AUDIO – TULCEA este județul cu cel mai CURAT aer. Ce situație este la Constanța?

Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 12 martie 2017, 12:46
Peste 600.000 de copii cu vârste mai mici de cinci ani, mor anual, din cauza poluării atmosferice, susţin specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Și în țara noastră există o procedură de infringement deschisă de Comisia Europeană din cauza poluării excesive a trei orașe din țară: București, Brașov și Iași.
La polul opus, însă, se află județul Tulcea, unde calitatea aerului este „excelentă”, așa cum se menționează în raportul național de monitorizare.
„Pe teritoriul județului Tulcea sunt trei stații de monitorizare a calității aerului, poluarea fiind generată mai puțin de activitatea industrială, deoarece majoritatea societăților de tip industrial au făcut investiții pentru protejarea mediului și a sănătății umane. În același timp, Primăria județului Tulcea a realizat Registrul Spațiilor Verzi din care reiese faptul că există 25, 7 mp de spațiu verde/ cap de locuitor, din 26, cât prevede legea în vigoare. De aceea ne mândrim cu o calitate a aerului excelentă, așa cum se menționează și în raportul național de monitorizare”, a declarat pentru Radio Constanța, directorul executiv al Agenției de Protecție a Mediului Tulcea, Mirela Aurelia Raicu.
„Pe teritoriul județului Constanța sunt șapte stații de monitorizare a calității aerului, iar depășiri de noxe au fost înregistrate în zona Casa de Cultură, str. Prelungirea Liliacului, în zona industrială și în zona Primăriei Medgidia. Ne încadrăm în regim 2, de menținere și îmbunătățire a calității aerului. Sunt propuse mai multe proiecte de către autoritățile locale, un exemplu: Planul de Mobilitate Urbană, care a primit avizul de mediu și care propune reducerea noxelor prin încurajarea folosirii bicicletelor, a mersului pe jos, înlocuirea parcului auto RATC și mai multe parcări. Registrul Spațiilor Verzi, însă, nu s-a definitivat în Constanța, pentru ca locuitorii să știe la cât spațiu verde au dreptul”, menționează responsabilul de relații publice la Agenția de Protecție a Mediului Constanța, Monica Bucșa.
Un material realizat de Carmen SECUIU