Ascultă Radio România Constanța Live

TULCEA: Ghidul de înfiinţare a punctelor de gastronomie locală a fost finalizat

TULCEA: Ghidul de înfiinţare a punctelor de gastronomie locală a fost finalizat

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 21 noiembrie 2018, 11:24

Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23 a finalizat, în parteneriat cu Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Ghidul de înfiinţare a punctelor de gastronomie locală, în baza căruia bucătăriile gospodăriilor din comunităţile izolate ale Deltei Dunării se pot transforma în furnizori de servicii locale tradiţionale.

Co-fondatorul asociaţiei, Teodor Frolu, a declarat că ghidul, aprobat de ANSVSA, cuprinde regulile de funcţionare a punctelor de gastronomie locală (PGL) şi actele normative care stabilesc aceste reguli şi va fi promovat în această iarnă.

‘A durat aproape un an elaborarea ghidului, pentru că pe de o parte ghidul trebuie să fie uşor de aplicat, dar în acelaşi timp trebuie să ţinem cont şi de ceea ce numim în general securitate alimentară’, a afirmat Frolu.

Punctele de gastronomie sunt de fapt bucătării tradiţionale care pot să funcţioneze ca furnizori de servicii locale tradiţionale, potrivit sursei.

‘Până acum, conform legii, un borş de peşte la ceaun nu se putea face, nu era legal. Acum se poate face, respectând câteva reguli minimale. Trebuie să ai acces la apă, ceea ce nu înseamnă neapărat acces la o reţea de apă. Sunt lucruri de bun simţ funcţionale care creează baza legală prin care pe de o parte poţi să funcţionezi, dar în acelaşi timp pot să fie şi finanţate, adică poţi să-ţi faci un cuptor tradiţional în curte pe fonduri europene’, a mai spus co-fondatorul Asociaţiei Ivan Patzaichin-Mila 23.

De mai mulţi ani, această asociaţie pledează public pentru simplificarea legislaţiei care le permite oamenilor să-şi transforme legal bucătăriile gospodăriilor în PGL.

În luna august a anului 2015, asociaţia a organizat un tur gastronomic în satul Mila 23, în baza căruia a fost dezvoltată o bucătărie de vară tradiţională care reprezintă un model de funcţionare pentru alte familii.

Anul trecut, ANSVSA a anunţat modificarea Ordinului nr. 111/2008 privind condiţiile de înfiinţare a PGL, puncte care răspund cerinţelor de înfiinţare a unităţilor de alimentaţie publică de tip familial şi care oferă produse alimentare specifice diverselor zone geografice din România, cu respectarea normelor şi condiţiilor de igienă, astfel încât alimentele să fie sigure, iar sănătatea consumatorilor să nu aibă de suferit.

Sursa – agerpres

CONSTANȚA: Șofer urmărit de polițiști, prins după ce a produs un accident
Ştiri duminică, 12 octombrie 2025, 12:26

CONSTANȚA: Șofer urmărit de polițiști, prins după ce a produs un accident

La data de 11 octombrie a.c., în jurul orei 23.30, polițiști din cadrul Serviciului Municipal de Siguranță Rutieră, aflându-se în exercitarea...

CONSTANȚA: Șofer urmărit de polițiști, prins după ce a produs un accident
AUDIO | Peste 3.000 de copii și tineri s-au bucurat de evenimentele KINOdiseea de la Tulcea
Ştiri duminică, 12 octombrie 2025, 11:50

AUDIO | Peste 3.000 de copii și tineri s-au bucurat de evenimentele KINOdiseea de la Tulcea

KINOdiseea, cel mai mare festival de film pentru publicul tânăr din Europa Centrală şi de Sud-Est, s-a desfăşurat la Tulcea, în perioada...

AUDIO | Peste 3.000 de copii și tineri s-au bucurat de evenimentele KINOdiseea de la Tulcea
Piesa de patrimoniu | Povestea balanței descoperite de arheologul Tiberiu Potârniche la Capidava
Ştiri duminică, 12 octombrie 2025, 11:33

Piesa de patrimoniu | Povestea balanței descoperite de arheologul Tiberiu Potârniche la Capidava

Un instrument de măsurare a greutății, o balanță mai exact, descoperită in situ, în anul 2008, la Capidava, este subiectul de astăzi al...

Piesa de patrimoniu | Povestea balanței descoperite de arheologul Tiberiu Potârniche la Capidava
MURFATLAR: Incendiu în bucătăria unui restaurant
Ştiri duminică, 12 octombrie 2025, 11:01

MURFATLAR: Incendiu în bucătăria unui restaurant

Un incendiu a izbucnit duminică dimineață în bucătăria unui restaurant situat pe Aleea Trandafirilor, nr. 2, din orașul Murfatlar. La fața...

MURFATLAR: Incendiu în bucătăria unui restaurant
Ştiri duminică, 12 octombrie 2025, 10:53

Trenul direct Kiev – București și retur a intrat în circulație

Începând cu data de 10 octombrie, a fost introdus în circulație trenul direct pe ruta Kiev – Ungheni – București Nord și retur. Noua...

Trenul direct Kiev – București și retur a intrat în circulație
Ştiri duminică, 12 octombrie 2025, 10:23

IAȘI: Peste 110.000 de pelerini s-au rugat la racla Sfintei Cuvioase Parascheva

De la începerea pelerinajului de la Iași, din 8 octombrie, peste 110.000 de credincioși s-au rugat la racla Sfintei Parascheva, care a fost...

IAȘI: Peste 110.000 de pelerini s-au rugat la racla Sfintei Cuvioase Parascheva
Ştiri duminică, 12 octombrie 2025, 09:39

O nouă ediție a Programului „Școli și Grădinițe Prietenoase cu Natura”, derulat de SOR

Societatea Ornitorologică Română anunță lansarea celei de-a 10-a ediții a programului „Școli și grădinițe prietenoase cu natura”, o...

O nouă ediție a Programului „Școli și Grădinițe Prietenoase cu Natura”, derulat de SOR
Ştiri duminică, 12 octombrie 2025, 09:38

Fregata „Regina Maria”, final de misiune NATO în Marea Mediterană

Fregata „Regina Maria” (F-222) a intrat, săptămâna trecută, în portul elen Souda, din Insula Creta, pentru refacerea capacității de luptă...

Fregata „Regina Maria”, final de misiune NATO în Marea Mediterană