Ascultă Radio România Constanța Live

Rețetă mediteraneană de MIEL la cuptor

Rețetă mediteraneană de MIEL la cuptor

Publicat de Arantxa Catană, 6 aprilie 2018, 13:47

Dincolo de semnificaţia religioasă, Sărbătorile Pascale sunt şi un prilej de etalare a talentului gastronomic. Fiecare gospodină are o reţetă deosebită, iar noi vă oferim încă una, aflată de la un specialist în bucătărie: chef Răzvan Cruceanu.  

Ideea pentru materialul de faţă ne-a venit ascultându-l, zilele acestea, pe un coleg, cum elogia un miel la cuptor mâncat în urmă cu aproape 10 ani.

Colegul nostru nu este, nicidecum, genul gurmand, aşa că superlativele folosite în descrierea unei fripturi ne-au convins că merită efortul de a-l găsi, după un deceniu, pe bucătarul responsabil de o asemenea performanţă.

Şi am reuşit, iar chef Răzvan Cruceanu a fost de acord să ne împărtăşească secretele sale de meşter în bucătărie şi să ne spună reţeta care l-a impresionat pe colegul nostrum.

Chef Răzvan Cruceanu: O reţetă clasică, se foloseşte în majoritatea zonelor mediteraneene. Ne trebuie o pulpă de miel, bine uscată, o ştergem cu şerveţele din acelea de bucătărie, din hârtie. Se unge cu ulei de măsline, se presară sare, piper, puţin cimbru. Într-o tavă punem rădăcinoase, morcov, ceapă, usturoi puţin zdrobit, iar ceapa doar tăiată în patru şi nu neapărat decojită. Le presărăm pe acestea cu puţin ulei de măsline şi sare, punem pulpa şi nişte crenguţe de rozmarin.

Cuptorul îl preîncălzim la 220 de grade (la foc mare), introducem mielul, îl lăsăm 30 de minute, îl întoarcem pe partea cealaltă, dăm cuptorul mai încet, la 170 de grade şi mai lăsăm pentru încă cel mult 60 de minute, în funcţie de cum preferă fiecare, mai în sânge sau mai bine făcut.

Apoi, scoatem tava din cuptor, o acoperim cu o folie de aluminiu, lăsăm vreo 15 minute să se odihnească şi, apoi… POFTĂ BUNA!

Reporter: Nu trebuie ţinută înainte în baiţ pulpa de miel?  

Chef Răzvan Cruceanu: Dacă este o carne de calitate, eu nu sunt pentru ţinerea în baiţ, deoarece schimbă gustul natural al cărnii.

Reporter: Şi cum ne dăm seama că este un miel de calitate?

Chef Răzvan Cruceanu: Cel mai bine ar fi să îl vedem viu, să nu fie foarte mic, să aibă cel puţin 10-12 kilograme, carnea să arate bine, să fie roz, să nu fie aţoasă, să nu conţină prea multe pieliţe, să fie bine curăţată, să miroasă a proaspăt.

Reporter: Spuneţi-ne, vă rog, un secret pentru gospodine. Un secret al unui chef!

Chef Răzvan Cruceanu: Păstraţi totul simplu! Nu vă complicaţi!

Redactor: Bogdan Comșa

Fost episcop, condamnat definitiv la 8 ani de închisoare pentru VIOL
Actualitate miercuri, 30 aprilie 2025, 18:00

Fost episcop, condamnat definitiv la 8 ani de închisoare pentru VIOL

Fostul episcop al Huşilor, Corneliu Bârlădeanul, pe numele de mirean Cornel Onilă, trimis în judecată pentru viol şi alte agresiuni sexuale, a...

Fost episcop, condamnat definitiv la 8 ani de închisoare pentru VIOL
CONSTANȚA: Organigrama societății care va administra Cazinoul a stârnit discuții în ședința Consiliului Local
Actualitate miercuri, 30 aprilie 2025, 17:52

CONSTANȚA: Organigrama societății care va administra Cazinoul a stârnit discuții în ședința Consiliului Local

Organigrama societății Patrimoniu Constanța Litoral, cea care va administra și exploata Cazinoul, a stârnit cele mai multe discuții în...

CONSTANȚA: Organigrama societății care va administra Cazinoul a stârnit discuții în ședința Consiliului Local
Călin Georgescu află după primul tur al alegerilor dacă scapă de controlul judiciar
Actualitate miercuri, 30 aprilie 2025, 17:17

Călin Georgescu află după primul tur al alegerilor dacă scapă de controlul judiciar

Judecătoria Sectorului 1 a amânat, miercuri, pentru 5 mai, pronunțarea unei decizii în legătură cu plângerea depusă de Călin Georgescu...

Călin Georgescu află după primul tur al alegerilor dacă scapă de controlul judiciar
CONSTANȚA: Interpelări la începutul și finalul ședinței Consiliului Local
Actualitate miercuri, 30 aprilie 2025, 17:05

CONSTANȚA: Interpelări la începutul și finalul ședinței Consiliului Local

Interpelări la începutul și finalul ședinței Consiliului Local Constanța. Înainte de votul proiectelor aflate pe ordinea de zi, consilierul...

CONSTANȚA: Interpelări la începutul și finalul ședinței Consiliului Local
Actualitate miercuri, 30 aprilie 2025, 16:20

CONSTANȚA: Fostul prefect Adrian Nicolaescu a fost condamnat la 4 ani de închisoare

Curtea de Apel Constanța s-a pronunțat miercuri în dosarul în care DNA Constanța îl acuză pe Adrian Nicolaescu, fost prefect al județului...

CONSTANȚA: Fostul prefect Adrian Nicolaescu a fost condamnat la 4 ani de închisoare
Actualitate miercuri, 30 aprilie 2025, 16:00

Ședința CSAT. Participarea României la Planul de Răspuns European şi proiectul de lege a apărării naţionale

Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de președintele interimar Ilie Bolojan și pe a cărei ordine de zi s-au aflat, printre...

Ședința CSAT. Participarea României la Planul de Răspuns European şi proiectul de lege a apărării naţionale
Actualitate miercuri, 30 aprilie 2025, 15:34

Etapă nouă în procesul de închiriere a sectoarelor de plajă pentru o perioadă de 10 ani

În urma organizării de către Administrația Națională „Apele Române a celei de-a doua proceduri de licitație publică privind închirierea a...

Etapă nouă în procesul de închiriere a sectoarelor de plajă pentru o perioadă de 10 ani
Actualitate miercuri, 30 aprilie 2025, 15:02

Programul Teatrului pentru Copii și Tineret „Căluţul de Mare”, în perioada 5-11 mai

În perioada 5-11 mai, programul Teatrului pentru Copii și Tineret „Căluţul de Mare” este următorul: MARȚI, 06.05.2025, ORELE 10.00 și...

Programul Teatrului pentru Copii și Tineret „Căluţul de Mare”, în perioada 5-11 mai