Ascultă Radio România Constanța Live

„Un sandviș poate conține și 47 de E-uri!“ De ce este important să citim cu atenție eticheta unui produs și cum ne pot îmbolnăvi aditivii alimentari

„Un sandviș poate conține și 47 de E-uri!“ De ce este important să citim cu atenție eticheta unui produs și cum ne pot îmbolnăvi aditivii alimentari

Publicat de , 20 octombrie 2018, 21:06

Atenţie la numărul de E-uri din produsele pe care le cumpărăm! Este sfatul medicilor și al specialiștilor în industrie alimentară, care ne recomandă să citim cu atenţie etichetele produselor, iar în cazul în care numărul de aditivi este prea mare, să renunțăm la a le mai cumpăra. Ei atrag atenția că un consum ridicat de alimente și băuturi cu conținut ridicat de aditivi poate fi extrem de periculos pentru sănătate. Reacțiile alergice, astmul, tulburările gastrice și de concentrare, cu posibilitatea apariției ADHD-ului, se află pe lista riscurilor la care ne supunem consumând produse cu multe E-uri.

  • Redactor: Alina Enache

Subiectul a fost detaliat pe larg, săptămâna aceasta, în emisiunea „Stil de viață“, de la Radio Constanța. Invitații lui Adrian Doroșconf. univ. dr. Mihaela Constandache, specialist în industria alimentară, și Sorin Mierlea, președintele Asociației InfoCons, de protecție a drepturilor consumatorilor, au vorbit despre cum putem limita consumul acestor aditivi, de ce este important să citim cu atenția eticheta unui produs și care sunt efectele E-urilor asupra sănătății.

Aditivii alimentari au apărut prima dată ca o necesitate pentru conservarea produselor alimentare pe o perioadă cât mai lungă de timp. „Ulterior, au fost utilizați și în alte scopuri, cum ar fi ameliorarea proprietăților psiho-senzoriale ale alimentelor, corectarea valorii nutritive, dar și pentru buna desfășurare a unor produse tehnologice“, explică Mihaela Constandache, specialist în industrie alimentară. Printre cele mai folosite E-uri de numără cele utilizate pentru creșterea valorii estetice a produselor alimentare –  coloranții, aromatizanții, amelioratorii de gust – îndulcitorii și acidifianții – și amelioratorii de textură, care asigură buna desfășurare a proceselor tehnologice.


„Un sandviș poate conține 47 de E-uri“


Potrivit ultimelor date, în prezent, în industria alimentară sunt folosiți peste 1.500 de astfel aditivi şi conservanţi. Mezelurile, băuturile carbogazoase, margarina, îngheţata și dulciurile se numără printre produsele cu cele mai multe E-uri în compoziţie.

Sorin Mierlea, președintele Organizației pentru Protecția Consumatorilor InfoCons, spune că inclusiv tradiționalul sandviș pe care îl pregătim copiilor poate ajunge să conțină o cantitate foarte mare de E-uri, dacă nu suntem atenți la produsele pe care le cumpărăm. „Un sandviș poată să ajungă până la 47 de E-uri“, atrage atenția Sorin Mierlea.

Specialiștii ne sfătuiesc să fim foarte atenți la cantitatea de E-uri pe care o introducem zilnic în organism, pentru că nu doar mâncarea poate conţine substanţe periculoase, ci și produsele cosmetice. „Ceea ce aș vrea să atrag atenția este că orice substanță pe acest Pământ într-o cantitate este medicament, iar într-o altă cantitate este otravă, așa că trebuie să fim foarte atenți! Problema E-urior este că, din păcate, pe teritoriul României și în spațiul estic al Uniunii Europene, dar cu preponderență în România, avem această problemă în care companiile producătoare importatoare vin și completează cu foarte mulți aditivi, coloranți și conservanți produsele“, atrage atenția Sorin Mierlea.

Aditivii în cantități mari sunt periculoși atât pentru adulți, dar mai ales pentru copii. „De 28 de ani, pe teritoriul României nu s-a făcut nicio analiză care să fie făcută publică, cu privire la dozajul acestor  E-uri – dacă sunt în limita admisă maximă, conform reglementărilor naționale și europene, sau dacă se găsesc produse alimentare în raft care pe etichetă să aibă, de exemplu, 3 E-uri, și în componență să aibă 7 E-uri. O mistificare a produsului duce consumatorul român la neîncredere, la o temere. De cealaltă parte, i-aș îndemna pe toți consumatorii ca, în momentul în care decid să cumpere un produs, să se uite pe etichetă, să o citească, iar dacă văd mai mult de 4 – 5 produse ca și ingredient în cadrul produsului respectiv, pe care nu le înțeleg, să lase în raft produsul respectiv și să aleagă altul“, spune Sorin Mierlea.

