DNA: Apartament al premierului Ponta, pus sub sechestru pentru recuperarea unui prejudiciu
Publicat de Bogdan Comșa, 19 august 2015, 16:56 / actualizat: 20 august 2015, 1:18
Direcţia Naţională Anticorupţie a dispus miercuri, 18 august, punerea sub sechestru asigurator a unui apartament care îi aparţine premierului Victor Ponta, pentru recuperarea unui prejudiciu de aproximativ 51 de mii de lei.
Procurorii DNA susţin că suma reprezintă prejudiciul cauzat ca urmare a infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală, de care este acuzat premierul Ponta, în dosarul privind presupuse acte asimilate corupției săvârșite la companiile energetice Turceni și Rovinari.
Prejudiciul a fost cauzat în condițiile în care Victor Ponta a ajutat firma de avocatură a lui Dan Şova să se sustragă unor obligaţii fiscale, susţine DNA.
Mai exact, societatea de avocatură condusă de Şova a beneficiat ilegal de o reducere a bazei de impozitare, în urma unor plăţilor efectuate către premier.
Aceste plăţi sunt nejustificate, mai acuză procurorii, pentru că, în realitate, Ponta a primit banii fără să facă absolut nimic, iar ulterior, acesta a încercat să acopere situaţia cu mai multe acte false.
Pe lângă complicitate la evaziune fiscală, şeful Executivului mai este cercetat, în acelaşi dosar, pentru alte două infracţiuni: fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani.
Menţionăm că Victor Ponta a fost convocat, miercuri dimineaţa la DNA, unde a stat aproximativ 15 minute.
La ieşire, a declarat că i s-a înmânat o copie a expertizei financiar-contabile din care ar rezulta că ar fi platit mai mult cu 2.000 de lei pentru taxe, dar a adăugat că nu va încerca să recupereze această diferenţă.
Ulterior, Ponta a anunţat, pe o reţea de socială, că avansarea sumei de 51 de milioane de lei ca o parte a prejudiciului din dosarul său la DNA reprezintă o manipulare.
Şeful Executivului precizează în aceeaşi postare că din adunarea celor două sume nu rezultă prejudiciul estimat faţă de Statul Român. În plus, el anunţă că sechestrul asupra apartamentului său a fost instituit la jumătatea lunii trecute şi nicidecum astăzi.
Redăm, integral, comunicatul DNA pe acest subiect:
„Ca urmare a solicitărilor transmise de reprezentanţii mass media în cursul zilei de 19 august 2015, legate de unele informaţii vehiculate în spaţiul public referitoare la dosarul privind presupuse acte asimilate corupției săvârșite la companiile energetice Turceni și Rovinari, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să transmită următoarele:
Ca urmare a finalizării raportului de expertiză fiscală şi contabilă dispusă în cauză, la data de 19 august 2015, inculpatului Ponta Victor–Viorel i s-a înmânat un exemplar al expertizei şi i s-a comunicat faptul că s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra unui apartament aflat în proprietatea inculpatului, în vederea recuperării prejudiciului.
Potrivit raportului de expertiză, prejudiciul produs ca urmare a infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală reţinută în sarcina inculpatului Ponta Victor–Viorel se ridică la suma de 51.321,80 lei.
Acest prejudiciu constă în obligaţiile fiscale de la care s-a sustras contribuabilul SCA „Șova și Asociații”, reprezentată de Șova Dan-Coman, cu ajutorul lui Ponta Victor–Viorel, în calitate de reprezentant al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor –Viorel”.
Ajutorul a constat în aceea că Ponta Victor Viorel a pus la dispoziţia contribuabilului SCA „Șova și Asociații”, înscrisuri falsificate (facturi și rapoarte de activitate), menite să justifice viitoarele plăţi pentru prestarea unor activităţi juridice fictive ale cabinetului de avocatură Ponta Victor-Viorel către SCA „Șova și Asociații”.
În realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesională pentru SCA „Șova și Asociații”
Practic, plăţile făcute de SCA „Șova și Asociații” către Ponta Victor Viorel, în cuantum de 181.439,98 lei, reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale, fapt ce a condus la diminuarea nelegală a bazei de impozitare a contribuabilului SCA „Șova și Asociații” şi, în consecinţă, la plata către stat a unui impozit diminuat cu de 51.321,80 lei, diferenţă ce reprezintă prejudiciul menţionat.
Precizăm că, în respectiva cauză, PONTA VICTOR VIOREL este cercetat pentru infracţiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată şi spălarea banilor, iar ȘOVA DAN-COMAN este cercetat pentru infracţiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani”.