Ascultă Radio România Constanța Live

UPDATE: Decebal Făgădău urmărit penal alături de Radu Mazăre și mai mulți angajați din Primărie

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 4 decembrie 2017, 12:06

UPDATE: Contactat telefonic de Radio Constanța, purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Constanța, Ionela Bărboi, a declarat că Decebal Făgădău NU comentează acuzațiile aduse de DNA la adresa lui.

––––––––––––––––––––––––––-

Decebal Făgădău este urmărit penal alături de Radu Mazăre și mai mulți angajați din Primărie, conform unui comunicat al DNA Constanța.

,,Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Constanța au dispus urmărirea penală față de următorii suspecți:

FĂGĂDĂU DECEBAL, la data faptei viceprimar al municipiului Constanța,
CONSTANTIN NICOLETA, la data faptei şefă a Serviciului autorizaţii în construcţii din cadrul Primăriei Municipiului Constanţa,
DINESCU FULVIA ANTONELA, la data faptei director executiv adjunct al Direcţiei Administraţiei Publice Locale din cadrul Primăriei Municipiului Constanţa
toți trei pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul, faptă asimilată infracţiunilor de corupţie

și față de

TĂNASE LUIZA ELENA, la data faptei arhitect-șef al primăriei municipiului Constanța,
MAZĂRE RADU ŞTEFAN, la data faptei primar al municipiului Constanța,
ambii pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul, infracțiune asimilată infracţiunilor de corupţie.

Din ordonanța întocmită de procurori au rezultat aspecte ce conturează suspiciunea rezonabilă potrivit căreia:

Pe plaja din staţiunea Mamaia, județul Constanța, în zona centrală a stațiunii, a fost construit, cu nerespectarea dispoziţiilor legale, un imobil în regim P+5E-6E cu destinație cazare și alimentație publică. Imobilul a fost ridicat în baza unei autorizații de construire emise în anul 2009 de primăria municipiului Constanţa.

În același an, primarul municipiului Constanța și societatea constructoare au fost acționați în judecată de o societate comercială care deținea o construcție în imediata vecinătate a noului imobil, cerând anularea autorizaţiei de construire. În motivare, societatea reclamantă susținea, printre altele, că autorizația a fost emisă cu încălcarea dispoziţiilor legale privitoare la respectarea drepturilor de servitute de vedere şi servitute privind distanţa dintre construcţii, reclamantei fiindu-i vătămat dreptul de proprietate.

Prin decizia civilă definitivă pronunțată de Curtea de Apel Constanţa în anul 2012, autorizaţia de construire emisă de Primăria municipiului Constanţa a fost desființată.

Instanţa a reţinut că, la emiterea autorizaţiei de construire, nu s-a respectat interdicţia de a construi în interiorul zonei de protecţie și că amplasarea imobilului este situată în zona benzii litorale a Mării Negre în cuprinsul căreia sunt interzise orice fel de construcţii definitive, astfel încălcându-se art. 16 alin. 1 din OUG 202/2002, art. 2 lit. b şi art. 3 din HG 749/2004.

Instanţa a mai reţinut că autorizaţia de construcţie a fost emisă cu nerespectarea dispoziţiilor legale referitoare la respectarea drepturilor de servitute de vedere şi servitute privind distanţa dintre construcţii.

În anul 2013, ca urmare a anulării autorizației de construcție, societatea reclamantă a cerut în instanță, printr-o nouă acțiune, demolarea imobilului de lux precum şi obligarea Primăriei municipiului Constanţa la emiterea actului administrativ de desfiinţare a lucrărilor ce fuseseră executate în baza autorizaţiei anulate.

La data de 22.08.2013, Primăria municipiului Constanţa a cerut respingerea acţiunii ca nefondată, susținând că autorizaţia de construire anulată de instanță a fost modificată printr-o altă autorizaţie de construire emisă la data de 24.03.2011, autorizaţie neanulată şi perfect valabilă.

