Ascultă Radio România Constanța Live

CONSTANȚA: Atenție la carnea de porc care poate fi contaminată cu Trichinella! Lista laboratoarelor unde se pot face analize

CONSTANȚA: Atenție la carnea de porc care poate fi contaminată cu Trichinella! Lista laboratoarelor unde se pot face analize

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 4 decembrie 2017, 11:44

În această perioadă, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa a intensificat controalele tematice pentru asigurarea unui climat de siguranţă pe întreg lanţul alimentar şi implicit pentru protecţia consumatorului.

În afara acţiunilor specifice, DSVSA Constanţa recomandă populaţiei să achiziţioneze produsele alimentare (implicit carnea de porc şi produsele cu specific tradiţional) numai din unităţi autorizate sau înregistrate sanitar veterinar.

Tot în acest sens, sacrificarea porcilor pentru consum public se realizează numai în abatoare autorizate, unde se realizează obligatoriu şi examenul trichineloscopic, carnea rezultată fiind marcată în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.

Sacrificarea porcilor în gospodăriile populaţiei se realizează numai pentru consum familial, examenul trichineloscopic în aceste cazuri, fiind efectuat în mod obligatoriu, de către proprietarii animalelor, în locaţiile stabilite şi special amenajate de către DSVSA Constanţa.

Examenul trichineloscopic este metoda principală de decelare a parazitului Trichinella spp. din carnea de porc, mistreţ, urs, cal, nutrie, parazit care poate provoca afecţiuni ce se pot finaliza chiar cu decesul persoanelor care au consumat carne infestată.

Localizările cele mai frecvente ale larvelor sunt în muşchii de la baza limbii, diafragma şi pilierii diafragmatici, muşchii maseteri, muşchii intercostali, precum şi muşchii profunzi ai cefei, acestea constituind baza anatomică pentru proba recoltată în vederea analizării.

Sacrificarea porcilor şi consumarea lor în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii consumatorilor.

Aceştia se supun unui risc major putându-se îmbolnăvi de trichineloză, care se poate realiza prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic care conţine larve infestante.

Nu trebuie consumată nicio parte anatomică din porcul crescut în gospodăriile particulare, până la efectuarea examenului trichineloscopic şi comunicarea rezultatului.

Contaminarea se face exclusiv pe cale digestivă prin consumul de carne infestată cu Trichinella spp. .

Principalul rezervor al parazitului Trichinella spp. îl constituie animalele sălbatice de pe lângă locuinţe: şobolani, şoareci, câini, pisici, porci.

Prevenţia – controlul sanitar veterinar al cărnii de porc prin examen trichinoscopic; achiziţionarea cărnii de porc numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi prevenirea infestării porcilor prin deratizări pentru distrugerea rozătoarelor, respectiv a şobolanilor.
Debut – la o săptămână, apar simptome digestive şi se recomandă prezentarea la o unitate sanitară.
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa asigură examinarea trichineloscopică în punctele special amenajate aflate în sediul D.S.V.S.A. Constanţa, Piaţa Brick, Piaţa Griviţei şi în cadrul Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din oraşele Mangalia, Cernavodă, Medgidia şi Năvodari.

De asemenea, examinarea trichineloscopică mai este asigurată în 39 Circumscripţii de Asistenţă Veterinară diseminate pe teritoriul judeţului.


Programul de funcţionare este în zilele lucrătoare şi zilele de sâmbătă, de la ora 830 la ora 1700, iar în zilele de duminică de la ora 800 la ora 1400.

Tariful de examinare pentru porcul domestic este de 11,16 lei, TVA inclus.

Este interzisă vânzarea porcilor vii şi comercializarea cărnii de porc în locuri neaprobate sanitar veterinar.

Totodată, în această perioadă, prin echipe special desemnate, DSVSA Constanţa va asigura verificarea condiţiilor sanitar veterinare de producere, prelucrare, depozitare, livrare, transport şi comercializare pe întreg lanţul alimentar în unităţi de vânzare cu amănuntul de tipul carmangerii, măcelării, magazine desfacere carne, hale şi pieţe agroalimentare, magazine alimentare, supermarket, hipermarket, brutării, laboratoare cofetărie – patiserie, unităţi de alimentaţie publică.

În acest sens, acţiunile sanitare veterinare vor avea ca obiectiv următoarele aspecte:
– Respectarea cerinţelor pentru înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor;
– Respectarea cerinţelor generale de igienă conform prevederilor legale referitoare la construcţie şi dotarea cu facilităţi şi echipamente a unităţilor de vânzare cu amănuntul, a condiţiilor de igienă şi de întreţinere a spaţiilor de prelucrare şi depozitare a alimentelor, a respectării condiţiilor de sănătate şi igienă a personalului care manipulează alimentele, a existenţei sursei de apă potabilă, a facilităţilor pentru spălarea mâinilor personalului şi a ustensilelor de lucru;

– Eligibilitatea materiilor prime privind marca de sănătate şi înscrisurile de pe etichete;
– Trasabilitatea produselor alimentare prin verificarea documentelor de provenienţă a materiilor prime destinate prelucrării şi a intrărilor de produse alimentare destinate comercializării către consumatorul final;
– Verificarea respectării cerinţelor specifice de igienă pentru manipularea, prepararea, depozitarea, expunerea şi servirea alimentelor.

