(AUDIO) Vorba aceea – Povestea cuvântului gogeamite

Publicat de Larisa Calistru, 13 septembrie 2015, 10:21
Viata gigantului Gogea Mitu a fost subiectul multor povesti din presa romaneasca. Sursele publice nu se pun de acord oficial asupra numelui sau. Se spune ca se numea de fapt Gogu Stefanescu, informatie contrazisa de alta sursa care o citeaza pe o nepoata de-a sa, care afirma ca numele sau real era Dumitru Goaga, de unde si prescurtarea deformata a numelui Gogea Mitu.
Povestile sunt de acord cu prima parte a scurtei vieti a lui Mitu: suferea de gigantism (singurul caz aparent oficial din Romania, desi si Ghita Muresan, la 2,30m ar putea probabil fi inclus aici), avea la 20 de ani 2,42 metri si 183 kg, iar la pantof purta numarul… 50 sau 56 sau 64.
Originar dintr-un sat din Oltenia si nascut in 1914, a mers putin prin lume cu circul, indoind fiare si speriind probabil copiii si femeile, ajungand chiar si la Targul de Mosi de la Obor din ’34, unde a fost prezentat ca o ciudatenie, drept cel mai inalt om din lume.
Dupa cariera de circ a urmat alta meteorica de boxer de succes, facand KO-uri, unul dupa altul, lucru care i-a adus faima internationala de scurta durata. A fost facut la randul lui knock out o data, de boxerul american George Godfrey (1,91m).
La doar 22 de ani, in 1936, Gogea Mitu a fost internat cu diagnosticul tuberculoza intr-un spital din Bucuresti, unde a fost gasit de familia sa peste cateva zile gata mort si imbalsamat.
Numele lui a ramas legat de imaginea celui mai inalt roman din istorie si mai ales a cuvantului cogeamite / gogeamite, care pare sa vina totusi din bulgara, fiind el asociat omului (de unde se pot explica si derivatiile numelui oficial), nu invers.
COGEÁMITE adj. invar. (Pop.) Foarte mare, foarte înalt; coșcogea, coșcogeamite. [Var.: cogémite,
Și nu uitați vorba aceea: M-ai cucerit când am observat că vorbești și scrii corect gramatical.