Așadar, dacă eticheta conține denumiri ce nu ne sunt familiare, este mai bine să renunțăm la acel produs – ne sfătuiesc specialiștii, întrucât etichetele produselor ne arată încărcătura calorică a alimentelor, nu și cantitatea de aditivi alimentari și, mai ales, care este doza maximă admisă. În acest caz, cum ne putem asigura că nu transformăm hrana în otravă?

„Nu ne putem asigura în niciun fel, trebuie să avem încredere în declarația pe proprie răspundere a producătorului sau a comerciantului, dar care, dacă cumva a mințit, se consideră de către autoritățile din România nu că este un produs fals, ci că este un produs neconform și are o amendă care este nesemnificativă, ceea ce înseamnă că, până la urmă, susceptibilitatea de a avea produse care nici nu știi ce sunt este destul de mare. Din această perspectivă, încerc să trag un semnal de alarmă ca autoritățile să ne facă și nouă publice controalele pe care le fac și, mai ales, să înceapă un set de analize, din care să vedem dacă toate E-urile sunt în dozajul respectat, în conformitate cu legislația națională și europeană, iar dacă nu sunt, să aflăm care sunt măsurile luate“, spune Sorin Mierlea.

Recomandarea specialiștilor este să citim eticheta cu atenție, mai ales când cumpărăm produse pentru consumul copiilor sau al bătrânilor. „Dacă ne-am uni și-am citi eticheta fiecare dintre noi, iar ceea ce nu înțelegem să lăsăm în raft, în maxim șase luni de zile acele produse ar dispărea“, este de părere Sorin Mierlea.


Trei dintre cele mai periculoase E-uri și efectele lor asupra sănătății


În 2013, Autoritatea Europeană privind Siguranța Alimentară a decis să reducă doza permisă pentru 3 aditivi alimentari, pe motiv că expunerea la aceștia este foarte înaltă. Este vorba despre E104, E110 şi E124. De ce sunt periculoase aceste E-uri pentru sănătate și ce efecte pot  produce, ne-a explicat  conf. univ. dr. ing. Mihaela Constandache.

Conform specialistului, E 104 este un colorant care se găsește în compoziția multor produse alimentare de pe piață – conserve din fructe, din roșii, produse de cofetărie, produse fine de patiserie, brânză topită, sosuri, condimente, pastă de crustacee, de pește, crustacee semipreparate, icre, carne, pește, băuturi, inclusiv anumite sortimente de vinuri aromate și de cidru. „Din păcate, riscurile la care ne supunem consumând alimente care depășește doza zilnică admisă sunt destul de mari. Sunt foarte multe organizații internaționale care recomandă eliminarea din dieta copiilor a acestui aditiv alimentar. Riscurile ar putea fi: apariția anumitor fenomene alergice cutanate, astmul bronșic, reacții de intoleranță asemănătoare cu cele date de aspirină, migrene, voalarea vederii. Acesta este și motivul pentru care acest aditiv este absolut interzis în state precum Australia, Japonia, Norvegia, SUA“, spune Mihaela Constandache.

Aditivul  E 110, galben – portocaliu, este destul de răspândit în produsele alimentare, produsele fine de patiserie – cofetărie, deserturi, băuturi aromatice nealcoolice, gemuri, paste de fructe, marmalade, în vinuri tip bitter. „Ca și potențial risc la care ne supunem prin consumul acestor alimente, ar putea fi menționate o serie de alergii și reacții de intoleranță alimentară asemănătoare celor produse de aspirină – tulburări gastrice, vomă, edeme, prurit, congestii nazale, astm, spasme vasculare. Din păcate, poate să acționeze și asupra enzimelor, prin blocarea anumitor enzime digestive. Asta înseamnă că există potential ca factorii nutritivi din alimente să nu fie valorificați de către organism și, nu în ultimul rând, au fost studii care au demonstrat inclusiv caracterul potențial cancerigen. Poate dezvolta tumori la rinichi, motiv pentru care și acest colorant este absolut interzis în alimentația copiilor“, spune conf. univ. dr. Mihaela Constandache.

E 124 este un colorant roșu, pe care îl găsim băuturi aromatice, nealcoolice, deserturi, produse fine de cofetărie, băuturi de tip bitter, paste de fructe. „Riscurile sunt de natură alergică, se pot dezvolta diferite intoleranțe alimentare, există riscul dobândirii de astm bronșic, și la fel ca în cazul celorlalte două, există studii care au identificat un potențial cancerigen, poate să conducă la apariția unor tumori ale glandei tiroide. Ca și alți coloranți întâlniți mai ales în băuturile răcoritoare, pot produce sindromul de hiperactivitate. Acest lucru ar trebui să ne atragă atenția în special nouă, părinților, deoarece nu se recomandă a fi administrate copiilor și pot conduce inclusiv la deficiență de concentrare, cu posibilitatea apariției apariției ADHD-ului“, atrage atenția specialistul în industrie alimentară.


