Ascultă Radio România Constanța Live

TULCEA: Ghidul de înfiinţare a punctelor de gastronomie locală a fost finalizat

TULCEA: Ghidul de înfiinţare a punctelor de gastronomie locală a fost finalizat

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 21 noiembrie 2018, 11:24

Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23 a finalizat, în parteneriat cu Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Ghidul de înfiinţare a punctelor de gastronomie locală, în baza căruia bucătăriile gospodăriilor din comunităţile izolate ale Deltei Dunării se pot transforma în furnizori de servicii locale tradiţionale.

Co-fondatorul asociaţiei, Teodor Frolu, a declarat că ghidul, aprobat de ANSVSA, cuprinde regulile de funcţionare a punctelor de gastronomie locală (PGL) şi actele normative care stabilesc aceste reguli şi va fi promovat în această iarnă.

‘A durat aproape un an elaborarea ghidului, pentru că pe de o parte ghidul trebuie să fie uşor de aplicat, dar în acelaşi timp trebuie să ţinem cont şi de ceea ce numim în general securitate alimentară’, a afirmat Frolu.

Punctele de gastronomie sunt de fapt bucătării tradiţionale care pot să funcţioneze ca furnizori de servicii locale tradiţionale, potrivit sursei.

‘Până acum, conform legii, un borş de peşte la ceaun nu se putea face, nu era legal. Acum se poate face, respectând câteva reguli minimale. Trebuie să ai acces la apă, ceea ce nu înseamnă neapărat acces la o reţea de apă. Sunt lucruri de bun simţ funcţionale care creează baza legală prin care pe de o parte poţi să funcţionezi, dar în acelaşi timp pot să fie şi finanţate, adică poţi să-ţi faci un cuptor tradiţional în curte pe fonduri europene’, a mai spus co-fondatorul Asociaţiei Ivan Patzaichin-Mila 23.

De mai mulţi ani, această asociaţie pledează public pentru simplificarea legislaţiei care le permite oamenilor să-şi transforme legal bucătăriile gospodăriilor în PGL.

În luna august a anului 2015, asociaţia a organizat un tur gastronomic în satul Mila 23, în baza căruia a fost dezvoltată o bucătărie de vară tradiţională care reprezintă un model de funcţionare pentru alte familii.

Anul trecut, ANSVSA a anunţat modificarea Ordinului nr. 111/2008 privind condiţiile de înfiinţare a PGL, puncte care răspund cerinţelor de înfiinţare a unităţilor de alimentaţie publică de tip familial şi care oferă produse alimentare specifice diverselor zone geografice din România, cu respectarea normelor şi condiţiilor de igienă, astfel încât alimentele să fie sigure, iar sănătatea consumatorilor să nu aibă de suferit.

Sursa – agerpres

Răzvan Cuc, fost ministru al Transporturilor, reținut pentru complicitate la dare de mită
Ştiri marți, 16 decembrie 2025, 17:58

Răzvan Cuc, fost ministru al Transporturilor, reținut pentru complicitate la dare de mită

Fostul ministru al Transporturilor Alexandru-Răzvan Cuc a fost reținut, marți, de procurorii anticorupție într-un dosar în care este acuzat de...

Răzvan Cuc, fost ministru al Transporturilor, reținut pentru complicitate la dare de mită
Judecătorul care a făcut dezvăluiri în documentarul Recorder a promovat interviul de la CSM și va deveni procuror
Ştiri marți, 16 decembrie 2025, 17:55

Judecătorul care a făcut dezvăluiri în documentarul Recorder a promovat interviul de la CSM și va deveni procuror

Judecătorul Laurențiu Ionel Beșu, care a făcut dezvăluiri în documentarul Recorder, a promovat marți interviul susținut la Consiliul Superior...

Judecătorul care a făcut dezvăluiri în documentarul Recorder a promovat interviul de la CSM și va deveni procuror
Problemele de pe litoralul românesc, dezbătute cu reprezentantul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului
Ştiri marți, 16 decembrie 2025, 17:49

Problemele de pe litoralul românesc, dezbătute cu reprezentantul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului

Timp de două zile, la Constanța, operatori de plaje și agenți economici membri RESTO s-au întâlnit cu Secretarul de Stat din Ministerul...

Problemele de pe litoralul românesc, dezbătute cu reprezentantul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului
UPDATE / Protestul CT BUS continuă și în cursul zilei de miercuri. Au fost scrise mai multe demisii
Ştiri marți, 16 decembrie 2025, 16:42

UPDATE / Protestul CT BUS continuă și în cursul zilei de miercuri. Au fost scrise mai multe demisii

UPDATE În urmă cu scurt timp, directorul Fănel Popa a anunțat că nu-și va da demisia din funcție. Mai multe surse din cadrul CT BUS au...

UPDATE / Protestul CT BUS continuă și în cursul zilei de miercuri. Au fost scrise mai multe demisii
Ştiri marți, 16 decembrie 2025, 16:24

„Spectacol de Crăciun”, pe scena Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”

Miercuri, 17 decembrie, începând cu ora 18:00, scena Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” va vibra în acord cu...

„Spectacol de Crăciun”, pe scena Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”
Ştiri marți, 16 decembrie 2025, 16:03

CONSTANȚA: Polițiștii și jandarmii au intervenit în cazul protestului CT BUS

Astăzi, în jurul orei 13.45, polițiști din cadrul Poliției municipiului Constanța – Secția 4, au fost sesizați prin apel 112, de către...

CONSTANȚA: Polițiștii și jandarmii au intervenit în cazul protestului CT BUS
Ştiri marți, 16 decembrie 2025, 15:42

130 de ani de la inaugurarea Podului peste Dunăre de la Cernavodă, celebrați printr-o expoziție și lansare de carte

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) împreună cu Asociația Filateliștilor „Tomis” Constanța organizează vineri,...

130 de ani de la inaugurarea Podului peste Dunăre de la Cernavodă, celebrați printr-o expoziție și lansare de carte
Ştiri marți, 16 decembrie 2025, 15:06

AUDIO | A fost lansat volumul „Gustul Dobrogei / Taste of Dobruja”, o lucrare dedicată gastronomiei tradiționale

Institutul Național al Patrimoniului a lansat, la Muzeul de Artă Populară Constanța, volumul „Gustul Dobrogei / Taste of Dobruja”, o lucrare...

AUDIO | A fost lansat volumul „Gustul Dobrogei / Taste of Dobruja”, o lucrare dedicată gastronomiei tradiționale