Video – ESA nu renunță la ideea de a trimite un robot pe Marte

Publicat de , 3 decembrie 2016, 12:26
Agenția Spațială Europeană (ESA) a anunțat vineri că va aloca noi fonduri de circa 1,4 miliarde de euro pentru continuarea proiectelor în cadrul Stației Spațiale Internaționale (SSI) și pentru misiunea ExoMars 2020, dedicată explorării planetei roșii, relatează AFP.
”Pentru aceste două proiecte emblematice, stația spațială internațională și explorarea planetei Marte, va fi alocat un buget de circa 1,44 miliarde de euro”, spus vineri într-o conferință de presă transmisă online Jan Woerner, directorul general al ESA.
Circa 400 de milioane de euro vor fi alocate programului ExoMars 2020 și circa 1 miliard de euro vor merge către prelungirea exploatării SSI.
Acest anunț a fost făcut cu prilejul conferinței ministeriale a ESA ce reunește timp de două zile la Lucerna, joi și vineri, responsabili din 22 de state membre ale organizației.
Printre planurile prezentate țărilor membre de directorul general al ESA, Jan Woerner se află solicitarea statelor membre a circa 400 de milioane de euro fonduri suplimentare pentru finanțarea celei de-a doua faze a misiunii ExoMars de explorare a planetei Marte în 2020.
ESA asigură că tras învățăminte din cele întâmplate la ultima misiune de explorare a Marte când la 19 octombrie modulul de aterizare Schiaparelli, ce urma să realizeze măsurători științifice a suprafeței planetei roșii s-a prăbușit din cauza unei erori de calcul. Asolizarea lui Schiaparelli reprezintă modalitatea de a testa tehnologia necesară pentru trimiterea unui alt rover pe Marte, ExoMars, care își va începe misiunea de căutare a eventualelor urme de viață în 2021 (lansarea va avea loc în 2020 în cea de-a doua fază a programului ExoMars).
Programul ExoMars, realizat în colaborare cu agenția spațială rusă Roscosmos, pregătește lansarea unui rover de cercetare spre Planeta Roșie în termen de patru ani pentru studierea solului marțian și în special pentru descoperirea de eventuale dovezi ale vieții pe marte. Robotul mobil al misiunii europeano-ruse ExoMars 2020 va avea sarcina de a fora solul marțian pentru a încerca să găsească urme de viață din trecut pe această planetă.
Un al punct de pe ordinea de zi a reuniunii este obținerea de fonduri pentru misiunea AIM (Asteroid Impact Mission) și dacă va fi lansată această misiune în 2020 cu scopul a ajunge la Dydimos, un sistem binar de asteroizi. Este vorba de un proiect comun al ESA și NASA al cărui obiectiv este de a studia dacă este posibil să fie deviat un asteroid cu o traiectorie care ar putea intra în coliziune cu Pământul. Misiunea constă în două programe, cea europeană AIM de observare și cea americană DART, care include nava care se va izbi de acest asteroid în 2022.
AIM, al cărui sistem de ghidare, control și navigație a fost proiectat de compania spaniolă GMV, va fi lansat în 2020 pentru a ajunge în doi ani la Didymos, sistemul binar de asteroizi unde va instala trei mici sateliți: unul pe cel mai mic dintre asteroizi și alți doi în apropierea de sonda matrice, care vor orbita în jurul său.
Nava NASA se va izbi de asteroidul cel mai mic dintre cei doi care formează Didymos, în timp ce AIM va studia ambele corpuri și efectul impactului. Continuitatea și finanțarea misiunii europene, care a trecut de faza de proiect, depinde acum de deciziile ce urmează să fie adoptate de miniștrii celor 22 de state membre ale ESA, reuniți joi și vineri la Lucerna, notează EFE.
Sursa – AGERPRES