Se asigură serviciul de permanenţă (24/7) în perioada 05.12.2017 – 08.01.2018, iar neconformităţile sau abaterile de la legislaţia sanitară veterinară sesizate pot fi comunicate la numărul de telefon 0786/577.007, precum şi la număr de telefon “Call Center” ANSVSA 0800.826.787.

6 noiembrie – Ziua internațională împotriva violenței și a bullying-ului la școală, inclusiv a cyberbullying-ului (UNESCO)
Actualitate joi, 6 noiembrie 2025, 08:22

6 noiembrie – Ziua internațională împotriva violenței și a bullying-ului la școală, inclusiv a cyberbullying-ului (UNESCO)

În 2025, în prima zi de joi a lunii noiembrie – 6 noiembrie – este marcată Ziua internațională împotriva violenței și a...

6 noiembrie – Ziua internațională împotriva violenței și a bullying-ului la școală, inclusiv a cyberbullying-ului (UNESCO)
“+ Energie”, proiectul Clubului de robotică CODKIDS de la Biblioteca Județeană Constanța va fi prezentat la Târgul Național de Știință CODE KIDS 2025
Actualitate joi, 6 noiembrie 2025, 08:11

“+ Energie”, proiectul Clubului de robotică CODKIDS de la Biblioteca Județeană Constanța va fi prezentat la Târgul Național de Știință CODE KIDS 2025

După doi ani de studiu și de idei îndrăznețe puse în practică, elevii clubului de robotică de la Biblioteca Județeană Constanța s-au...

“+ Energie”, proiectul Clubului de robotică CODKIDS de la Biblioteca Județeană Constanța va fi prezentat la Târgul Național de Știință CODE KIDS 2025
EFORIE NORD: Un bărbat de 35 de ani, lovit de mașină
Actualitate joi, 6 noiembrie 2025, 07:29

EFORIE NORD: Un bărbat de 35 de ani, lovit de mașină

Accidentul s-a produs în această dimineață în Eforie Nord, zona Lidl, transmite ISU Dobrogea. Victima este un bărbat de 35 de ani, care a fost...

EFORIE NORD: Un bărbat de 35 de ani, lovit de mașină
Spectacolul „Pescuitorii de perle”, pe scena Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”
Actualitate miercuri, 5 noiembrie 2025, 20:32

Spectacolul „Pescuitorii de perle”, pe scena Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”

Spectacolul „Pescuitorii de perle” de Georges Bizet, pe un libret de M. Carre și E. Carmon, are loc sâmbătă, 8 noiembrie, de la ora 18.30, pe...

Spectacolul „Pescuitorii de perle”, pe scena Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”
Actualitate miercuri, 5 noiembrie 2025, 18:29

Pompierii intervin în Ovidiu, după ce a fost semnalat miros de gaz

Detașamentul Fripis intervine pe strada Luminișului din Ovidiu, cu un ASAS și CBRN, după ce a fost semnalat miros de gaz. Din primele...

Pompierii intervin în Ovidiu, după ce a fost semnalat miros de gaz
Actualitate miercuri, 5 noiembrie 2025, 17:44

Curtea de Conturi a finalizat raportul de audit financiar pe anul 2023 la Primăria Constanța

Curtea de Conturi a finalizat raportul de audit financiar pe anul 2023 la Primăria Constanța. Instituția de control a emis o opinie ”cu...

Curtea de Conturi a finalizat raportul de audit financiar pe anul 2023 la Primăria Constanța
Actualitate miercuri, 5 noiembrie 2025, 16:39

DIALOGURI LA ZI | Andrei Rădulescu, broker de asigurări, invitat în emisiunea de astăzi

Românii sunt proprietari de locuințe, dar foarte puțini le și protejează cu adevărat. Încheierea unei asigurări pentru locuință nu este...

DIALOGURI LA ZI | Andrei Rădulescu, broker de asigurări, invitat în emisiunea de astăzi
Actualitate miercuri, 5 noiembrie 2025, 15:27

CONSTANȚA: Începe furnizarea căldurii către consumatorii racordați la sistemul centralizat

Termoficare Constanța vă aduce la cunoștință că începând cu după-amiaza zilei de miercuri, 5 noiembrie,  va începe procedura tehnologică...

CONSTANȚA: Începe furnizarea căldurii către consumatorii racordați la sistemul centralizat