Ulterior, în cursul aceluiași an, Primăria municipiului Constanţa a venit cu o completare prin care înștiința instanţa de judecată că a intervenit un element nou, respectiv că a fost emisă, la data de 03.09.2013 o nouă autorizaţie de construire, pentru imobilul a cărui demolare se cere. Prin urmare, Primăria municipiului Constanța considera că nu mai există temei legal pentru ca societatea reclamantă să solicite şi să obţină demolarea construcţiei edificate în regim P+5E-6E.
Aceleaşi aspecte, întemeiate pe existenţa unei autorizaţii valabile din data de 03.09.2013, au fost alegate în apărare şi de societatea constructoare a imobilului.

Autorizaţia de construire din data de 03.09.2013 a fost semnată de Decebal Făgădău, la data faptei viceprimar al municipiului Constanţa, în exercitarea atribuţiilor delegate de primar al municipiului Constanţa, de Constantin Nicoleta, la data faptei şef serviciu – Serviciul autorizaţii în construcţii din cadrul Primăriei Municipiului Constanţa, în exercitarea atribuţiilor de împuternicit al arhitectului – şef al mun. Constanţa și de Dinescu Fulvia Antonela, la data faptei director executiv adjunct al Direcţiei Administraţiei Publice Locale din cadrul Primăriei Municipiului Constanţa, în exercitarea atribuţiilor de împuternicit al secretarului municipiului Constanţa.

Eliberarea autorizaţiei respective din data de 03.09.2013 nu ar fi fost posibilă fără întocmirea şi eliberarea certificatului de urbanism din data de 02.07.2013, semnat de Mazăre Radu Ştefan în calitate de primar și de suspecta Luiza Elena Tănase în calitate de arhitect șef.

În anul 2016, prin sentinţa civilă nr.745/2016, Tribunalul Constanţa a dispus anularea autorizaţiei de construire emisă la data de 03.09.2013 de Primăria Municipiului Constanţa, întrucât pe terenul pentru care s-a emis autorizația era deja construită o clădire (imobilul rezidențial ce fusese construit în proporţie de 95% în baza autorizației anulate) prin urmare autorizația din anul 2013 a fost emisă nelegal. Decizia a fost anulată ulterior, ca urmare a faptului că părțile au ajuns la o înțelegere amiabilă.

Suspiciunea comiterii infracțiunii de abuz în serviciu, de către persoanele menționate are în vedere că, Decebal Făgădău, în exercitarea atribuţiilor de viceprimar al municipiului Constanţa, Constantin Nicoleta și Dinescu Fulvia, au semnat autorizaţia de construire din data de 03.09.2013, iar primul a și emis-o, cu încălcarea dispoziţiilor legale (inclusiv art. 16 alin. 1 din OUG 202/2002 privind gospodărirea integrată a zonei costiere). Autorizația a fost semnată și emisă în condițiile în care la data emiterii celei de-a doua autorizaţii, 03.09.2013, construcţia era deja edificată în proporţie de 95%, cu nesocotirea drepturilor de servitute privind distanţa dintre construcţiile învecinate şi servitute de vedere, fiind ridicată în zona benzii litorale a Mării Negre, în cuprinsul căreia sunt interzise orice fel de construcţii definitive. Aceste aspecte au fost constatate printr-o decizie civilă irevocabilă pronunţată de Curtea de Apel Constanţa, în anul 2012.

