Ascultă Radio România Constanța Live

Atenţie! Aditivii sunt prezenți și în cozonac – Topul cozonacilor aditivaţi

Atenţie! Aditivii sunt prezenți și în cozonac – Topul cozonacilor aditivaţi

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 8 decembrie 2015, 13:49

Românii consumă în perioada Crăciunului și a Anului Nou peste 7,3 milioane de cozonaci, adică de circa zece ori mai mulți cozonaci decât într-o lună obișnuită.

Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) a achiziționat, în prima parte a lunii decembrie, a.c., 31 tipuri de cozonac din marile structuri comerciale (hipermarketuri / supermarketuri), fabricat/ distribuit de 13 producători, cu gramajul cuprins între 325 g și 1000 g, în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestui tip de produs și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor.

Studiul privind calitatea cozonacului face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Hrană sănătoasă – o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”. Prin această campanie, Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România) își dorește să promoveze un stil de viață sănătos și să tragă un semnal de alarmă în privința unor produse alimentare bogate în sare, zahăr și grăsimi și a unor aditivi alimentari care prezintă un risc ridicat asupra sănătății consumatorilor. Au fost analizate sortimente de cozonac fabricate/distribuite de către: SC Vel Pitar SA din Rm. Vâlcea, SC Boromir IND SRL din Râmnicu Vâlcea, Auchan, Cora, Carrefour, Tedesco SRL din Italia, SC Grewe SRL din Vestem-Sibiu, SC SAL-PAN din Salonta-Bihor, SC Lucipol Impex SRL din Râmnicu Vâlcea, SC As Pan SRL din Popești Leordeni-Ilfov, SC Cristian Impex SRL din Tulcea, SC Aida Prod Com SRL din comuna Cernica-Ilfov și SC Teoden SRL din Băilești-Dolj.

Studiul a fost realizat de o echipă de experți a APC România, coordonată de către conf. univ. dr. Costel Stanciu. Din analiza etichetelor a reieșit că, în afară de făină, zahăr, drojdie și sare iodată, în cozonacul industrial se regăsesc și alte ingrediente: spărtură de soia, șrot de soia, făină de soia degresată, amidon din porumb, ou praf, pudră de albuș de ou, fibre de cartofi, zer praf, oțet din vin, făină de orz, lapte praf, gluten din grâu, ulei de palmier, ulei de rapiță, enzime, drojdie comprimată, făină de porumb, griș de grâu, pudră de zer, conservanți, coloranți, agenți de îngroșare, agenți de umezire, emulsifianți, corectori de aciditate, stabilizatori. Conținutul de cacao la produsele analizate variază între 0,5% și 2%. Niciunul din produsele analizate nu respectă rețeta tradițională a cozonacului (făină tip 000, lapte dulce, zahăr, ouă, unt, umplutură de diferite tipuri). La 65% dintre produsele analizate nu se menționează tipul de făină de grâu folosită la fabricarea cozonacului. Un singur producător de cozonaci, SC Grewe SRL, dintre cei ale căror produse au fost analizate, declară că folosește făina tip 000.

Top 10 cozonaci aditivați

În cele 31 de produse analizate s-au identificat 30 aditivi alimentari.

15 aditivi- Cozonac cu rahat și cacao, fabricat de Lucipol
14 aditivi- Cozonac cu rahat și cacao, fabricat de Vel Pitar
13 aditivi- Cozonac cu nucă și cacao, fabricat de Lucipol
11 aditivi- Cozonac cu nucă și cacao, fabricat de Vel Pitar,cozonac cu nucă, cacao și stafide, fabricat de Lucipol, cozonac cu nucă, stafide și cacao, fabricat pentru CORA
10 aditivi- Cozonac cu nucă, stafide și cacao, fabricat de Vel Pitar, cozonac cu rahat fabricat pentru Carrefour
9 aditivi- Cozonac cu nucă, fabricat de Vel Pitar, cozonac cu nucă si cacao, fabricat de Aida Prod Com, cozonac cu umplutură de nucă, stafide și cacao, fabricat de Sal-Pan
8 aditivi- Cozonac cu cremă de lapte-frișcă, fabricat de Boromir, cozonac cu nucă, fabricat de As Pan
6 aditivi- Cozonac cu cremă ciocolată-rom, fabricat de Boromir, cozonac cu umplutură de nucă, stafide și rahat, fabricat de As Pan, cozonac cu stafide, rahat și cacao, fabricat de Teoden
5 aditivi- Cozonac cu nucă și cacao, fabricat de Carrefour, cozonac cu rahat, stafide și cacao, fabricat de Cristian Impex
4 aditivi- Cozonac cu cremă caramel și cremă ciocolată, fabricat de Boromir

