Ascultă Radio România Constanța Live

Acord european privind cotele de pescuit în 2016

Acord european privind cotele de pescuit în 2016

Publicat de , 22 decembrie 2015, 11:40

Posibilitățile de pescuit pentru anul viitor ţin cont de stocurile existente şi de nivelurile sustenabile până în 2020. Acestea sunt fundamentele pe care se concentrează politica europeană comună privind pescuitul şi obiectivele Comisiei Europene.

Practicat la nivelul maxim de randament durabil, pescuitul permite industriei de profil să ia cea mai mare cantitate de pește din mare păstrând, în același timp, stocurile de pește sănătos. Pe de altă parte, strategia privind pescuitul durabil ia în calcul şi introducerea treptată a obligaţiei de a rearunca în apă, integral, capturile accidentale.

“Unul din obiectivele fundamentale ale politicii comune europene în domeniul pescuitului este de a menţine stocurile de peşte la nivelurile sustenabile. Cotele pe care noi le-am stabilit, astăzi, sunt tocmai în această perspectivă. Nu putem pune în pericol sustenabilitatea pe termen lung pentru considerațiile pe termen scurt. Sunt fericit să vă anunț că am făcut progrese, împreună cu statele membre. Această colaborare de a împlini obiectivele comune pe care le avem nu a fost niciodată mai importantă ca acum. Responsabilitatea noastră pentru cetățenii europeni şi pentru sectorul de pescuit este de a realiza obiectivele politicii comune în domeniul pescuitului, iar astăzi am mai făcut un pas important în această direcţie“, a declarat comisarul european pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, Karmenu Vella.

Prin politicile sale, Comisia Euopeană vrea să elimine treptat pescuitul excesiv, practica de aruncare a capturilor nedorite înapoi în mare și să restituie puterea de decizie la nivel regional. În ceea ce priveşte ţara noastră, în fiecare an, în luna decembrie, se adoptă un regulament privind cotele de pescuit la Marea Neagră. Până în acum sunt cuprinse două specii în cotă – şprotul şi calcanul.

România şi-a păstrat cota la calcan pentru 2016 la 43,2 tone, însă perioada de prohibiţie, care era iniţial de la 1 aprilie până la 31 mai, s-a mai prelungit cu încă o lună, până la 30 iunie, după cum anunţa ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu. În acelaşi timp, România trebuie să reducă permisele de pescuit cu 20 %.

În anii precedenți, România și Bulgaria au propus intensificarea controalelor privind capturile de calcan pentru a reduce pescuitul ilegal și nedeclarat, însă eforturile ambelor țări nu au fost suficiente pentru a îmbunătăţi situația și a reface stocul. Însă oamenii de știință au evaluat mult mai multe stocuri de pești în ultimii cinci ani, iar observaţia lor este categorică: Marea Mediterană este grav supraexploatată, iar în Marea Neagră sunt stocuri pescuite excesiv.

CONSTANȚA: Record de abateri la regimul rutier, stabilit de tânărul urmărit în trafic pe străzile municipiului
Actualitate duminică, 12 octombrie 2025, 16:54

CONSTANȚA: Record de abateri la regimul rutier, stabilit de tânărul urmărit în trafic pe străzile municipiului

Tânărul de 27 de ani din Constanța care a fost urmărit în trafic de polițiști după ce a refuzat să oprească la semnalul unui echipaj...

CONSTANȚA: Record de abateri la regimul rutier, stabilit de tânărul urmărit în trafic pe străzile municipiului
Județul CONSTANȚA: Accident rutier cu o victimă încarcerată, la ieșire din localitatea Mihai Viteazu
Actualitate duminică, 12 octombrie 2025, 16:37

Județul CONSTANȚA: Accident rutier cu o victimă încarcerată, la ieșire din localitatea Mihai Viteazu

Duminică după-amiază, un accident rutier grav s-a produs la ieșirea din localitatea Mihai Viteazu, pe drumul spre Baia. Două autoturisme au fost...

Județul CONSTANȚA: Accident rutier cu o victimă încarcerată, la ieșire din localitatea Mihai Viteazu
TULCEA: Grupurile de acţiune locală au deschis primul apel de proiecte pentru finanțare de la UE
Actualitate duminică, 12 octombrie 2025, 15:24

TULCEA: Grupurile de acţiune locală au deschis primul apel de proiecte pentru finanțare de la UE

În judeţul Tulcea, Grupul de acţiune locală Munţii Măcinului – Dunărea Veche a deschis primul apel de proiecte pentru populaţia din 16...

TULCEA: Grupurile de acţiune locală au deschis primul apel de proiecte pentru finanțare de la UE
MANGALIA: Accident rutier între un autoturism și o trotinetă electrică. Un adolescent a fost rănit
Actualitate duminică, 12 octombrie 2025, 13:21

MANGALIA: Accident rutier între un autoturism și o trotinetă electrică. Un adolescent a fost rănit

Un accident rutier s-a produs duminică, în jurul orei 12.30, în municipiul Mangalia, la intersecția străzilor Farului și Sirenei. În incident...

MANGALIA: Accident rutier între un autoturism și o trotinetă electrică. Un adolescent a fost rănit
Actualitate duminică, 12 octombrie 2025, 12:38

Șoferul unui TIR care a luat foc în mers, salvat de agentul de poliție Flavian Enachie

Prezența de spirit și curajul unui polițist au făcut diferența dintre o tragedie și un incident soldat doar cu pagube materiale. S-a...

Șoferul unui TIR care a luat foc în mers, salvat de agentul de poliție Flavian Enachie
Actualitate duminică, 12 octombrie 2025, 12:26

CONSTANȚA: Șofer urmărit de polițiști, prins după ce a produs un accident

La data de 11 octombrie a.c., în jurul orei 23.30, polițiști din cadrul Serviciului Municipal de Siguranță Rutieră, aflându-se în exercitarea...

CONSTANȚA: Șofer urmărit de polițiști, prins după ce a produs un accident
Actualitate duminică, 12 octombrie 2025, 11:50

AUDIO | Peste 3.000 de copii și tineri s-au bucurat de evenimentele KINOdiseea de la Tulcea

KINOdiseea, cel mai mare festival de film pentru publicul tânăr din Europa Centrală şi de Sud-Est, s-a desfăşurat la Tulcea, în perioada...

AUDIO | Peste 3.000 de copii și tineri s-au bucurat de evenimentele KINOdiseea de la Tulcea
Actualitate duminică, 12 octombrie 2025, 11:01

MURFATLAR: Incendiu în bucătăria unui restaurant

Un incendiu a izbucnit duminică dimineață în bucătăria unui restaurant situat pe Aleea Trandafirilor, nr. 2, din orașul Murfatlar. La fața...

MURFATLAR: Incendiu în bucătăria unui restaurant