Suspiciunea comiterii infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu de către persoanele menționate are în vedere că, la data de 02.07.2013, Mazăre Radu Ştefan, în calitate de primar și Tănase Luiza Elena, în calitate de arhitect șef al primăriei municipiului Constanța, au semnat, cu încălcarea prevederilor legale, certificatul de urbanism în favoarea societății care a ridicat imobilul în regim P+5E-6E de pe plajă, fără ca în cuprinsul acestui document să se facă vreo menţiune cu privire la tipul de imobil, construcţie sau teren, ori categoria terenului pe care urmează să se edifice construcţia, respectiv teren ocupat, teren liber sau teren aparent liber. În certificat s-a menționat, în mod nereal, că nu există zone protejate, drepturi de servitute sau interdicţii de construire, astfel cum se reţinuse în mod irevocabil decizia civilă a Curții de Apel Constanța, din 2012. Certificatul de urbanism nu a fost redactat în baza cererii şi a documentaţiei complete depuse, în concordanţă cu situaţia reală din teren la data solicitării. Certificatul de urbanism respectiv, emis cu încălcarea prevederilor legale era un înscris absolut necesar eliberării autorizaţiei de construire din anul 2013, în favoarea firmei care a construit imobilul de lux de pe plajă.

Suspecților li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”

Prezidențiale2025/ BEC: Procesul de vot s-a desfășurat în condiții de deplină legalitate și transparență
Ştiri duminică, 18 mai 2025, 20:54

Prezidențiale2025/ BEC: Procesul de vot s-a desfășurat în condiții de deplină legalitate și transparență

Procesul de vot în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale s-a desfășurat, până la acest moment, în condiții de deplină...

Prezidențiale2025/ BEC: Procesul de vot s-a desfășurat în condiții de deplină legalitate și transparență
laptop, online - foto - unsplash
Ştiri duminică, 18 mai 2025, 20:51

Prezidențiale2025/Țărnea (MAE), despre acuzațiile de fraudare a votului în diaspora: Au scopul de a manipula opinia publică

Postări care au devenit virale pe conturile de social media contribuie la o campanie agresivă de răspândire de știri false privind procesul...

Prezidențiale2025/Țărnea (MAE), despre acuzațiile de fraudare a votului în diaspora: Au scopul de a manipula opinia publică
alegeri, vot
Ştiri duminică, 18 mai 2025, 19:39

Prezidențiale2025/ AEP: Peste 1.533.000 de români au votat în diaspora până duminică la ora 19:00

Peste 1.533.000 de alegători au votat în diaspora până duminică la ora 19:00, la cel de al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit...

Prezidențiale2025/ AEP: Peste 1.533.000 de români au votat în diaspora până duminică la ora 19:00
alegeri, vot, stampila
Ştiri duminică, 18 mai 2025, 19:37

Prezidenţiale2025/ Prezenţa la vot

Până la ora 19.00 au votat, duminică, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, 10.700.080 de alegători, reprezentând 59,48% din...

Prezidenţiale2025/ Prezenţa la vot
Ştiri duminică, 18 mai 2025, 19:22

Județul TULCEA: La o secție de votare a fost suplimentat numărul de buletine de vot

Răzvan Vitoș, purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Județean Tulcea, informează că la secția de votare de la Crișan a fost suplimentat...

Județul TULCEA: La o secție de votare a fost suplimentat numărul de buletine de vot
Ştiri duminică, 18 mai 2025, 19:08

Județul CONSTANȚA: Au fost înregistrate 14 sesizări de posibile incidente electorale

Vă informăm că până în acest moment în județul Constanța nu au fost înregistrate incidente deosebite în legătură cu procesul de vot. În...

Județul CONSTANȚA: Au fost înregistrate 14 sesizări de posibile incidente electorale
Ştiri duminică, 18 mai 2025, 18:14

TULCEA: Alegător amendat pentru că a provocat scandal într-o secție de votare din localitatea Sfântu Gheorghe

La data de 18 mai 2025, în jurul orei 13.00, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Sfântu Gheorghe au fost sesizați cu privire la faptul...

TULCEA: Alegător amendat pentru că a provocat scandal într-o secție de votare din localitatea Sfântu Gheorghe
Ştiri duminică, 18 mai 2025, 18:09

AEP: A fost depăşită prezenţa din primul tur de 53,21%

Până la ora 17.30 au votat, duminică, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, 9,6 milioane de alegători, reprezentând 53,39% din...

AEP: A fost depăşită prezenţa din primul tur de 53,21%