Ascultă Radio România Constanța Live

FOTO: Comoara Măcinului, singurul cozonac dobrogean atestat ca produs tradițional

FOTO: Comoara Măcinului, singurul cozonac dobrogean atestat ca produs tradițional

Publicat de Arantxa Catană, 2 aprilie 2018, 16:57

Comoara Măcinului este singurul cozonac dobrogean atestat ca produs tradițional. Produsul este rezultatul îmbunătățirii succesive a rețetei tradiționale, la început fiind doar un colac dulce la care au fost adăugate delicatese precum: miez de nucă, lămâie, rom și rahat.

La început a fost… colacul! Așa a luat naștere unul dintre produsele cele mai îndrăgite de sărbători: cozonacul. Iar noi, în Dobrogea, ne putem mândri cu o rețetă care a fost atestată ca produs tradițional, ne-a spus chiar producătorul, Paula Vals.

Paula Vals: L-am denumit Comoara Măcinului, această comoară care are acest gust minunat deoarece a fost creat la poalele comorii celei mai vechi a Europei – munții Măcinului – și Delta Dunării care este cea mai tânără comoară a Europei. Am început cu mulți ani înainte să facem cozonacul și îl făceam după metoda bunicii, tot îmbogățindu-l, ne-am gândit să aflăm cumva istoria cozonacului dobrogean. Așa am reușit să mergem pe istoricitate, să aflăm de fapt că acest cozonac tradițional la început a fost un colac din lapte, unt, făină și zahăr. Ulterior, îmbogățit cu miez de nucă și transformat în mucenici și apoi într-un colac mai bun, pentru că au fost introduse materii prime (altele decât știam noi în colac) ca miezul de nucă, lămâi, rahat, rom, stafidele etc..

Reporter: Care au fost condițiile pentru ca acest produs să fie atestat ca produs tradițional?

Paula Vals: Să avem istoricitate, adică el să dateze de peste 30 de ani, să fie făcut din materii prime locale, românești, aceasta fiind una dintre condițiile principale. Nu putem să luăm făina sau untul din import, iar așa ajutăm și producătorii autohtoni. Folosim materie primă de calitate, românească, iar la acest moment acest cozonac are eticheta curată. Când spunem etichetă curată înseamnă nici cel mai mic aditiv, nici cel mai mic E, de aceea este și atestat tradțional.

Dincolo de atestări și documente înregistrate oficial, un câștig este faptul că aceste tradiții nu mor, în contextul în care tot mai multe bunici nu mai au cui transmite rețete la care se muncește din greu ore în șir! Iar un cozonac este o provocare serioasă la care, din păcate, tot mai multe gospodine spun: pas!

Redactor: Monica Cruceanu Comșa 

CONSTANȚA: Protest spontan la CT Bus. Autobuzele NU circulă!
Ştiri marți, 16 decembrie 2025, 07:30

CONSTANȚA: Protest spontan la CT Bus. Autobuzele NU circulă!

În această dimineață, marți, 16 decembrie, angajații CT Bus au declanșat un protest spontan. Prin urmare, nu circulă niciun autobuz. Potrivit...

CONSTANȚA: Protest spontan la CT Bus. Autobuzele NU circulă!
Egalitate între Farul Constanţa şi UTA
Ştiri marți, 16 decembrie 2025, 07:03

Egalitate între Farul Constanţa şi UTA

Farul Constanţa şi UTA Arad au terminat la egalitate, 1-1 (1-0), luni seara, la Ovidiu, într-un meci din etapa a 20-a a Superligii de fotbal....

Egalitate între Farul Constanţa şi UTA
Vremea va fi închisă în Dobrogea, cu cel mult 10 grade Celsius în aer
Ştiri luni, 15 decembrie 2025, 22:06

Vremea va fi închisă în Dobrogea, cu cel mult 10 grade Celsius în aer

Vremea va fi închisă, în Dobrogea, anunță meteorologii pentru ziua de marți, când termometrele vor indica cel mult 10 grade Celsius. Cerul va...

Vremea va fi închisă în Dobrogea, cu cel mult 10 grade Celsius în aer
În ultimul weekend din 2025, la TSC se joacă trei piese de teatru
Ştiri luni, 15 decembrie 2025, 20:53

În ultimul weekend din 2025, la TSC se joacă trei piese de teatru

Sfârșitul acestei săptămâni încheie 2025 sub semnul emoției, reflecției și umorului. Teatrul de Stat Constanța invită publicul la un...

În ultimul weekend din 2025, la TSC se joacă trei piese de teatru
Ştiri luni, 15 decembrie 2025, 19:07

AUDIO | Patiseria franceză, onorată printr-un proiect al Alianței Franceze din Constanța

Patiseria franceză a fost onorată printr-un proiect al Alianței Franceze din Constanța, intitulat “Gustul Franței”, care a ajuns la a doua...

AUDIO | Patiseria franceză, onorată printr-un proiect al Alianței Franceze din Constanța
Ştiri luni, 15 decembrie 2025, 18:15

Scriitorul Ovidiu Mihalache, invitat la Povești din Dobrogea

“Omătul încins” este titlul romanului recent apărut la Editura Neuma, semnat de scriitorul Ovidiu Mihalache. Acesta reconstituie o realitate...

Scriitorul Ovidiu Mihalache, invitat la Povești din Dobrogea
Ştiri luni, 15 decembrie 2025, 17:57

Proiectul viitorului pasaj de la intersecția bulevardelor Tomis și Aurel Vlaicu, pe ordinea de zi a consilierilor locali

Consilierii locali constănțeni s-au întrunit astăzi, în ședință extraordinară. Pe ordinea de zi s-a aflat un singur proiect care vizează...

Proiectul viitorului pasaj de la intersecția bulevardelor Tomis și Aurel Vlaicu, pe ordinea de zi a consilierilor locali
Ştiri luni, 15 decembrie 2025, 17:41

Bărbatul din Năvodari, cercetat penal pentru că a bătut un câine, reținut de polițiști pentru 24 de ore

Urmare a cercetărilor într-un dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunii de provocarea de suferințe fizice și psihice prin orice...

Bărbatul din Năvodari, cercetat penal pentru că a bătut un câine, reținut de polițiști pentru 24 de ore