„Radar“ pentru E-uri. Aplicația care-ți arată cât de periculos este un aliment pentru sănătate


Asociația pentru Protecția Consumatorului InfoCons a dezvoltat o aplicație gratuită prin intermediul căreia putem fi informați despre conținutul de aditivi din alimente. Cum funcționează aceasta, a explicat Sorin Mierlea, președintele InfoCons, în cadrul emisiunii „Stil de viață“, de la Radio Constanța.

Aplicația ne permite să scanăm codul de bare. Dacă produsul se află în baza de date, acesta este identificat, iar pe ecranul telefonului vom vedea afișat numele produsului, al producătorului, ingredientele, afișate într-un mod cât mai citeț. Aditivii sunt prezentați separat și detaliat, astfel încât putem afla dacă au contraindicații, efecte adverse și dacă produsul poate fi consumat și de către copii.

Aplicația ne spune și cât sport trebuie să facem pentru a consuma caloriile pe care le conține produsul respectiv, unde poate fi reciclat ambalajul, dar și unde putem depune o reclamație în cazul în care suntem nemulțumiți de calitatea sa.

EXIT-POLL: George Simion – 30%, Crin Antonescu, Nicușor Dan – 23% (AVANGARDE)/ George Simion – 33%, Crin Antonescu – 22,9% (CURS)
Actualitate duminică, 4 mai 2025, 21:25

EXIT-POLL: George Simion – 30%, Crin Antonescu, Nicușor Dan – 23% (AVANGARDE)/ George Simion – 33%, Crin Antonescu – 22,9% (CURS)

Primul tur al alegerilor prezidențiale s-a încheiat la ora 21.00. La vot s-au prezentat peste 9.500.000 de români, fiind depășit pragul de 53%....

EXIT-POLL: George Simion – 30%, Crin Antonescu, Nicușor Dan – 23% (AVANGARDE)/ George Simion – 33%, Crin Antonescu – 22,9% (CURS)
CONSTANȚA: Peste 1.000 de alegători din județ au votat cu documente noi de identitate
Actualitate duminică, 4 mai 2025, 19:21

CONSTANȚA: Peste 1.000 de alegători din județ au votat cu documente noi de identitate

Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Constanța anunță că 1.011 acte de identitate noi au fost eliberate, sâmbătă și duminică,...

CONSTANȚA: Peste 1.000 de alegători din județ au votat cu documente noi de identitate
TULCEA: Peste 300 de acte de identitate noi, eliberate alegătorilor din județ
Actualitate duminică, 4 mai 2025, 18:59

TULCEA: Peste 300 de acte de identitate noi, eliberate alegătorilor din județ

Serviciul Judeţean de Evidenţă a Persoanelor din Tulcea a eliberat sâmbătă şi duminică, până la ora 16.00, peste 300 de acte de identitate...

TULCEA: Peste 300 de acte de identitate noi, eliberate alegătorilor din județ
alegeri, vot, stampila
Actualitate duminică, 4 mai 2025, 17:13

Turiștii aflați în minivacanță pe litoral au stat la coadă ca să voteze

Prezența crescută la vot în stațiunile de pe litoral a determinat BEJ Constanța să suplimenteze numărul de buletine de vot. La secția de...

Turiștii aflați în minivacanță pe litoral au stat la coadă ca să voteze
Actualitate duminică, 4 mai 2025, 16:32

CONSTANȚA: Planul Roșu, dezactivat. Circulația feroviară a fost reluată

Planul Roșu de Intervenție, în urma accidentului feroviar produs în Gara Constanța și soldat cu 28 de persoane rănite, a fost dezactivat la...

CONSTANȚA: Planul Roșu, dezactivat. Circulația feroviară a fost reluată
Actualitate duminică, 4 mai 2025, 14:45

FOTO – VIDEO | Accident feroviar în Gara Constanța. 11 persoane au ajuns la spital

UPDATE: Un număr de 11 persoane, printre care 3 copii, au ajuns la spital în urma accidentului feroviar care a avut loc duminică în Gara...

FOTO – VIDEO | Accident feroviar în Gara Constanța. 11 persoane au ajuns la spital
Actualitate duminică, 4 mai 2025, 14:27

Județul CONSTANȚA: Numărul buletinelor de vot a fost suplimentat din nou

Biroul Electoral Județean nr. 14 Constanța a decis să suplimenteze numărul de buletine de vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale....

Județul CONSTANȚA: Numărul buletinelor de vot a fost suplimentat din nou
Actualitate duminică, 4 mai 2025, 14:03

Prezidențiale2025/ Expert Forum: Cele mai multe sesizări – legate de continuarea campaniei electorale, postarea buletinelor de vot

Coaliția VotCorect a primit duminică, până la ora 12:00, peste 100 de apeluri de la observatori și cetățeni, iar cele mai multe sesizări sunt...

Prezidențiale2025/ Expert Forum: Cele mai multe sesizări – legate de continuarea campaniei electorale, postarea buletinelor de vot