolut nimic, doar le pui pe grătar. Căldura le va deschide și apa de mare care e înăuntru, în scoică, o va fierbe puțin. Așa că, asta e cea mai simplă rețetă, ever!

Realizator interviu – Adelina Tocitu / Redactor online – Liviu Predescu / Foto – afiș eveniment

Piesa de patrimoniu | Volum din colecțiile Bibliotecii Județene Constanța care are pe pagina de gardă semnătura olografă a Reginei Maria
Actualitate sâmbătă, 18 octombrie 2025, 11:20

Piesa de patrimoniu | Volum din colecțiile Bibliotecii Județene Constanța care are pe pagina de gardă semnătura olografă a Reginei Maria

Nu este carte pe această lume care să nu fie valoroasă în felul său, sau care să nu transmită măcar un mesaj care să atingă inimi, se spune...

Piesa de patrimoniu | Volum din colecțiile Bibliotecii Județene Constanța care are pe pagina de gardă semnătura olografă a Reginei Maria
trafic persoane, violenta, bullying
Actualitate sâmbătă, 18 octombrie 2025, 11:05

18 octombrie – Ziua europeană de luptă împotriva traficului de persoane

Ziua europeană de luptă împotriva traficului de persoane este marcată, la 18 octombrie, în vederea creșterii nivelului de conștientizare a...

18 octombrie – Ziua europeană de luptă împotriva traficului de persoane
AUDIO | Cea de-a VII-a ediție a Crosului Mării Negre are loc astăzi
Actualitate sâmbătă, 18 octombrie 2025, 10:41

AUDIO | Cea de-a VII-a ediție a Crosului Mării Negre are loc astăzi

Cea de-a VII-a ediție a Crosului Mării Negre are loc astăzi, între orele 10:00 – 14:00, pe Plaja Modern din Constanța. Activitatea își...

AUDIO | Cea de-a VII-a ediție a Crosului Mării Negre are loc astăzi
Expoziția „Muzicieni români în arhiva fostei Securități” a fost vernisată la Tulcea
Actualitate sâmbătă, 18 octombrie 2025, 10:37

Expoziția „Muzicieni români în arhiva fostei Securități” a fost vernisată la Tulcea

Tulcenii pot descoperi, până pe 7 noiembrie 2025, o parte mai puțin cunoscută a istoriei muzicii românești, la expoziția foto-documentară...

Expoziția „Muzicieni români în arhiva fostei Securități” a fost vernisată la Tulcea
Actualitate sâmbătă, 18 octombrie 2025, 10:02

Explozie în Capitală/ DSU: O persoană în stare gravă, transportată la un spital din Austria

O persoană rănită în explozia care s-a produs vineri la blocul de pe Calea Rahovei, cu arsuri extinse și multiple traumatisme, este...

Explozie în Capitală/ DSU: O persoană în stare gravă, transportată la un spital din Austria
Actualitate sâmbătă, 18 octombrie 2025, 09:44

Controversatul medic pneumolog Flavia Groșan, în comă profundă la ATI

Medicul pneumolog Flavia Groșan, care și-a dobândit notorietatea prin afirmații controversate făcute în pandemie, a fost internată în secția...

Controversatul medic pneumolog Flavia Groșan, în comă profundă la ATI
Actualitate vineri, 17 octombrie 2025, 20:46

CNAIR: Rovinieta și taxa de pod, indisponibile online până duminică dimineața

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere informează utilizatorii rețelei de drumuri naționale, drumuri expres și...

CNAIR: Rovinieta și taxa de pod, indisponibile online până duminică dimineața
Actualitate vineri, 17 octombrie 2025, 18:02

CONSTANȚA: Din data de 27 octombrie, locuitorii racordați la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică rămân fără apă caldă

Locuitorii municipiului Constanța, racordați la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică, vor rămâne fără apă caldă la...

CONSTANȚA: Din data de 27 octombrie, locuitorii racordați la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică rămân fără apă caldă