„Cozonacul industrial este un produs care, în cele mai multe situații, nu mai are nimic din gustul și savoarea cozonacului tradițional. În compoziția acestuia există ingrediente care au denaturat rețeta acestui produs, cum ar fi: șrot de soia, spărtură de soia, făină de soia degresată, oțet din vin, fibre de cartofi, făină de porumb, amidon de porumb etc, la care se adaugă coloranți, conservanți și îndulcitori artificiali. Le sugerez consumatorilor să cumpere cozonac numai după o atentă verificare a ingredientelor, a termenului de valabilitate și să fie circumspecți la anumite mențiuni nutriționale sau de calitate, care apar pe ambalajul produselor de acest tip” precizează conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC România.

Prezidențiale2025/ PSD nu va susține public pe niciunul dintre candidații din turul al doilea
Actualitate luni, 5 mai 2025, 19:45

Prezidențiale2025/ PSD nu va susține public pe niciunul dintre candidații din turul al doilea

Consiliul Politic Național al PSD a decis, luni, ca social-democrații să nu susțină public pe niciunul dintre cei doi candidați la alegerile...

Prezidențiale2025/ PSD nu va susține public pe niciunul dintre candidații din turul al doilea
PSD a decis să iasă din coaliția de guvernare; Ciolacu își depune demisia din funcția de premier
Actualitate luni, 5 mai 2025, 19:42

PSD a decis să iasă din coaliția de guvernare; Ciolacu își depune demisia din funcția de premier

Consiliul Politic Național al PSD a decis, luni, ieșirea partidului din coaliția de guvernare, iar Marcel Ciolacu își va depune demisia din...

PSD a decis să iasă din coaliția de guvernare; Ciolacu își depune demisia din funcția de premier
MApN: Dezinformări în spațiul online cu privire la deplasările unei coloane de tehnică militară
Actualitate luni, 5 mai 2025, 18:56

MApN: Dezinformări în spațiul online cu privire la deplasările unei coloane de tehnică militară

Vă semnalăm o nouă încercare de dezinformare apărută în spațiul online. În videoclipul postat pe platforma TikTok, utilizatorul prezintă un...

MApN: Dezinformări în spațiul online cu privire la deplasările unei coloane de tehnică militară
dus apa calda foto pixabay
Actualitate luni, 5 mai 2025, 18:06

Timp de cel puțin 12 ore, mai multe blocuri din Constanța rămân fără apă caldă

Având în vedere proiectul „Reabilitarea rețelelor termice secundare și contorizarea la nivel de scară pentru Municipiul Constanța-Etapa...

Timp de cel puțin 12 ore, mai multe blocuri din Constanța rămân fără apă caldă
Actualitate luni, 5 mai 2025, 17:35

Fregata „Regele Ferdinand” participă la Operația EUNAVFOR MED IRINI

Fregata „Regele Ferdinand” – 221 a plecat luni, 5 mai, din portul militar Constanța pentru a participa, până la jumătatea lunii iunie, în...

Fregata „Regele Ferdinand” participă la Operația EUNAVFOR MED IRINI
Actualitate luni, 5 mai 2025, 17:26

ARBDD: A fost monitorizată colonia de păsări de pe Insula Ceaplace. 160 de pelicani creți cuibăresc aici

Interesul tot mai mare pentru spectacolul naturii sălbatice, a integrării arhitecturii tradiționale, a specificului cultural și culinar în acest...

ARBDD: A fost monitorizată colonia de păsări de pe Insula Ceaplace. 160 de pelicani creți cuibăresc aici
Actualitate luni, 5 mai 2025, 17:09

Ciolacu: Propun colegilor ca PSD să iasă din coaliție și să îmi depun demisia din funcția de premier

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni că le va propune colegilor săi de partid ieșirea PSD din coaliția de guvernare și demisia sa din...

Ciolacu: Propun colegilor ca PSD să iasă din coaliție și să îmi depun demisia din funcția de premier
Actualitate luni, 5 mai 2025, 17:04

Peste 30 de elevi din județul Constanța au derulat activități în domeniile educației digitale în Grecia, în cadrul programului Erasmus

În perioada 27.04-02.05.2025, 32 elevi și 4 profesori însoțitori din cele 4 școli PNRAS aflate în consorțiu: Școala Gimnazială Marin Voinea...

Peste 30 de elevi din județul Constanța au derulat activități în domeniile educației digitale în Grecia, în cadrul programului Erasmus