Ascultă Radio România Constanța Live

Cozonacul, atestat din perioada neolitică

Cozonacul, atestat din perioada neolitică

Publicat de Adrian Băncilă, 8 aprilie 2018, 15:47

Cozonacul a fost atestat în istorie încă din neolitic, dar forma rafinată și pufoasă a acestei prăjituri de sărbătoare a fost consacrată în epoca modernă când pâinea dospită și îndulcită a fost îmbogățită cu arome, fructe confiate și miez de nucă.

De la pâinea dospită îndulcită din Egiptul antic și până la celebra replica a Mariei Antoaneta, istoria cozonacului a marca sărbătorile de-a lungul vremii, iar primele vestigii ale îndrăgitului desert datează din neolitic, am aflat de la istoricul Laura Stroe.

„În neolitic a fost descoperită o formă rudimentară de cozonac și se presupune că este prima apariție a acestei prăjituri pe care noi o savurăm astăzi ori de câte ori avem ocazia. Ceva mai târziu, acum 4.000 de ani, în Egipt niște desene au atestat că egiptenii au cochetat puțin cu acest cozonac, oricum ei descoperiseră drojdia, deci pâinea dospită, au pus îndulcitor (miere de albine sau fructe) în cozonac. A apărut forma aceasta și la greci, ei având din belșug miere de albine au îndulcit această pâine dospită și a avut nota de cozonac. Romanii au furat drojdia de la greci și au îmbunătățit rețeta de cozonac pentru că au introdus foarte mult fructe confiate în cozonac și au făcut două feluri: unul pentru zei și unul pentru muritorii de rând. Mai târziu, Evul Mediu, deși nu a fost atât de fastuos și de bogat ca Antichitatea, a marcat totuși istoria cozonacului. În acele timpuri, cozonacul era făcut din foarte multe fructe confiate, iar coca era mult mai uscată ca să țină mai mult prăjitura. Pe la 1700 apare rețeta cozonacului într-o carte de bucate în Marea Britanie. Mai târziu, Maria Antoaneta are replica celebră despre cozonac pe care mulți o știm și o luăm ca pe ceva comic, deși la momentul acela a fost chiar tragic. Atunci când a fost înștiințată că oamenii nu au ce mânca, nu au pâine, ea a spus celebra replică «Dacă nu au pâine, să mănânce cozonac!»“

Nicio nație nu poate revendica rețeta cozonacului ca fiind în totalitate a sa, aceasta fiind îmbogățit după gustul și specificul fiecărei țări!

„Cozonacul este specific și bulgarilor și seaman foarte mult cu cozonacul românesc, se și numește «cozunac», este cozonacul italian «Panettone» care totuși vine de pe partea occidentală și seaman puțin cu cel britanic, are fructe confiate sau diverse creme de ciocolată sau de fructe. “

Nouă, românilor ne place cozonacul pufos, cu cremă de nucă și cacao, câteva bucățele de rahat sau cu ce mai mai dorește gospodina să adauge.

Redactor: Monica Cruceanu Comșa

CONSTANȚA: Grădinița „Steluțele Mării” intră în reabilitare completă
Ştiri marți, 17 iunie 2025, 08:51

CONSTANȚA: Grădinița „Steluțele Mării” intră în reabilitare completă

Săptămâna trecută, echipele de constructori au început efectiv lucrările pe șantier, în urma semnării contractului de execuție de către...

CONSTANȚA: Grădinița „Steluțele Mării” intră în reabilitare completă
Farul Constanţa l-a transferat pe „Cămătaru”
Ştiri marți, 17 iunie 2025, 08:38

Farul Constanţa l-a transferat pe „Cămătaru”

Echipele de fotbal Farul Constanţa şi Aerostar Bacău au ajuns la un acord privind transferul jucătorului Nicolas Constantinescu la formaţia de...

Farul Constanţa l-a transferat pe „Cămătaru”
Ultimul meci al tricolorilor la EURO – U21
Ştiri marți, 17 iunie 2025, 08:27

Ultimul meci al tricolorilor la EURO – U21

După două înfrângeri la limită în fața unor forțe ale Europei, Italia (0-1) și Spania (1-2), tricolorii antrenați de Daniel Pancu vor...

Ultimul meci al tricolorilor la EURO – U21
Pentru tricolorii U19 urmează meciul decisiv de calificare
Ştiri marți, 17 iunie 2025, 08:17

Pentru tricolorii U19 urmează meciul decisiv de calificare

Selecţionata României a fost învinsă de formaţia Spaniei, deţinătoarea titlului, cu 3-1 (1-0), luni seara, la Voluntari, într-un meci din...

Pentru tricolorii U19 urmează meciul decisiv de calificare
Ştiri marți, 17 iunie 2025, 06:57

Vremea devine călduroasă în Dobrogea și pe litoral

Marți, vremea devine călduroasă în partea continentală a regiunii, cu valori ce vor atinge 32 de grade, iar la malul mării se vor înregistra...

Vremea devine călduroasă în Dobrogea și pe litoral
Ştiri luni, 16 iunie 2025, 20:02

Prognoza meteo în Dobrogea și pe litoral

În următoarele două săptămâni, vremea în Dobrogea va fi predominant frumoasă, cu temperaturi ridicate.  Potrivit prognozei ANM pentru...

Prognoza meteo în Dobrogea și pe litoral
Ştiri luni, 16 iunie 2025, 19:15

Expoziția MINA Constanța „Oglinda frumuseții! De la simplitatea femeii la divinitatea zeiţei în Antichitate”, venisată la Palatul Culturii din Iași

Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa şi în parteneriat cu Palatul Culturii...

Expoziția MINA Constanța „Oglinda frumuseții! De la simplitatea femeii la divinitatea zeiţei în Antichitate”, venisată la Palatul Culturii din Iași
Ştiri luni, 16 iunie 2025, 18:09

Sebastian Burduja: „Nu vine apocalipsa în sectorul energetic” de la 1 iulie. Cu cât vor crește facturile?

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a explicat cu cât se vor scumpi facturile la curentul electric după data de 1 iulie, când va expira...

Sebastian Burduja: „Nu vine apocalipsa în sectorul energetic” de la 1 iulie. Cu cât vor crește facturile?