Ascultă Radio România Constanța Live

Rețetă mediteraneană de MIEL la cuptor

Rețetă mediteraneană de MIEL la cuptor

Publicat de Arantxa Catană, 6 aprilie 2018, 13:47

Dincolo de semnificaţia religioasă, Sărbătorile Pascale sunt şi un prilej de etalare a talentului gastronomic. Fiecare gospodină are o reţetă deosebită, iar noi vă oferim încă una, aflată de la un specialist în bucătărie: chef Răzvan Cruceanu.  

Ideea pentru materialul de faţă ne-a venit ascultându-l, zilele acestea, pe un coleg, cum elogia un miel la cuptor mâncat în urmă cu aproape 10 ani.

Colegul nostru nu este, nicidecum, genul gurmand, aşa că superlativele folosite în descrierea unei fripturi ne-au convins că merită efortul de a-l găsi, după un deceniu, pe bucătarul responsabil de o asemenea performanţă.

Şi am reuşit, iar chef Răzvan Cruceanu a fost de acord să ne împărtăşească secretele sale de meşter în bucătărie şi să ne spună reţeta care l-a impresionat pe colegul nostrum.

Chef Răzvan Cruceanu: O reţetă clasică, se foloseşte în majoritatea zonelor mediteraneene. Ne trebuie o pulpă de miel, bine uscată, o ştergem cu şerveţele din acelea de bucătărie, din hârtie. Se unge cu ulei de măsline, se presară sare, piper, puţin cimbru. Într-o tavă punem rădăcinoase, morcov, ceapă, usturoi puţin zdrobit, iar ceapa doar tăiată în patru şi nu neapărat decojită. Le presărăm pe acestea cu puţin ulei de măsline şi sare, punem pulpa şi nişte crenguţe de rozmarin.

Cuptorul îl preîncălzim la 220 de grade (la foc mare), introducem mielul, îl lăsăm 30 de minute, îl întoarcem pe partea cealaltă, dăm cuptorul mai încet, la 170 de grade şi mai lăsăm pentru încă cel mult 60 de minute, în funcţie de cum preferă fiecare, mai în sânge sau mai bine făcut.

Apoi, scoatem tava din cuptor, o acoperim cu o folie de aluminiu, lăsăm vreo 15 minute să se odihnească şi, apoi… POFTĂ BUNA!

Reporter: Nu trebuie ţinută înainte în baiţ pulpa de miel?  

Chef Răzvan Cruceanu: Dacă este o carne de calitate, eu nu sunt pentru ţinerea în baiţ, deoarece schimbă gustul natural al cărnii.

Reporter: Şi cum ne dăm seama că este un miel de calitate?

Chef Răzvan Cruceanu: Cel mai bine ar fi să îl vedem viu, să nu fie foarte mic, să aibă cel puţin 10-12 kilograme, carnea să arate bine, să fie roz, să nu fie aţoasă, să nu conţină prea multe pieliţe, să fie bine curăţată, să miroasă a proaspăt.

Reporter: Spuneţi-ne, vă rog, un secret pentru gospodine. Un secret al unui chef!

Chef Răzvan Cruceanu: Păstraţi totul simplu! Nu vă complicaţi!

Redactor: Bogdan Comșa

violenta in familie. voollenta femeie - foto - pixabay
Actualitate joi, 6 noiembrie 2025, 10:08

MANGALIA: Program de consiliere psihologică a victimelor violenței domestice

Violența domestică face ravagii în România și, în ultima perioadă, au apărut mai multe inițiative care să combată acest flagel. Una dintre...

MANGALIA: Program de consiliere psihologică a victimelor violenței domestice
Nicușor Dan: Reînarmarea nu este o alegere, ci o necesitate
Actualitate joi, 6 noiembrie 2025, 09:13

Nicușor Dan: Reînarmarea nu este o alegere, ci o necesitate

Toate amenințările și provocările din prezent arată că pacea și securitatea nu sunt garantate, de aceea reînarmarea nu este o alegere, ci o...

Nicușor Dan: Reînarmarea nu este o alegere, ci o necesitate
6 noiembrie – Ziua internațională împotriva violenței și a bullying-ului la școală, inclusiv a cyberbullying-ului (UNESCO)
Actualitate joi, 6 noiembrie 2025, 08:22

6 noiembrie – Ziua internațională împotriva violenței și a bullying-ului la școală, inclusiv a cyberbullying-ului (UNESCO)

În 2025, în prima zi de joi a lunii noiembrie – 6 noiembrie – este marcată Ziua internațională împotriva violenței și a...

6 noiembrie – Ziua internațională împotriva violenței și a bullying-ului la școală, inclusiv a cyberbullying-ului (UNESCO)
“+ Energie”, proiectul Clubului de robotică CODKIDS de la Biblioteca Județeană Constanța va fi prezentat la Târgul Național de Știință CODE KIDS 2025
Actualitate joi, 6 noiembrie 2025, 08:11

“+ Energie”, proiectul Clubului de robotică CODKIDS de la Biblioteca Județeană Constanța va fi prezentat la Târgul Național de Știință CODE KIDS 2025

După doi ani de studiu și de idei îndrăznețe puse în practică, elevii clubului de robotică de la Biblioteca Județeană Constanța s-au...

“+ Energie”, proiectul Clubului de robotică CODKIDS de la Biblioteca Județeană Constanța va fi prezentat la Târgul Național de Știință CODE KIDS 2025
Actualitate joi, 6 noiembrie 2025, 07:29

EFORIE NORD: Un bărbat de 35 de ani, lovit de mașină

Accidentul s-a produs în această dimineață în Eforie Nord, zona Lidl, transmite ISU Dobrogea. Victima este un bărbat de 35 de ani, care a fost...

EFORIE NORD: Un bărbat de 35 de ani, lovit de mașină
Actualitate miercuri, 5 noiembrie 2025, 20:32

Spectacolul „Pescuitorii de perle”, pe scena Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”

Spectacolul „Pescuitorii de perle” de Georges Bizet, pe un libret de M. Carre și E. Carmon, are loc sâmbătă, 8 noiembrie, de la ora 18.30, pe...

Spectacolul „Pescuitorii de perle”, pe scena Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”
Actualitate miercuri, 5 noiembrie 2025, 18:29

Pompierii intervin în Ovidiu, după ce a fost semnalat miros de gaz

Detașamentul Fripis intervine pe strada Luminișului din Ovidiu, cu un ASAS și CBRN, după ce a fost semnalat miros de gaz. Din primele...

Pompierii intervin în Ovidiu, după ce a fost semnalat miros de gaz
Actualitate miercuri, 5 noiembrie 2025, 17:44

Curtea de Conturi a finalizat raportul de audit financiar pe anul 2023 la Primăria Constanța

Curtea de Conturi a finalizat raportul de audit financiar pe anul 2023 la Primăria Constanța. Instituția de control a emis o opinie ”cu...

Curtea de Conturi a finalizat raportul de audit financiar pe anul 2023 la Primăria Constanța